Beleggen en het Apostolisch Genootschap

Om ons gedachtengoed ook in de toekomst te borgen, hebben we geld nodig. Met dat geld kunnen we onze activiteiten bekostigen en samen werken aan het verder vorm geven van ons religieus-humanistische gedachtengoed: nu en in de toekomst.

In de loop van de jaren hebben wij vermogen opgebouwd. Dit vermogen is voor een groot deel opgebracht door generaties voor ons. Daar willen we zorgvuldig mee omgaan. We passen dus goed op ons geld. Een manier waarop we dit doen, is door ons vermogen gedeeltelijk te beleggen.

Duurzaam beleggen

We vinden het belangrijk om op een zorgvuldige en duurzame manier te beleggen in ondernemingen en overheden die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en handelen. Dit betekent dat al onze beleggingen in bedrijven, organisaties en overheden, e.d. moeten voldoen aan een aantal criteria op het gebied van milieu (environmental), maatschappij (social) en bestuur (governance). Dit worden ook wel ESG-beleggingen genoemd. Het Apostolisch Genootschap belegt in bedrijven uit verschillende sectoren die het best scoren op die ESG-criteria.

Hoe belegt het Apostolisch Genootschap haar geld?

Wij beleggen ruim 300 miljoen euro: dit is een deel van ons vermogen. De exacte hoogte van dit bedrag fluctueert. Hoe dan ook proberen we het totale bedrag aan liefdesaanbiedingen (vanaf 1951 dus) altijd in ons beleggingsvermogen te houden.

De beleggingscommissie

De beleggingscommissie van het Apostolisch Genootschap ziet er op toe dat ons strategisch beleggingsbeleid op de goede manier wordt uitgevoerd. Ze adviseert het bestuur op het gebied van beleggingen en ze controleert het werk van de vermogensbeheerders die de beleggingen uitvoeren.

In de commissie zitten op dit moment de volgende leden:

  • Rudolf Bosveld (voorzitter en woordvoerder beleggingscommissie)
  • Erik van de Weerd- van den Berg (senior medewerker administratie en financiën + secretariaat)
  • Vacature Lid vermogensbeheer (bekijk de vacature)
  • Vacature Lid Social Impact (bekijk de vacature)

De commissie vergadert minimaal vier keer per jaar.

Vragen voor de beleggingscommissie? Stuur een mail naar: beleggingscommissie@apgen.nl.

We beleggen ons vermogen op een aantal verschillende manieren. We spreiden op deze manier de risico’s. 96% beleggen we in reguliere duurzame portefeuilles. 4% van het belegde vermogen gaat naar Social Impact beleggingen.

Beleggingsportefeuilles

Van de totale beleggingen gaat dus het grootste deel (96%) naar beleggingsportefeuilles. De verdeling is als volgt:

  • Aandelen (50%)
  • Bedrijfsobligaties (15%)
  • Staatsobligaties (27%)
  • Alternatieve investeringen (4%)

Waar en in welke bedrijven en fondsen we beleggen, verschilt van moment tot moment. De uitvoering van deze beleggingen gebeurt door gespecialiseerde bedrijven: vermogensbeheerders. De beleggingscommissie ziet toe op de uitvoering door deze bedrijven. Daarbij worden ze bij de dagelijkse werkzaamheden ondersteund door een fiduciair beheerder.

Social impact

Een deel van onze beleggingen (4%) gebeurt in de vorm van beleggingen met een social impact karakter. Dit zijn investeringen die we gebruiken om een positieve maatschappelijke bijdrage te leveren, bijvoorbeeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Of kansarme woningzoekenden een woning te helpen Dit doen we omdat deze manier van beleggen past bij onze kernwaardes compassie en solidariteit.

Een paar voorbeelden van initiatieven waarin wij investeren:

Yespers

Yespers <link naar www.yespers.com> is een sociaal-duurzaam ontbijtproductenmerk. De missie van Yespers is: ‘Ons voedsel moet weer waardevol worden’. Het bedrijf doet dit door de ingrediënten die ze gebruiken voor hun producten van twee kanten te bekijken: hoe profiteren steeds meer mensen in de keten van steeds meer duurzaamheid.

Concreet leidt dit tot eerlijke prijzen in een korte (productie)keten, creëren ze werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en willen ze zoveel mogelijk voedselverspilling voorkomen.

Door financiële steun van onder andere het Apostolisch Genootschap kan Yespers een fabriek bouwen om deze doelen te realiseren. Wij hebben met Yespers afspraken gemaakt om de komende jaren 18 tot 24 banen te realiseren voor bijvoorbeeld statushouders en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

A beautiful Mess

A beautiful Mess (ABM) <link naar https://abeautifulmess.nl/> heeft verschillende (sociale) horecalocaties in Nederland. Bij het bedrijf werken mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht. Haar missie is om samen te werken aan werk en zoveel mogelijk talent te ontsluiten voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze streeft naar een inclusieve samenleving waarin iedereen ertoe doet en van waarde is.

Eén van de nieuwe locaties is in Amsterdam. Bewoners van een azc kunnen hier binnen het team aan de slag gaan en proeven aan het horecavak. Ze helpen in de keuken of in de bediening, leren Nederlands en worden sterker.

Wij hebben met ABM afspraken gemaakt om de komende jaren 10 tot 24 banen te realiseren voor mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht of voor andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Steenvlinder

Steenvlinder <link naar www.steenvlinder.nl> is een organisatie die een bijzonder soort woningen verkoopt en verhuurt: zogenaamde zelfbouwwoningen.

Hoe werkt het? Je koopt een casco woning/appartement waarbij je zelf met behulp van vrienden en familie aan de slag gaat om de woning af te bouwen. De woningen zijn bedoeld voor mensen die nu veelal tussen wal en schip dreigen te vallen. Zij verdienen te weinig om in aanmerking te komen voor een hypotheek en te veel voor een woning van een wooncorporatie. De inkomensgrens is €40,000 bruto op jaarbasis.

Rudolf Bosveld, voorzitter van de beleggingscommissie van het Apostolisch Genootschap: "Juist in deze relatief kleine en betaalbare appartementen kunnen deze starters, want dat zijn het vooral, een eerste en o zo belangrijke stap zetten in hun zelfstandig leven. We kiezen ervoor om hier in te beleggen, vooral voor de impact die het project teweegbrengt.”

Meer over het Apostolisch Genootschap en Steenvlinder lees je in het interview met Rudolf Bosveld hierover.

Meer informatie

Vragen voor de beleggingscommissie? Stuur een mail naar beleggingscommissie@apgen.nl.

  • Robert van der Woude bestuurslid financiën
  • Erik van de Weerd-van den Berg senior medewerker administratie en financiën