Jeugdactiviteiten
Voor de jeugd zijn er in Den Haag verschillende activiteiten. Vanuit de behoefte van ouders en jeugd vullen we de activiteiten in, met de grondslag als kapstok. Het gaat zowel om ontmoeting als inhoud. De jeugd ontmoet elkaar – afhankelijk van de leeftijdsgroep – in principe twee keer per maand. Daarnaast zijn er bijzondere activiteiten zoals Kerst of een Gigagroen-dag, districtsactiviteiten (uitgaansdag, jeugdkoor) en landelijke activiteiten (Tweedekringdag, jeugdkampen).
Sinds 2022 experimenteren we in Den Haag eens per kwartaal met een nieuwe vorm op zondagochtend, in plaats van de eredienst. Daarbij zetten we de jeugd, ook de jongste jeugd, letterlijk centraal (voor in de zaal). Drie of vier kinderen denken bij toerbeurt mee over een thema en de invulling ervan. Daarbij streven we naar inhoud, inspiratie en interactie. Hoewel deze vorm speciaal op jeugd is gericht, is iedereen van harte uitgenodigd. Dat verrijkt immers de interactie en de goede verstaander weet zich ook door kindertaal te laten inspireren. Om een beter beeld te krijgen van zowel vorm als inhoud volgt hieronder een korte impressie van de vorige edities in Den Haag.
Activiteiten Den Haag
- 25 augustus 2024: Verschil op reis
-
De heerlijk lange zomervakantie zit erop. Met het thema Verschil op reis bleven we deze jeugdochtend nog wel in vakantiesferen. Na de intro in de grote zaal gingen we in vier groepen uiteen. Jong en minder jong zat als Duo Penotti bij elkaar in de groep, de carrouselvorm deed de rest.
In de Parkzaal was er Pictionary. Want dat allitereert lekker. Opdracht: teken iets wat uniek is voor het land waar jij deze zomervakantie bent geweest. Creatief en competitief gingen daarbij hand in hand.
In de huiskamer was het onderdeel ‘Oost west, thuis best’. De groene en gele kaartjes kwamen weer van pas bij stellingen als ‘Als ik op reis ben mis ik mijn vrienden het meest’, ‘Ik vind het belangrijk dat anderen zich bij mij thuis voelen’ en ‘Ik vind het eng om naar een land te gaan waar de mensen er heel anders uitzien’.
De Pansierzaal was omgetoverd tot dobbelarena. De dobbelsteen besliste welke vraag beantwoord moest worden. Bijvoorbeeld: ‘Wat is de mooiste natuur die je deze zomervakantie hebt gezien?’, ‘Wat was de leukste plek waar je hebt gespeeld?’, ‘Wat is het meest bijzondere dier dat je hebt gezien?’. We kwamen zo van elkaar te weten op welke wonderlijke plekken we waren geweest.
Soms vier je vakantie in een land waarvan je de taal niet spreekt. Wat dan? In de Rosseelszaal speelden we daarom Hints. De groep moest zo snel mogelijk raden wat je probeerde te zeggen zonder te praten. Gelukkig kom je met de universele taal van handen en voeten nog best een heel eind.
Misschien kwam niet iedereen aan alle vragen toe. Maar belangrijker: er was alle ruimte voor ontmoeting in een gezellige, ongedwongen sfeer. De plenaire afsluiting was de kers op de taart. Uit inventarisatie bleek dat de kinderen graag weer een kerstspel willen dit jaar. Dat gaan we dus doen! We besloten de toch al feestelijke ochtend met koffie/ranja én een traktatie.
- 22 juni 2024: Jeugdkamp Haagse Hout
-
Eindelijk is het echt donker, ver over elven. De kinderen jutten elkaar op: “Durf jij naar buiten?”. “Laten we samen gaan”. Sluipend stappen ze naar buiten. Zaklamp in de aanslag. Alert op ieder geluid en ieder beweging. De avonturen van Robinson Crusoe zijn er niets bij. De kinderen banen zich een weg door de dichte begroeiing, terwijl de dreiging van een misstap in het rimpelloze water altijd op de loer ligt. Plots is er rumoer, op fluistertoon. “Ik hoorde iets, daar bewoog iets, iets engs”. Op hun tenen haastten de kinderen zich naar veiligheid. Maar het donker is alomtegenwoordig.
