01. Inleiding
Met deze meerjarenvisie maken we onze kijk op liefdevol handelen concreet. We beschrijven hierin de stappen die nodig zijn om het grote verhaal van liefde breder te delen in de samenleving. We geloven dat liefde voor en verbondenheid met alles wat leeft de basis zijn voor het nemen van verantwoordelijkheid voor een menswaardige wereld.
We hebben een ambitie: het Apostolisch Genootschap wil een beweging zijn die inclusief en levendig is en midden in de maatschappij staat. We bieden plekken waar mensen elkaar ontmoeten, zich welkom voelen en inspiratie opdoen om liefdevol en betekenisvol te leven. We zijn met elkaar verbonden en delen beelden van het goede. Dat geeft ons kracht, een kracht die we verbindingskracht noemen. Iedereen die daaraan wil bijdragen is welkom.
We zien dat de wereld steeds ingewikkelder wordt. We merken de gevolgen van polarisatie, klimaatverandering en dat mensen steeds meer op zichzelf gericht zijn. Ons apostolisch-zijn geeft ons houvast en hoop. En onze vier kernwaarden – verwondering, verbondenheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid – helpen ons om koers te houden in deze tijd vol uitdagingen.
In de komende jaren richten we ons op het breder delen van onze boodschap van liefdevol handelen, het versterken van de geestelijke zorg en van onze gemeenschappen, het vormen van nieuwe gemeenschappen en het ondersteunen van nieuwe vormen van ontmoeting voor jong en oud. We gaan meer samenwerken met gelijkgestemde organisaties zodat we meer zichtbaar worden en meer verschil kunnen maken.
We schreven deze visie op basis van vele gesprekken, conferenties, ledenbijeenkomsten, boeken, onderzoeken en rapporten. Deze visie bouwt voort op de vorige meerjarenvisie. We bedanken iedereen die meegewerkt heeft en ons geïnspireerd heeft. Dit geeft ons vertrouwen om deze plannen in praktijk te brengen, met ambitie én realisme.
Met leden, sympathisanten en samenwerkingspartners bouwen we aan een beweging die hoop biedt, ook voor toekomstige generaties. Met vertrouwen in elkaar en in de toekomst brengen we het grote verhaal van liefde verder in de wereld.
Annemieke Floor-Schreudering, voorzitter bestuur
Nanda Ziere, eerstverantwoordelijk voorganger
Maarten Jan de Groot, bestuurder operationele zaken
Marten van der Wal, eerstverantwoordelijk voorganger
Robert van der Woude, bestuurder financiën
02. De grondslag, missie en visie
Sinds de oprichting van het Apostolisch Genootschap in 1951 is de kern hetzelfde gebleven: liefde in de samenleving brengen. Wat we wel van tijd tot tijd aanpassen zijn onze missie en visie. Dat doen we om als genootschap eigentijds te blijven en midden in de samenleving te blijven staan.
Wat ons als apostolischen bezielt en beweegt, staat beschreven in de grondslag van ons geloof. Deze grondslag geeft richting aan ons zoeken naar zingeving en nodigt uit om de verantwoordelijkheid te nemen de aarde liefdevol te bewonen. Onze missie laat zien waar we voor staan. Onze visie beschrijft waar we naartoe willen werken, waar we voor gaan.
De grondslag van ons geloof, de missie en visie zijn geworteld in een religieus-humanistische kijk op het leven. In deze kijk wordt de mens gezien als (relatief) vrij in zijn denken en handelen, als verbonden met en betrokken bij de wereld en de kosmos en als strevend naar een zinvol persoonlijk leven en een humane samenleving. Hierbij wordt inspiratie gevonden in verschillende levensbeschouwelijke bronnen en tradities (uit: Bosbeekje of brede rivier: Van humanistisch christendom naar religieus humanisme, Jos de Wit). In de apostolische invulling van religieus-humanisme staat liefdevol handelen centraal.
Grondslag van ons geloof
De schepping ervaren we als een niet te bevatten mysterie, dat ons met ontzag vervult. We beseffen dat alle leven een eindig deel is van een oneindig, ondeelbaar geheel.
Omdat we geloven dat alle leven uit één oorsprong voortkomt, willen we elk mens als gelijkwaardig zien en steeds weer zoeken naar wat ons verbindt.
We geloven dat de macht waaruit alles ontstaan is, ook in mensen werkzaam is en tot uitdrukking kan komen in liefdevol handelen. Vanuit dat besef willen we zin aan ons leven geven.
Als we het woord God gebruiken, doen we dat om een naam te geven aan dat wat ons overstijgt en ontroert om zo, binnen de menselijke werkelijkheid, ruimte te maken voor het onzegbare.
