Paasontmoeting 2019

Tijdens de paasontmoeting in De Doelen zijn onder meer ontwikkelingen bekendgemaakt omtrent het aanwijzingsbeleid, mogelijke verbindingsvormen met het genootschap en de voortgang wat betreft actiepunten uit de meerjarenvisie.

Ga meteen naar:

Meerjarenvisie, van dromen naar doen

Betekenisvol leven voor een mooiere wereld

Er zijn mensen nodig voor een menswaardige wereld – mensen die kiezen voor duurzaam leven en zich laten inspireren tot solidariteit en compassie. Gewone, betrokken mensen die beseffen hoe waardevol en nodig het is om na te denken over vragen die het leven oproept. Mensen als u en ik die betekenisvol willen leven: positief, bewust en zinvol.

We zeggen het soms bijna achteloos - ‘we zijn apostolisch en daarom …’ En dan vertellen we hoe liefde en menswaardigheid beleefbaar worden. We willen het niet bij woorden laten, maar in praktijk brengen met ruimte, voor iedereen, voor alle mensen.

Iedereen is anders en mensen zoeken eigen manieren om tot zingeving te komen. Het genootschap creëert hiervoor ruimte door, naast het versterken van geloofsgemeenschappen, te kijken naar andere vormen die leden en mensen die ons nog niet kennen aanspreken. Zo laten we steeds meer zien dat we actief betrokken zijn bij de wereld waarin we leven. We geven onze mening over maatschappelijke thema’s. En we ondersteunen initiatieven in de samenleving die aantoonbaar bijdragen aan meer duurzaamheid, compassie en solidariteit.

Vorig jaar tijdens de Paasbijeenkomst deelden een broeder en twee zusters hun dromen over hoe deze vormen eruit zouden kunnen zien. Inmiddels zijn we deze dromen aan het uitwerken. De acht punten die we vorig jaar deelden zijn in actie omgezet. En we ontwikkelen door. We betrekken u graag bij het vervolg. Via directe communicatie wordt u op de hoogte gehouden. En in september organiseren we regionale bijeenkomsten. We hopen van harte u daar weer te ontmoeten. Dit zijn twee concrete resultaten die we graag met u delen:

Landelijk maatschappelijk project

De projectgroep Maatschappelijke Betrokkenheid heeft eind 2017 een richting aangegeven voor concrete maatschappelijke activiteiten vanuit het genootschap. Dit is in 2018 uitgewerkt. Vele mogelijkheden zijn teruggebracht tot een klein aantal initiatieven en uiteindelijk hebben we ervoor gekozen ons in te zetten voor een groot maatschappelijk project: Burennetwerk. Burennetwerk is een initiatief dat buurtgenoten aan elkaar koppelt voor eenvoudige burenhulp of sociaal contact. Dit is een beproefde methode tegen eenzaamheid die sociale samenhang in buurten verbetert.

We weten dat het werkt in Amsterdam en het is bewezen dat ook jongere mensen hier warm voor lopen. Burennetwerk sluit aan bij de waarden waar wij voor staan. Door dit vanuit de landelijke organisatie in meer steden op te starten, kunnen we als genootschap concreet een waardevolle bijdrage leveren in de samenleving.

Nieuwe naam voor ontmoetingen zingeving en levenskunst

Vanwege de interesse van mensen voor de themaontmoetingen zijn er in 2018 twee toegevoegd: Zelfbewust samenleven en Verdergaan na scheiding. Dit jaar organiseren we ook zingevingsweken in Frankrijk. Deze ontmoetingsvormen zijn de basis van het programma van ontmoetingen, dat we in overleg met al lopende initiatieven vanuit gemeenschappen verder uitbouwen.

In de ontmoetingen gaan we samen op zoek naar antwoorden op levensvragen. In een veilige omgeving leren we van elkaar en worden we samen wijzer.

Onze ontmoetingen voor zingeving en levenskunst inspireren tot een levenshouding vanuit belangrijke waarden. Iedereen met de behoefte na te denken over levensvragen leert ze zo kennen:

  • Verwondering – over het leven en al wat is, inclusief onszelf;
  • Verbondenheid - we komen in verbinding met onszelf, met andere deelnemers en het leven;
  • Vertrouwen - de ontmoetingen geven vertrouwen, wat het leven je ook brengt;
  • Verantwoordelijkheid - iedereen is zelf verantwoordelijk voor een betekenisvolle invulling van zijn leven. En daarmee voor het grotere geheel.

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat de naam Apostolisch Genootschap een drempel vormt om aan ontmoetingen deel te nemen. Om zinzoekers zonder drempels van kerkelijke associaties te bereiken, geven we het programma van onze ontmoetingen een passende en uitnodigende naam.

