Verbinding met de stad
De gemeenschap Den Haag draagt bij aan vrede en verbinding in de stad. Dat doen we vanuit onze religieus-humanistische grondslag. We dragen binnen en buiten onze muren bij met activiteiten waar we een verbindend geluid kunnen laten horen, ook als het gaat om verbinding met de natuur. We zijn PAX Ambassade van Vrede en organiseren (mede) vredesactiviteiten.
Gelukkig dragen heel veel organisaties in Den Haag vanuit hun eigen expertise bij aan een mooiere stad. De werkgroep Maatschappelijke Betrokkenheid is aangesloten bij overleggen waarin een aantal van deze organisaties samenkomen, zoals het Wijknetoverleg Morgenstond. Waar mogelijk proberen we samenwerking te zoeken met organisaties die zich inzetten voor vrede en verbinding in de stad, zoals de Haagse Verbindende Initiatieven (HVI).
In het overzicht hieronder staan de activiteiten vermeld waarmee we dit jaar bijdragen.
Verbinding met de stad
- 4 mei 2024 - Herdenkingsbijeenkomst Grote Kerk
-
Op 4 mei legden onze voorgangers namens de gemeenschap een krans tijdens de Haagse herdenking op het Carnegieplein. Daaraan voorafgaand vertegenwoordigden zij de gemeenschap bij de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk. Na een welkomstwoord door burgemeester Jan van Zanen, werden er Haagse verhalen ten gehore gebracht over de Tweede Wereldoorlog. Die werden afgewisseld door prachtige muziek van het Oerol Kozakkenkoor en het Oekraïens Orkest Uzory. Ook waren er bijdragen van Haagse scholieren. Het verleden werd herdacht, maar de verwijzingen naar het heden waren alomtegenwoordig. Conclusie: vrede is geen vanzelfsprekendheid en het is goed daar bij stil te staan. Zo kregen de twee minuten stilte bij het Vredespaleis dankzij deze bijeenkomst nog meer inhoud.
- 31 maart 2024 - Sociale supermarkt
-
“De essentie van uw overtuiging is de verbondenheid van de mens met de wereld om zich heen”, aldus wethouder Mariëlle Vavier in haar lezing in oktober vorig jaar in ons gebouw. Maar hoe kunnen we dat laten zien in Den Haag Zuidwest, het stadsdeel met 100.000 inwoners waarin ons gebouw staat, en dat één van de minst welvarende stadsdelen van Nederland is?
Bijvoorbeeld door te helpen de groene krat van ‘Kies! Voedselbankwinkel’ te vullen. Sinds kort staat deze krat in de hal van ons gebouw. Met de volgende (houdbare) producten kunnen we het beste helpen: pasta, rijst, hagelslag, jam, groenten in pot of blik, ontbijtkoek, pastasaus, koffie, pindakaas. En bedenk, niet het vele is goed, maar het goede is veel.
Inmiddels hebben we de eerste volle krat met onze bijdragen naar de voedselbank gebracht. Mensen van de voedselbank van de Shalomkerk hebben hun dank uitgesproken voor onze bijdrage aan hun werk. Helaas is het werk van de voedselbank nog heel hard nodig. We zullen het krat daarom laten staan en regelmatig naar de voedselbank brengen.De mensen die de voedselbank in de Shalomkerk runnen, spreken zelf van de sociale supermarkt. Hun klanten kopen de producten voor geringe tot zeer geringe bedragen, bijvoorbeeld 25 cent voor een bloemkool. De sociale supermarkt vraagt deze kleine bedragen voor het gevoel van eigenwaarde van de klanten. Ze kopen hun levensmiddelen, net als iedereen in een betere financiële positie. En dat is toch anders dan krijgen.
Bezoek je binnenkort het gebouw aan de Loevesteinlaan, neem gerust iets mee voor de sociale supermarkt! - 21 februari 2024 - Dialoog in Den Haag
-
Op woensdag 21 februari vond de Dialoog in Den Haag plaats in ons gebouw. De Dialoog verbindt middels verdiepende dialooggesprekken mensen met verschillende levensbeschouwelijke, religieuze en culturele achtergronden. Het mooie van de gespreksmethodiek van de Dialoog is dat het niet gaat over meningen, maar dat het persoonlijke gevoel centraal staat, plus de aandacht en het inlevingsvermogen van de luisteraars.
Na een welkomstwoord door Wendy Meijer, coördinator van Dialoog in Den Haag, gaf Ulbe de Boer als gastheer van deze avond op verfrissende wijze een schets van onze identiteit en onze idealen. Dit deed hij namelijk met weinig woorden, maar door enkele liederen en een filmpje te beamen op het scherm. Verschillende deelnemers lieten merken dat onze boodschap hen erg aansprak en dat deze inleiding ook inspirerend en verbindend had gewerkt voor de daaropvolgende groepsgesprekken. “Tenslotte hebben we toch hetzelfde ideaal”, zeiden enkele mensen van de Bahai-gemeenschap, het Humanistisch Verbond en de PKN.
Het thema van deze avond was: Hoe erkennen we elkaars pijn? Om dat te verkennen gingen we uiteen in kleine groepjes van vier personen (die elkaar nog niet kenden), met een gespreksleider erbij. De vraag was: denk terug aan een moment dat jij zelf erkenning hebt gekregen voor jouw pijn, of dat jij de pijn van een ander hebt erkend. Vervolgens werd iedereen die wilde, uitgenodigd om daarover te vertellen. Er was voldoende tijd om ruim aandacht te hebben voor elk verhaal. Bijzonder was dat er al snel een veilige sfeer ontstond, waarin behoorlijk persoonlijke en ingrijpende ervaringen werden gedeeld. En nog belangrijker: er was ook veel ruimte voor de emoties die loskwamen bij het oproepen van de herinneringen; erkenning van die pijn dus bij de anderen.