Wij ontlenen vertrouwen aan het vermogen om in alle levensomstandigheden een liefdevol mens te zijn of opnieuw te worden. Dat vertrouwen geeft ons moed in het eigen leven waarden als compassie, duurzaamheid en solidariteit beleefbaar te maken.
We voelen de verantwoordelijkheid om te kiezen voor deze waarden en willen in liefde werken aan een menswaardige wereld. Apostolisch-zijn is geloven en werken. Het geeft zin aan ons bestaan en draagt bij aan ons levensgeluk.
Het licht van de liefde willen we koesteren en van generatie op generatie overdragen.
Missie
Waar we als Apostolisch Genootschap voor staan:
We creëren plekken waar mensen elkaar inspireren om samen in liefde de aarde te bewonen. |
Onze kernactiviteiten daarbij zijn: mensen inspireren om liefdevol te leven, verdieping en nabijheid bieden, bijdragen aan verbinding van mensen onderling en van mensen met de wereld.
Deze missie is de basis voor ons beeld van de toekomst, onze ambities en plannen.
Visie
Waar we als Apostolisch Genootschap voor gaan:
Wij vormen een levendige, inclusieve beweging van mensen waar vrijheid in denken en verbondenheid centraal staan. |
|
Op verschillende plekken vormen we met steeds meer mensen gemeenschappen waar iedereen zich welkom en veilig voelt, in openheid levensvragen kan bespreken en steun vindt bij vreugde en verdriet. |
|
We laten onze religieus-humanistische grondslag, waarin liefdevol leven centraal staat, meer zien en ervaren in de samenleving. |
|
Zo bouwen we aan een betere wereld voor alles wat leeft. Een wereld waarin gelijkwaardigheid, hoop en vertrouwen voorop staan, ook in moeilijke tijden. |
|
Samen met andere mensen van goede wil laten we een verbindend geluid horen dat inspireert en uitnodigt bij te dragen aan een liefdevolle wereld. |
We realiseren ons dat we in een wereld leven met uitdagingen als ik-gerichtheid, klimaatverandering, oorlogen, ontkerkelijking en populisme: het inspelen op onvrede in de samenleving. Toch schetsen wij een positief beeld van de toekomst, een toekomst waarin steeds meer mensen de liefde centraal stellen in hun leven. Dat is hoognodig, en we geloven dat het kan!
03. Ambities
Om onze visie waar te maken, hebben we vijf ambities:
We versterken onze boodschap van liefdevol leven en delen deze sprankelend en met trots in de samenleving. |
|
We verstevigen de geestelijke zorg voor inspirerende erediensten en ontmoetingen en persoonlijke aandacht en nabijheid. |
|
We brengen mensen die zoeken naar zingeving en verbinding op verschillende plekken bij elkaar in gemeenschappen en community’s. |
|
We werken samen met andere organisaties die zich inzetten voor een betere wereld om meer te bereiken. |
|
We stimuleren mensen mee te denken, mee te doen en mee te beslissen over belangrijke keuzes. |
De ambities helpen ons bij het maken van keuzes. Bij alle ambities hebben we extra aandacht voor jeugd, jongeren en jonge gezinnen.
04. Kernwaarden als kompas
In ons dagelijks leven, op alle plekken waar we komen en in de gemeenschappen die we vormen, zijn onze kernwaarden een kompas. Ze geven houvast en richting aan ons denken en doen. Onze vier kernwaarden zijn: verwondering, verbondenheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Elke kernwaarde heeft religieuze en humanistische aspecten in zich. Ze zijn de basis van ons geloof en het resultaat ervan.
Verwondering over het grote geheel en dat we daar deel van zijn
We ervaren verwondering over het leven en het grotere geheel waarvan we deel zijn. En over ons eigen bestaan, dat we uniek zijn en waardevol. De schoonheid van de natuur, de samenhang van alles, het mysterie van het leven en het universum geven ons een gevoel van ontzag. Verwondering zorgt ervoor dat we openstaan, nieuwsgierig blijven, dankbaar zijn en niet alles als vanzelfsprekend zien.
Vertrouwen in de kracht die in het leven zit en dus ook in ons
De kracht die in het leven en daarmee ook in ons zit, geeft ons het vertrouwen dat we het leven kunnen leven ongeacht de uitdagingen die we tegenkomen. Het geeft ons het vertrouwen dat we kunnen groeien en opnieuw kunnen beginnen. Dat we een liefdevol mens kunnen zijn of opnieuw kunnen worden. Deze (veer)kracht helpt ons om in onszelf en anderen te geloven.