Mensen, die de moeite nemen om ons beter te willen leren kennen, zien uiteindelijk dat de ontmoetingen een initiatief van Apostolisch Genootschap zijn en ervaren dat ons werk open en inclusief is en midden in de samenleving staat met een eigentijds god- en mensbeeld.

Na een zorgvuldig traject hebben we een naam gekozen. Deze hebben we intern getoetst en extern onderzocht.

De nieuwe naam voor ontmoetingen zingeving en levenskunst sluit aan op ons geloof in het ondeelbare geheel; hij straalt uit dat iedereen welkom is en maakt subtiel duidelijk dat we ons verbonden voelen met iedereen en alles wat is. We hebben een naam gevonden, die goed ligt in het gehoor, die nieuw is en toch vertrouwd

Een naam voor ontmoetingen waar mensen met levensvragen op zoek gaan naar hun eigen antwoorden.

Bekijk de onthulling van de naam:

Een naam die ‘iedereen’ en het ‘al’ verenigt. Voor ontmoetingen waar iedereen die zich samen met anderen wil verdiepen in levensvragen zich thuis voelt.

Apostolisch-zijn kan op diverse manieren. Wat dit verbindt is dat we vanuit dezelfde waarden betekenisvol willen leven: positief, bewust en zinvol. Om van daaruit bij te dragen aan een duurzame wereld met meer compassie en solidariteit. En iedereen die zich hiertoe geroepen voelt, is van harte welkom!

Aanwijzingsbeleid 2019

Het apostolische werk heeft een rijke historie wat betreft het instellen (en weer afschaffen) van bedieningen en arbeidsnamen. Een lange traditie laat ook zien dat wijzigingen in functienamen altijd heel zorgvuldig worden overwogen. In de afgelopen jaren zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Ook het beleid rondom aanwijzingen is regelmatig op de hand genomen. Al langere tijd was er aanleiding om het beleid te heroverwegen.

Vanaf Pasen 2018 is er door veel direct betrokkenen intensief gesproken over het aanwijzingsbeleid. Op basis van alle besprekingen heeft het bestuur tot de volgende aanpassingen besloten:

  • Na overleg met de apostel, de voorganger en de districtsvoorganger(s) wordt de nieuw aan te wijzen geestelijk verzorger door de districtsvoorganger gevraagd vanwege gezindheid, geschiktheid en op het talent om denkkracht, verdieping en daadkracht in de kring en gemeenschap in te brengen. De geestelijk verzorger onderschrijft van harte de Grondslag van ons geloof en de Handreiking voor geestelijk verzorgers. In die handreiking is onder meer de geheimhoudingsplicht voor geestelijk verzorger vastgelegd. Een geestelijk verzorger kan volgens het recht zo nodig een beroep doen op het zgn. verschoningsrecht. Aldus genieten de leden en ook de verzorgers zelf juridische bescherming.
  • De apostel zal bij zijn bezoek aan gemeenschappen na Pasen 2019, een ieder momenteel werkzaam in de geestelijke verzorging (plaatselijk of in het district), opnieuw een plek geven als geestelijk verzorger, waarmee verschil in aanwijzing verdwijnt. De voorganger behoudt een bijzondere verantwoordelijkheid.
  • De aanwijzing betreft het vragen voor een bijzondere verantwoordelijkheid in de geestelijke verzorging en de bevestiging van de geestelijk verzorger hier invulling aan te geven.
  • De apostel vraagt aan de betreffende in de gemeenschap een priesterlijke gezindheid aan de dag te leggen, daarmee anderen te inspireren en nabij te zijn. De apostel vraagt de betreffende of hij/zij deze opdracht waar wil maken.
  • Het wordt bevestigd met een handdruk en een ‘Dat beloof ik’.
  • Het is een ritueel waar wijding, bescherming en een beroep op medeverantwoordelijkheid van uitgaat. De erkenning van de apostel voor het zien van het talent en voor het delen van verantwoordelijkheid wordt erin gevat. Een bijzonder gewijd moment en startpunt.
  • Na bevestiging spreekt de betreffende zich uit naar de gemeenschap.
  • De arbeidsnaam is ‘(plaatselijk) geestelijk verzorger’.
  • Elke geestelijk verzorger mag, in overleg met de districtsvoorganger, heilshandelingen verrichten indien de voorganger niet beschikbaar is of indien dit in bijzondere situaties passend is.
  • Bij de aanwijzing hoort expliciet ook de tijd en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen naar vermogen. Daartoe zijn er diverse mogelijkheden waarbij er plaatselijk ondersteuning kan worden gevraagd aan de districtsvoorganger, het leercentrum, coaches en wellicht (plaatselijk) voormalig aangewezen zusters en broeders. De districtsvoorganger helpt de voorganger en kring hierbij en neemt (desgewenst) het initiatief tot het maken van een gezamenlijk plan.
  • De apostel hecht eraan de zorgvuldig tot stand gekomen samenstellingen van de huidige KvG te handhaven tot een eerstvolgend plaatselijk bezoek.
  • Het is nodig om helder te communiceren, in de eerste plaats landelijk, over de verwachtingen die men (ook van zichzelf) mag hebben van een geestelijk verzorger.

