Onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst
9 oktober 2024
Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, staan we stil bij onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Een van onze kernwaarden is verantwoord omgaan met de aarde: "Wij, mensen, dragen de verantwoordelijkheid voor het samenleven en duurzaam beheren van wat de aarde ons kan bieden. Het begint met de visie dat wij een schakel zijn in een groter geheel, en daar vervolgens naar handelen op geestelijk en materieel terrein".*
In 2008 besloot het bestuur om onze CO2-uitstoot volledig te compenseren. Een van de eerste stappen was het plaatsen van zonnepanelen op 50 van onze gebouwen. In 2012 volgde de ondertekening van het milieubeleidsplan, gericht op het verduurzamen van onze gebouwen en het optimaliseren van energiegebruik. Voorbeelden hiervan zijn isolatiemaatregelen, de overstap naar LED-verlichting (90% van alle verlichting) en het vervangen van verouderde verwarmingssystemen. Daarnaast kopen we uitsluitend groene energie in en dragen we bij aan een circulaire economie door bewuste keuzes in onze inkoop en afvalverwerking.
Deze inspanningen hebben geleid tot tastbare resultaten: tussen 2015 en 2023 verminderden we ons gasverbruik met 23% en ons elektriciteitsverbruik met 11%. Bovendien is besloten om voor alle bedrijfsauto’s over te stappen op elektrisch rijden, waarmee we onze milieu-impact verder verkleinen.
Duurzaamheid gaat echter verder dan verantwoord omgaat met het milieu. Het Apostolisch Genootschap wil maatschappelijk verantwoord organiseren (MVO) en invulling geven aan de Sustainable Development Goals (de doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030). Dit houdt onder meer in dat we zorgvuldig omgaan met onze leden, medewerkers en vrijwilligers, verantwoord omgaan met onze plaats in de maatschappij en een duurzame beleggingsportefeuille beheren.
We hebben dus al veel bereikt en blijven tegelijkertijd bewust en actief werken aan een duurzame toekomst voor mens en planeet.
*Afkomstig uit weekbrief 42, 2008