Verbondenheid met elkaar en met de wereld om ons heen
We beseffen dat alles uit één oorsprong voortkomt, en dat dit ons verbindt met elkaar en alle andere levensvormen. Verbondenheid is het ervaren van heelheid, van samenhang en afhankelijkheid, een gevoel van één zijn met anderen en de wereld.
Verantwoordelijkheid voor anderen, voor de aarde en voor onszelf
Het besef dat ons leven een geschenk is, stimuleert ons gevoel van verantwoordelijkheid voor onszelf en alle andere levensvormen. Het maakt uit wat we doen. We willen zorgvuldig omgaan met de aarde, met anderen en onszelf. We tonen compassie, zorgen voor solidariteit en maken keuzes die ook goed zijn voor de lange termijn.
05. Reflectie op achterliggende jaren
We kijken terug op de vorige meerjarenvisie Meer dan het gewone (2017-2022) die met twee jaar werd verlengd (t/m 2024) vanwege de coronaperiode en de wisseling van het bestuur. Op basis van die meerjarenvisie werkten we de afgelopen jaren aan drie koerselementen: versterking van de geloofsgemeenschappen, ontwikkelen van nieuwe vormen van ontmoeting voor zingeving en levenskunst en aan het vergroten van onze maatschappelijke betrokkenheid. We belichten enkele aspecten.
Versterking Geloofsgemeenschappen
We organiseerden erediensten, overdenkingen en ontmoetingen voor jong en oud, ook online. We zorgden bijna wekelijks voor een weekbrief. We ondersteunden jaarlijks tussen de zestien en dertig gemeenschappen om deze krachtig te houden. Tijdens de coronapandemie legden we de focus op het behouden van verbindingen in gemeenschappen en boden we digitale ondersteuning. Hierdoor werd het mogelijk om wekelijks een eredienst of ontmoeting online te volgen. In 2019 startten we, naast magazine De Stroom, met de digitale nieuwsbrief De Stroom om leden en sympathisanten op de hoogte te houden. Ook organiseerden we workshops en cursussen voor dirigenten en muzikanten. Meerdere geestelijk verzorgers werden opgeleid om creatief en authentiek voor te gaan in erediensten en andere ontmoetingen.
Ontmoetingen Zingeving en Levenskunst
Iederal
Bij Iederal, een initiatief van het Apostolisch Genootschap, komen levensontdekkers bij elkaar. Mensen die willen ontdekken waar het voor hen in het leven om draait. Voor hen organiseren we allerlei activiteiten en hebben we een magazine.
We creëerden nieuwe vormen van ontmoeting voor zingeving en levenskunst, plaatselijk, regionaal en landelijk. Onder het motto ‘Vind het antwoord in jezelf’ organiseerden we in 2017-2019 verschillende themaontmoetingen, voornamelijk voor niet-leden. In 2020 startte Iederal met ontmoetingen om een grote diversiteit aan zinzoekers met elkaar te verbinden en te inspireren tot betekenisvol leven. De nieuwe digitale Iederal-nieuwsbrief hielp om deelnemers op de hoogte te houden van de activiteiten van Iederal. Gemeenschappen organiseerden ook steeds vaker andere vormen van ontmoeten voor leden en niet-leden, ook met het doel mensen met elkaar te verbinden en te inspireren tot betekenisvol leven. Er ontstonden onder meer zingesprekken, studentendiners, diverse lezingen en muzikale evenementen in heel het land.
Maatschappelijke Betrokkenheid
We vergrootten onze betekenis voor de samenleving. We ondersteunden verschillende maatschappelijke initiatieven door inzet van vrijwilligers en/of financiële middelen, zoals WereldWijd voor Kinderen en Les Oiseaux Bleus. Nieuwe initiatieven waren: stichting Buddy to Buddy en het project Sociaal Tuinieren. We steunden ook hulpacties voor Oekraïense vluchtelingen en namen deel aan evenementen zoals de Canal Pride en de Vredesweek om een inclusieve en compassievolle boodschap uit te dragen. We publiceerden opinieartikelen op onze nieuwe website meningvoldoen.nl. Ook verschenen deze artikelen regelmatig op NieuwWij.nl en soms in landelijke dagbladen. Zo lieten we ons geluid sterker horen.