Op de bijgevoegde sheets is aandacht voor de klachtenregeling die binnenkort van kracht wordt. In het mei-nummer van De Stroom is hierover een artikel opgenomen.


Verbinding met het genootschap: Confirmatie en zelfstandig lidmaatschap

In mei 2016 is op basis van een aantal signalen van jonge mensen een studie gedaan naar wat we momenteel “confirmatie” noemen. Deze studie heeft geleid tot een advies aan het bestuur zich opnieuw te bezinnen op vorm en inhoud van verbinding met het Apostolisch Genootschap. De noodzaak hiervoor werd ook bevestigd in de gevoerde dialooggesprekken.

Na de gesprekken met de jonge mensen in een eerder stadium, gesprekken in de KvD, toetsing bij jonge mensen tijdens de Jongcon 2019 en bij het bestuur, ontstaat er een richting. Er is nog niet op elke vraag een antwoord maar we menen een verrijking van de huidige situatie te pakken te hebben. Zowel in proces, vormgeving als inhoud.

Wat verandert er?

  • Jonge mensen en volwassenen die kennismaken met het genootschap, kunnen vanaf hun 18e een ontmoeting hebben met de apostel in Berg en Dal. Deze kennismaking is voortaan niet per se gekoppeld aan een naderend apostelbezoek. Naast de wederzijdse kennismaking zal de grondslag van ons geloof het onderwerp van gesprek zijn.
  • Het zelfstandig lidmaatschap wordt ontkoppeld van de confirmatiebelofte. Dat betekent voor jongeren vanaf 18 jaar dat zij na een ontmoeting met de apostel, hun jeugdlidmaatschap op eigen verzoek kunnen omzetten in een zelfstandig lidmaatschap door dit aan hun (districts)voorganger kenbaar te maken.
  • Het persoonlijk besluit tot zelfstandig lidmaatschap wordt ofwel door een lidmaatbevestiging (confirmatie) tijdens de zondag dat de apostel in de gemeenschap is, bekrachtigd, ofwel, waar er geen confirmatie zal plaatsvinden, door de apostel in die eredienst benoemd of op een gemarkeerd moment door de voorganger met de gemeenschap gedeeld en administratief verwerkt. Het is uiteraard meer dan een mededeling!
  • Wanneer de apostel een gemeenschap bezoekt, zal hij allen die tussentijds zelfstandig lidmaat zijn geworden, persoonlijk opzoeken en de hand drukken.
  • Als zelfstandig lidmaat kun je deze stap dus bekrachtigen in de heilshandeling van confirmatie: vanuit het verbond dat je voelt met het leven, in de gemeenschap beloven dat je in liefde wilt werken aan een menswaardige wereld. Bij de heilshandeling spreek je die belofte te midden van de gemeenteleden uit ten overstaan van de apostel. De grondslag van ons geloof vormt voor ieder lidmaat de basis. Deze draagt en schraagt de keuzes die je maakt in het leven.
  • Bij beide vormen symboliseert de handdruk de nabijheid van de apostel (en allen die aan zijn plaats werken), op wie in alle levensomstandigheden een beroep mag worden gedaan.
  • Als aan de confirmatie geen omzetting in zelfstandig lidmaatschap vooraf is gegaan, is in de heilshandeling tevens het lidmaatschap vervat.
  • Eventuele ondertekening van confirmatiebewijs en felicitaties gebeuren voortaan buiten de eredienst.
  • Het zelfstandig lidmaatschap is voldoende basis om te bezien of iemand mee zou kunnen helpen als geestelijk verzorger of jeugdverzorger. Bij de keuze daarvoor zal uiteraard de gezindheid en mate van verbondenheid het criterium zijn.
  • Het jeugdlidmaatschap volgt op een belofte die de ouders hebben gedaan en eindigt op een afgesproken leeftijd van 25 jaar.
  • Als er op de leeftijd van 25 jaar nog geen omzetting van het jeugdlidmaatschap heeft plaatsgevonden, zoekt de voorganger contact met de betreffende. Kern van dit contact is te vernemen hoe men zich wil verhouden tot het genootschap en de gemeenschap. Het jeugdlid kan alsnog besluiten zelfstandig lidmaat te worden dan wel sympathisant.
  • Als het niet lukt om contact met de betreffende te krijgen en/of er ook dan geen helderheid is over de manier waarop iemand zich wil verhouden tot het genootschap, wordt het jeugdlid-maatschap beëindigd.