Zo ontstonden mooie en ontroerende ontmoetingen. Alleen al door te luisteren kun je iemand helpen. Zo bleek tijdens de gesprekken dat aandacht heilzaam kan werken. Als ‘vreemden’ kun je je dan zo verbonden voelen. Met alle deelnemers hebben we de avond feestelijk afgesloten met een rijk buffet, waarvoor velen iets lekkers hadden gemaakt. Al met al een bijeenkomst met een gouden randje!
- 22 december 2023 - Kerstconcert “Komt allen tezamen”
-
Op vrijdag 22 december gaven Sander Lekkerkerk (piano) en Sylvain Dessane (altviool) in ons gebouw een prachtig en afwisselend kerstconcert. De toegang was voor iedereen gratis, wel werd een vrijwillige bijdrage ingezameld voor respijthuis HouseMartin. Er werden onder andere werken van Debussy, Schumann en Bruch ten gehore gebracht. De stukken werden afgewisseld met samenzang van bekende kerstliederen. Het was een mooie muzikale avond met een echte kerstsfeer. De avond werd afgesloten met een hapje en drankje in de hal.
- 25 oktober 2023 - Inclusief verbinden, met wethouder Mariëlle Vavier
-
Lezing door en paneldiscussie met wethouder Mariëlle Vavier van Armoede, Inclusie en Volksgezondheid.
Inhoud
Den Haag is een stad met 140 culturen en vele religies en levensbeschouwingen. 54% van de Haagse bevolking heeft een migratie-achtergrond. Respect voor elkaar, zowel van ‘oude’ als van ‘nieuwe’ Nederlanders, is essentieel voor een inclusieve samenleving. Dat vergt bruggen slaan en in gesprek blijven. Wethouder Vavier beschouwt het als haar verantwoordelijkheid de verbondenheid in de stad vorm te geven.
Panelleden
- Alexander Tuinstra (Apostolisch Genootschap, voorzitter)
- Mariëlle Vavier (Wethouder van Armoede, Inclusie en Volksgezondheid)
- Marie Anne van Erp (Coördinator Stichting Housemartin)
- Bilal Sahin (Coördinator Vaderhuis Adam)
- Harm Benthem (Projectdirecteur Nieuwkomers, gemeente Den Haag)
Programma
19:30 – 20:00 uur Inloop
20:00 – 20:30 uur Lezing wethouder Mariëlle Vavier
20:30 – 20:45 uur Muzikaal intermezzo
20:45 – 21:15 uur Paneldiscussie
21:15 – 21:45 uur Informeel samenzijn
U bent van harte welkom!
- 23 september 2023 - Vredesbeurs
-
De Vredesweek stond dit jaar in het teken van “Democratie onder druk”. De gemeenschap Den Haag droeg met een aantal andere organisaties bij aan de Vredesbeurs in de Paleiskerk. Daar waren lezingen van o.a. Manuela Kalsky ‘Hoe gaan we met elkaar om’, Fernando Enns over de spiritualiteit van vredesopbouw en Sharif Mohammed over verbinding in de stad. Ook waren er workshops over hoe vredevol te communiceren, hoe een dialoog te voeren en hoe te mediteren voor innerlijke vrede.
- 4 september 2023 - Zuiderpark Open Air
-
Dit evenement was voor iedereen toegankelijk. Hoewel vanuit de landelijke organisatie voor een belangrijk deel ondersteund, heeft de gemeenschap Den Haag ook vrijwilligerscapaciteit geleverd. De werkgroep Maatschappelijke Betrokkenheid heeft zich ingezet om ook de verbinding met de wijk te maken, waardoor inderdaad ook een aantal buurtgenoten heeft kunnen deelnemen.
Zie voor meer informatie over dit evenement: https://www.apgen.nl/locaties/leiden/den-haag/ontmoetingen-en-activiteiten/zuiderpark-open-air/
- 3 september 2023 - Fête de la Nature
-
Verwondering, onder andere voor de natuur, is een belangrijk aspect in onze grondslag. We dragen daarom graag bij aan een feest waarin de natuur centraal staat. Dit keer vond het Fête de la Nature plaats bij onze achterburen van Eetbaar Park Zuiderpark. Er waren presentaties, wandelingen en workshops voor kinderen. In de organisatie trokken we samen op met Boerendorp, Wijkz en de gemeente Den Haag.
- 4 juni 2023 - Verbinden in de stad
-
In ons eigen gebouw kwamen meerdere organisaties samen als opwarmer voor de Vredesbeurs die tijdens de Vredesweek in september zal worden georganiseerd.
- 4 mei 2023 - Kranslegging Carnegieplein
-
Enkele jongeren uit de gemeenschap Den Haag legden tijdens de Haagse Dodenherdenking op het Carnegieplein een krans.
- 18 maart 2023 - Wereldreis door Eigen Stad
-
Vele Haagse religieuze, levensbeschouwelijke en culturele organisaties openden hun deuren of presenteerden zich in Amare. De dag stond in het licht van de strijd tegen racisme en discriminatie. De gemeenschap Den Haag was aanwezig op de markt in Amare en gaf een presentatie op het podium met als onderwerp “Niemandsland”. Een pleidooi om “Over de grenzen” te gaan, naar een plek waar ik gelijk heb, maar de ander ook, en waar ik ongelijk heb, net als jij. Het lied “Over de grenzen” viel aan het einde van de presentatie in het theater te beluisteren.