Reflectie op het verleden
Na het verschijnen van het boek Apostelkind (2020) kwamen pijnlijke ervaringen en emoties over het verleden naar boven. Haar boek bracht een verborgen en soms onverwerkte kant van het verleden aan het licht. Het gaf ons de kans dit deel van onze geschiedenis aandacht te geven, te luisteren naar mensen die pijn uit hun apostolische verleden met zich meedragen en hun een helpende hand te bieden. We voerden persoonlijke gesprekken, organiseerden dialoogsessies en startten een extern meldpunt. Ook stelden we een verklaring op waarin het genootschap oprechte en welgemeende excuses aanbood aan allen die schadelijke gevolgen hebben gehad van een opvoeding in het genootschap in de jaren 70 tot en met 90. Een groot deel van de mensen dat contact opnam met het meldpunt kreeg hulp bij de kosten van psychische zorg of andere bijstand. Ook kregen ze de mogelijkheid samen te komen met lotgenoten.
Zichtbaar bewegen
In 2021 startten we het programma Zichtbaar bewegen om het genootschap klaar te maken voor de toekomst. Verschillende werkgroepen gingen aan de slag om onder meer het eigenaarschap van leden te vergroten en plaatselijke ontwikkelingen meer ruimte te geven. Er werden in 2022 twee eerstverantwoordelijk voorgangers aangewezen voor de geestelijke verzorging. Vanaf dat moment werd de titel ‘apostel’ niet meer gebruikt. In 2023 kwam er een nieuw bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, de twee eerstverantwoordelijk voorgangers en twee bestuursleden. Dit uitvoerend bestuur ontwikkelt het beleid én voert het uit (dat is nieuw). Daarnaast is er een raad van toezicht die het bestuur controleert en de plannen goedkeurt.
Samengevat droegen we van 2017 t/m 2024 bij aan meer inclusiviteit, duurzaamheid en compassie in de samen- leving. Door inspirerende ontmoetingen te organiseren, geloofsgemeenschappen te ondersteunen, maatschappelijk betrokken te zijn en de geestelijke leiding en het bestuur te vernieuwen.
06. De wereld om ons heen
We willen als genootschap steeds weer aansluiten bij wat er leeft in deze tijd. In dit hoofdstuk beschrijven we enkele grote thema’s die nu spelen.
Ecologie
De grootste uitdaging is de ecologische crisis. De gevolgen van klimaatverandering zijn ingrijpend en soms zelfs rampzalig. Onze levensstijl die zich steeds meer richt op ‘meer’ en op ‘ik’, beschadigt de natuur. Wereldwijd dringt de ernst van de situatie te langzaam door. En mensen die er wel van doordrongen zijn, voelen rouw en neerslachtigheid. Het is uitdagend en noodzakelijk te zoeken naar manieren om goed voor de aarde te zorgen, om goede voorouders te zijn en ‘kathedraal-denken’ te stimuleren, zodat mensen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst.
Migranten
Door oorlogen, onderdrukking, conflicten en klimaatverandering worden sommige gebieden onleefbaar. Daardoor gaan veel mensen op zoek naar een betere toekomst ergens anders. Een deel van onze welvaart hebben we te danken aan arbeidsmigranten. Ze doen vaak zwaar werk dat slecht betaalt. Toch krijgen ze vaak de schuld van de spanningen in de samenleving. Internationale conflicten en een toestroom van vluchtelingen veroorzaken onrust en verdeeldheid. Met als gevolg: meer polarisatie, geweld en onverdraagzaamheid tegen mensen die anders zijn. Door nepnieuws en populisme komen groepen en individuen steeds meer tegenover elkaar te staan. Dat maakt het nodig dat we waarden als solidariteit, compassie en verbondenheid blijvend aandacht geven.
Democratie
In een aantal (ook Europese) landen brengen autoritaire leiders en populisme de democratie in gevaar. Schandalen, zoals in Nederland het toeslagenschandaal, hebben het vertrouwen in de politiek geschaad. Populistische partijen die inspelen op angst en onvrede in de samenleving worden populairder. Daarnaast voelen bepaalde groepen zich onvoldoende vertegenwoordigd in de politiek. Hierdoor komen belangrijke waarden uit onze grondwet, zoals vrijheid, gelijkheid en solidariteit, in gevaar. Het is belangrijk dat we steeds weer proberen elkaar te begrijpen en elkaars menselijkheid te zien. En dat we de zachte krachten gebruiken die nodig zijn voor verbinding.
Welvaart
In Nederland hebben we steeds meer zorg nodig doordat er steeds meer ouderen zijn, maar er zijn te weinig mensen om die zorg te geven. Jongeren hebben last van een tekort aan leraren en hulpverleners in de jeugdzorg. Doordat er te weinig huizen zijn, is het voor jongeren ook lastig een betaalbaar huis te vinden, terwijl oudere mensen vaak profiteren van de hoge huizenprijzen. Kinderen van welgestelde ouders hebben meer mogelijkheden om hun positie te verbeteren. Er is steeds meer verschil in rijkdom. En arme en rijke Nederlanders leven steeds meer apart van elkaar. Dat maakt het moeilijker om elkaar te begrijpen en samen te leven. Kortom: solidariteit en welzijn voor iedereen staan onder druk.
