Onze tuin

Rondom ons gebouw tegen het Zuiderpark aan hebben wij een prachtige tuin. Deze wordt beheerd volgens de principes van de permacultuur. We kijken welke planten zich willen vestigen en groeien op de verschillende plekken in de tuin. Er is immers verschil in grondsoort, zon, water en wind. Door deze aanpak neemt de biodiversiteit toe: er zijn er steeds meer verschillende planten en dieren te vinden. 

Activiteiten

5 april 2024: Soep uit eigen tuin

Op deze vrijdagavond hebben we met de jeugd soep gemaakt uit de tuin van het gebouw. De kinderen kregen een lijstje te plukken groente (of onkruid zo je wilt) mee: zevenblad, brandnetel, daslook, zwartmoeskervel, paardenbloem, look-zonder-look, zuring en pimpernel. De tuingroep hielp de kinderen door de tuin naar de juiste planten als ze die niet wisten te staan. Onverschrokken gingen ze de planten, ook de brandnetels, te lijf. 

De soepbasis was van tevoren gemaakt van aardappels, water en een bouillonblokje. De groente werd fijngesneden en alles behalve de daslook werd 5 minuten meegekookt.

Na het toevoegen van de daslook ging de mixer erin. Zelfs de ouders vonden de soep lekker. Er waren maar twee kinderen die de soep niet wilden eten omdat die groen was. Zo hebben we ervaren dat je goed kunt eten in dit seizoen ook al zijn de wat bekendere groenten zoals sla, boontjes en bloemkool nog niet te oogsten. De meeste ingrediënten zijn aan komen waaien en worden gekoesterd opdat de tuin steeds eetbaarder wordt.

30 juli 2023: rondleiding door de permatuin

Op deze zondag leidde de tuinploeg een groep geïnteresseerden rond door de permatuin rond het gebouw om de resultaten van 13 jaar ‘tuinavontuur’ te laten zien. De huidige tuin dateert van 2010, toen na de nieuwbouw van het gebouw de omliggende tuin opnieuw werd aangelegd. De eerste zeven jaar waren magere jaren. Vanaf 2017 keerde het tij: meer vrijwilligers en meer energie maakten dat er ruimte ontstond om het ontwerp van de tuin te verbeteren. En wel op basis van permacultuur. Dat wil zeggen dat een tuin zó wordt ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem. Het vertrekpunt was niet langer wat wij mensen mooie planten vinden om naar te kijken, maar de bodemgesteldheid en welke planten elkaar op natuurlijke wijze versterken als ze bij elkaar staan. In 2021 werd de tuin verrijkt met een vijver. Wat is dus de les van het tuinavontuur? Ontvankelijk zijn voor wat wél kan met de bodem die er is. Een heuse levensles.