Digitalisering
Digitalisering en sociale media hebben een grote invloed op hoe we leven. Informatie is voor steeds meer mensen makkelijk online te vinden en het is eenvoudiger om op afstand contact met anderen te houden. Door de algo- ritmes van sociale media zien mensen vaak alleen de dingen die hun mening bevestigen. Zo komen ze vast te zitten in hun eigen filterbubbel. Dit leidt tot desinformatie en een vertekend beeld van zichzelf en de wereld. Ook groeit het wantrouwen in de gevestigde media. Daarnaast heeft het veel gebruiken van mobieltjes en sociale media invloed op onze gezondheid en hoe we ons voelen. Jongeren zeggen bijvoorbeeld dat ze zich door sociale media vaker eenzaam en onzeker voelen.
Ontkerkelijking
In Nederland zijn steeds minder mensen verbonden aan een kerk of levensbeschouwing. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar vooral mensen ouder dan 55 jaar gaan minder vaak naar de kerk. Doordat het vertrouwen van mensen in de kerk afneemt, verandert ook de maatschappij. Er zijn minder mensen die vrijwilligerswerk doen en de sociale verbondenheid tussen mensen wordt zwakker doordat er minder gedeelde normen en waarden zijn. Hoewel steeds minder mensen zich verbonden voelen met een religie, groeit wel de behoefte aan zingeving en spiritualiteit. Mensen zoeken naar nieuwe rituelen, naar nieuwe vormen om zich verbonden te voelen en naar manieren om hun leven betekenis te geven. Ook is er meer behoefte aan gesprekken over levensvragen en wat goed of fout is.
Perspectief
Al deze ontwikkelingen hebben invloed op ons welzijn, geluk, onze verbondenheid en op de toekomst van volgende generaties. Als Apostolisch Genootschap willen we antwoorden geven op deze ontwikkelingen. We blijven met vertrouwen bouwen aan een samenleving voor alles en iedereen waarin solidariteit, compassie en hoop voorop staan, ook in moeilijke tijden. We zoeken naar nieuwe manieren om mensen met elkaar te verbinden in onze veelkleurige samenleving. We moedigen mensen aan om verder te kijken dan hun eigen overtuigingen en meer begrip te krijgen voor die van anderen. We versterken het besef dat we als mensen deel uitmaken van de kosmos. We zijn afhankelijk van én verantwoordelijk voor onze mede-aardbewoners en onze leefomgeving.
07. Mensen zoeken naar zingeving
Centrum voor Religieus Humanisme
In het Centrum voor Religieus Humanisme ontmoet je anderen, verwonder je je over kunst en leer je anders kijken via sprekers en trainers. Iedereen kan zich hier verdiepen in religieus-humanisme.
In Nederland zijn steeds minder mensen lid van een kerk. Ook bij het Apostolisch Genootschap neemt het aantal leden af. Op 31 december 2024 hadden we 11.586 leden en sympathisanten. Toch denken we dat we kunnen groeien. In de afgelopen periode zien we al steeds meer nieuwe ontmoetingen ontstaan waar mensen samenkomen en elkaar inspireren. Zo komen steeds meer mensen in contact met ons genootschap, met ons gedachtegoed en onze kernwaarden. Dit gebeurt bij ontmoetingen in gemeenschappen, bij Iederal en bij het Centrum voor Religieus Humanisme.
We blijven daarom vol vertrouwen bouwen aan verbindingen met mensen die verlangen naar zingeving. We willen elkaar en nieuwe mensen enthousiasmeren, inspireren, betrekken en langdurige relaties opbouwen. We ondersteunen onze leden en sympathisanten zodat zij makkelijker gesprekken voeren over hun geloof, het Apostolisch Genootschap en religieus-humanisme. Daarmee verrijken we elkaar.
Nieuwe mensen moeten ons wel weten te vinden. Daarom starten we een publiekscampagne waarmee we het Apostolisch Genootschap bekender maken. Deze campagne is gericht op mensen die zoeken naar verbinding en zingeving. Deze groep is heel divers: van mensen die behoefte hebben aan religieuze verdieping, persoonlijke ontwikkeling of spiritualiteit, tot mensen die houden van tradities, rituelen of sociaal contact en mensen die zich willen inzetten voor maatschappelijke projecten.
We weten dat een nieuwe aanpak nodig is om goed aan te sluiten bij de behoeften van deze groep en om met nieuwe mensen nieuwe community’s te vormen. Daarom ontwikkelen we samen met onze leden en sympathisanten nieuwe, eigentijdse activiteiten naast onze bestaande ontmoetingen. Denk aan boeiende lezingen, diepgaande gesprekken en inspirerende wandelingen. Ook het nieuwe Centrum voor Religieus Humanisme biedt een breed scala aan activiteiten waarmee we kunnen laten zien wat religieus-humanisme betekent.
08. Hoe we gezien willen worden
Het Apostolisch Genootschap is een vrijzinnige, religieus-humanistische levensbeschouwing. We zien de mens als een creatief, zelfstandig denkend wezen dat verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes en daden. Samen onderzoeken we mogelijke antwoorden op levensvragen, maar iedereen geeft zijn eigen antwoorden. We laten ons inspireren door veel verschillende bronnen, van levensbeschouwelijke tot wetenschappelijke, van bijbelteksten tot popsongs. We geloven dat al het leven uit één oorsprong voortkomt. Daarom zien we alle mensen en andere levensvormen als gelijkwaardig. We willen steeds weer zoeken naar wat ons verbindt en de verantwoordelijkheid nemen het goede te doen.
Het goede delen en doen
We hebben de ervaring dat mensen zich geïnspireerd voelen het goede te doen als ze elkaar regelmatig ontmoeten en het hebben over gedeelde waarden als solidariteit, compassie en duurzaamheid. Het versterkt en verrijkt mensen als ze hun beelden van het goede met elkaar delen. Daarom zorgen we voor ontmoetingen voor verbinding, verdieping, verbeelding en inspiratie. Het goede doen betekent dat we bewust nadenken over onze keuzes, met oog voor de gevolgen voor anderen en onze leefomgeving. Het betekent dat we onze handen uit de mouwen steken in onze buurt en daarbuiten en actief bijdragen aan een wereld waarin alle levensvormen kunnen floreren.
Verbindingskracht
Wij bieden een veilige plek voor iedereen die op zoek is naar zingeving. Een plek waar je je levensvragen kunt bespreken, steun vindt bij vreugde en verdriet, en waar je inspiratie opdoet voor positieve daden. We willen mensen kracht geven door samen te werken aan onderlinge verbondenheid. Wij geloven in, en staan voor verbindingskracht.
We gaan er samen voor zorgen dat het Apostolisch Genootschap bekendstaat om deze verbindingskracht. Dit doen we door een sprankelende, levendige beweging te zijn, gevormd door mensen die liefdevol willen leven.
We bevorderen trots binnen ons genootschap en moedigen iedereen aan om ambassadeur te zijn. We laten zien wie we zijn en waarvoor we staan: voor verbindingskracht. Dat doen we ook met een campagne, met onze activiteiten en communicatie. Zo ontstaat er een eenduidig beeld van het genootschap. En bouwen we aan een toekomst waarin mensen die zoeken naar zingeving bij ons een plek vinden waar zij zich thuis voelen.
09. Uitwerking van ambities in doelen
A) Onze boodschap van liefdevol leven versterken en breder delen
We versterken onze boodschap van liefdevol leven en delen deze sprankelend en met trots in de samenleving.
Doelen:
- Leden en sympathisanten spreken enthousiast en met trots over hun apostolisch-zijn met anderen.
- Het Centrum voor Religieus Humanisme is een erkende plek voor iedereen die meer wil weten over religieus-humanistische zingeving.
- De leerstoel ‘Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving’ van hoogleraar Hans Alma verlengen en zorgen voor een kruisbestuiving tussen wetenschap en praktijk.
- Ondersteunen van onderzoek naar hoe religieus-humanisme kan bijdragen aan zorg voor de aarde
B) Geestelijke zorg versterken en verdiepen
We verstevigen de geestelijke zorg voor inspirerende erediensten en ontmoetingen en persoonlijke aandacht en nabijheid.
Doelen:
- Onze visie op geestelijke zorg uitvoeren.
- Inspirerende, toegankelijke erediensten, rituelen en vieringen realiseren.
- Geestelijk verzorgers zich verder laten ontwikkelen met opleidingen, een vernieuwd ontwikkelplan en een modern competentieprofiel.
- Professionele ondersteuning bieden aan geestelijk verzorgers, zodat zij mensen in complexe situaties beter kunnen begeleiden.
- Rituelen regelmatig evalueren en waar nodig aanpassen.
C) Meer mensen samenbrengen
We brengen mensen die zoeken naar zingeving en verbinding op verschillende plekken bij elkaar in gemeenschappen en community’s.
Doelen:
- Onderzoeken wat nodig is om nieuwe gemeenschappen (community’s) te vormen en te ondersteunen.
- Meer activiteiten organiseren voor nieuwe mensen die zoeken naar zingeving en verbinding in een langdurig verband.
- Bestaande en nieuwe initiatieven van leden en sympathisanten en Iederal ondersteunen en uitbreiden.
- Een publiekscampagne starten om het Apostolisch Genootschap bekender te maken bij mensen die zoeken naar zingeving.
- Meedoen makkelijker maken door onze lidmaatschapsstructuur aan te passen.
D) Samenwerking versterken
We werken samen met andere organisaties die zich inzetten voor een betere wereld om meer te bereiken.
Doelen:
- Ons beleidsplan Maatschappelijke Betrokkenheid uitvoeren.
- De huidige samenwerkingen op plaatselijk en landelijk niveau uitbreiden en beter zichtbaar maken.
- Nieuwe religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke samenwerkingspartners vinden die zich inzetten
voor een humane samenleving. - Samen met partners nieuwe initiatieven ontwikkelen.
- Kennis, middelen en netwerken delen met partners om gezamenlijke doelen te bereiken en zichtbaar te maken.
E) Meedenken, meedoen en meebeslissen
Participatie bij het Apostolisch Genootschap
Het Apostolisch Genootschap stimuleert participatie om leden en betrokkenen mee te laten denken en beslissen. Vanuit verbondenheid en gezamenlijk eigenaarschap bouwen we samen aan een menswaardige wereld.
We stimuleren mensen mee te denken, mee te doen en mee te beslissen over belangrijke keuzes.
Doelen:
- Leden en sympathisanten laten participeren volgens de Wegwijzer Participatie.
- Bijeenkomsten organiseren waar leden en sympathisanten meedenken en meebeslissen over specifieke thema’s.
- De uitkomsten van dergelijke participatiebijeenkomsten delen met de deelnemers, leden en sympathisanten.
10. Landelijke organisatie
Het werken aan onze ambities heeft ook gevolgen voor de landelijke organisatie. Steeds vaker wordt er om hulp gevraagd voor taken die voorheen plaatselijk konden worden gedaan. De steun die gemeenschappen nodig hebben, verschilt. Sommige gemeenschappen hebben alleen materialen nodig om hun eigen initiatieven uit te voeren, zoals posters, flyers en berichten op sociale media. Andere gemeenschappen hebben meer hulp nodig, zoals kennis, vaardigheden, middelen en mensen om met nieuwe initiatieven te starten.
Om plaatselijke initiatieven beter te ondersteunen en een cultuur van samenwerking en ontwikkeling te stimuleren zal de landelijke organisatie:
- De behoeften van gemeenschappen en regio’s centraal stellen in de dienstverlening.
- De behoeften van gemeenschappen zoveel als mogelijk ondersteunen met kennis, vaardigheden en middelen.
- Attent zijn op de mogelijkheden om verschillende lokale initiatieven met elkaar te verbinden zodat
leden/sympathisanten van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. - Middelen zodanig vormgeven dat ze eenvoudig te gebruiken zijn.
- Leden betrekken bij de besluitvorming.
Doelen:
- Onderzoeken en waar mogelijk organiseren van regionale ondersteuning van leden en sympathisanten.
- Formats van initiatieven en activiteiten beschikbaar stellen zodat ze overal gebruikt kunnen worden.
- Zorgen voor voldoende en deskundige medewerkers binnen de landelijke organisatie, door mensen met talent
te werven, te trainen en te behouden. - Een werkomgeving ontwikkelen waarin medewerkers ondersteund en gestimuleerd worden om in te spelen op
de behoeften die er zijn en om samen te werken met mensen uit andere vakgebieden. Een werkomgeving waar ook oog is voor persoonlijke ontwikkeling en professionele groei.
11. Passende ontmoetingsplekken
“Wij gaan bergen verzetten” zei apostel L. Slok ooit bij de oprichting van het Apostolisch Genootschap. Een uitspraak die niet alleen ging over de ontwikkeling van ons gedachtegoed, maar ook over het bouwen van plaatsen van samenkomst.
In deze tijd merken we dat veel van onze gebouwen niet meer passen bij wat er nodig is voor gemeenschappen. In onze nieuwe huisvestingsstrategie kijken we daarom naar hoe we onze ontmoetingsplekken beter kunnen laten aansluiten bij de behoeften van bestaande en nieuwe gemeenschappen. Samen met leden, sympathisanten en andere gebruikers zoeken we naar de beste oplossingen. Daarnaast willen we de kosten van onze gebouwen verlagen en ze flexibeler maken. Zo zorgen we voor plekken waar iedereen zich welkom en thuis voelt en die klaar zijn voor de toekomst.
Doelen:
- Met leden in gesprek gaan over het huisvestingsbeleid.
- Elk jaar met de gebruikers van minstens twee gebouwen bespreken wat nodig is voor hun toekomstige huisvesting.
- Onderhoud doen dat past bij hoe gebouwen nu en straks worden gebruikt.
- Bestaande gemeenschappen en nieuwe community’s ondersteunen bij het vinden van geschikte huisvesting.
12. Versterken van de continuïteit
Het bestuur zorgt ervoor dat de inkomsten en uitgaven in balans zijn. We geven alleen uit wat we aan inkomsten en rendementen ontvangen. Ons vermogen blijft behouden en wordt door een groep deskundige mensen (de beleggingscommissie) zorgvuldig beheerd. Voor belangrijke extra uitgaven hebben we een speciale reserve, de continuïteitsreserve. Deze reserve gebruiken we alleen wanneer het noodzakelijk is om bepaalde strategische ontwikkelen of projecten te realiseren. Het vermogen dient om ons genootschap financieel gezond en toekomst- bestendig te houden.
Doelen:
- Enthousiasmeren vrijwilligers: bij het realiseren van de ambities uit deze meerjarenvisie gaan we zoveel mogelijk gebruikmaken van de passie, kennis, vaardigheden en talenten van onze vrijwilligers.
- Hulp bij geldzaken: we bieden gemeenschappen en nieuwe initiatieven steun bij het maken van hun begroting en andere financiële zaken.
- Gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven: we willen de inkomsten vergroten door nieuwe financierings- mogelijkheden te zoeken en meer fondsen te werven. Tegelijkertijd werken we efficiënt en kostenbewust zodat we minder geld uitgeven.
Uitgaven en inkomsten in balans
We willen de inkomsten verhogen door groei in het aantal leden (plus 2% per jaar) en in het aantal community’s (plus tien per jaar, met elk twintig leden). Vanaf 2025 maken we het Apostolisch Genootschap bekender met een publiekscampagne. Zo leren meer mensen ons kennen. We passen de lidmaatschapsstructuur aan zodat mensen gemakkelijker kunnen meedoen en streven ernaar dat de gemiddelde donatie per betrokkene stijgt. Daarnaast willen we de inkomsten van Iederal en het Centrum voor Religieus Humanisme verdubbelen.
In 2025 nemen we tijdelijk extra mensen aan om onze plannen voor nieuwe community’s uit te voeren. Vanaf 2026 willen we het aantal vaste medewerkers (fte) verminderen. We gaan minder vaak werk uitbesteden aan andere bedrijven, behalve wanneer we echt specialistische kennis nodig hebben. De kosten voor het huren van ontmoetingsruimtes zullen stijgen omdat we meer plekken nodig hebben voor nieuwe community’s. Tegelijkertijd nemen de kosten voor onderhoud en investeringen in eigen gebouwen af doordat we minder gebouwen in bezit hebben. Ook besparen we door slimmer in te kopen en meer digitaal te werken.
13. Totstandkoming meerjarenvisie
Colofon
Naam: Meerjarenvisie | Apostolisch Genootschap
Eigenaar: Bestuur Apostolisch Genootschap
Auteurs: Annemieke Floor-Schreudering, Nanda Ziere, Harald Eekhart, Maarten-Jan de Groot, Marten van der Wal, Robert van der Woude
Eindredactie: Kirsten Donders-Lindeboom
Versienummer: 3.0 / Extern
Publicatiedatum: 25 maart 2025
Copyright ©2025 Apostolisch Genootschap, Baarn. Alle rechten voorbehouden. Je mag niets uit deze uitgave kopiëren, opslaan of openbaar maken, op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het Apostolisch Genootschap.
Contactgegevens: Apostolisch Genootschap ‘t Hoogt 4, 3743 AT Baarn, bestuur@apgen.nl
Aan de totstandkoming van de meerjarenvisie hebben naast de auteurs en eindredacteur meegewerkt: de expertiseteams van de landelijke organisatie waaronder de kring van districtsvoorgangers, het programmateam Maatschappelijke Betrokkenheid, de denktank Maatschappelijke Betrokkenheid, de projectgroep Wegwijzer Participatie en klankbordgroep Ledenparticatie, de deelnemers van de merkstrategiesessie, de deelnemers van de conferenties gehouden op 1 en 3 november 2024, de deelnemers aan de bestuurspresentaties in Alkmaar en Apeldoorn, de deelnemers van de ledenbijeenkomst op 23 november 2024, en iedereen waarmee het bestuur in gesprek is geweest.