Dit is het summum. Hierom wilden de kinderen blijven slapen. Dit jaar dus geen Gigagroen-dag, maar een Gigagroen-weekend. Helaas niet op een verafgelegen onbewoond eiland, maar met ophitsende fantasie komt een groenstrook in de Haagse Hout aardig in de buurt. Voor de kinderen was dit toch wel een paradijselijke locatie. Het gebouw van Scouting Haagse Hout was uitzonderlijk ruim, schoon en sfeervol. Maar het zonnige weer nodigde toch vooral uit om buiten te blijven. Een grasveld om te voetballen, een speeltuin, een speelbos, een kampvuurplaats én een stadsboerderij. Kortom: een Gigagroen-walhalla voor onszelf.
Zaterdag 22 juni, etenstijd. De barbecue komt al aardig op stoom, als de tuin volstroomt. We wanen ons op het idyllische Toscaanse platteland, waar de hele famiglia aan de lange tafel het leven viert. Een hele fijne gemeenschapsbarbecue zo. La vita è bella!
Al even romantisch: het kampvuur. Als de volwassenen naar huis zijn en de rust wedergekeerd is, zitten de kinderen rondom het vuur. We luisteren naar rustgevende achtergrondmuziek op de mondharmonica. Terwijl het vuur knispert en de schemering langzaam zijn intrede doet, spelen we het spel Weerwolven.
Zondagochtend oogt de één wat duffer dan de ander. We sprongen niet bepaald uit ons bed, en zeker niet om kwart voor zeven. We ontbijten buiten en met iedere korrel hagelslag lijkt het activiteitenniveau te stijgen. We lopen naar het Haagse Bos, waar de kinderen kunnen spelen of, in sommige gevallen, uitbrakken. Op de terugweg worden we verrast met een heerlijke, nog warme tulband. We hebben het jeugdkamp nog niet afgesloten, of de ideeën voor 2025 vliegen al rond. Kortom: mission accomplished!
- 7 juni 2024: Rechten van het kind
-
Deze keer hadden we het over de Rechten van het kind. De wat? Rechten? Kun je dat eten? We begonnen dus met uitzoeken wat het betekent als je ergens ‘recht op hebt’. Zo kwamen we van ‘recht op gamen’, ‘recht op kleding’ langzamerhand naar ‘recht op je eigen mening’. Enige discussie ontstond bij het ‘recht om naar school te gaan’. Sommige kinderen zagen dit toch vooral als plicht...
De Haagse kinderen mogen zich gelukkig prijzen dat ze in de stad van Vrede en Recht wonen. Zouden ze daarom meer rechten hebben dan kinderen elders in Nederland of elders in de wereld? Nu waren de kinderen eensgezind: nee, overal zijn de Rechten van het kind hetzelfde. In vier groepen gingen de kinderen zich vervolgens proberen voor te stellen dat ze in Senegal (geen idee waarom dit land specifiek, maar één van de kinderen riep dat) geboren en getogen zijn. Vervolgens schreven ze op welke rechten kinderen daar zouden kunnen hebben, die in Nederland heel vanzelfsprekend zijn.
De kinderen kwamen met recht op eten en drinken, recht om niet in een oorlog te leven, recht om niet te hoeven werken en recht om goed betaald te worden. Over die laatste tegenstelling hadden we een mooi gesprek: de kinderen gaven aan dat sommige ouders zo arm zijn, dat kinderen wel móeten werken om als gezin te overleven. Ze konden zich dus goed inleven, maar volgens de Rechten van het kind moeten kinderen beschermd worden tegen kinderarbeid.
Tot slot maakten de kinderen in hun groepje een mooie collage met plaatjes die symbool stonden voor een recht. Aan het einde van de avond moesten de andere groepjes dit proberen te raden. De meest aparte vonden de kinderen ‘recht op je eigen naam. Dat betekent dus: íeder kind in de wereld telt, mag er zijn en is om van te houden. De Rechten van het kind maken heel concreet hoe we daar met z’n allen invulling aan kunnen geven.
- 21 april 2024: Vossentocht in Meijendel
-
Een paar weken geleden hadden we een jeugdochtend in de grote zaal. Eén van de stellingen was toen: "We moeten vaker in de natuur zijn". En zo ontstond het idee om op zondag 21 april met de kinderen in Meijendel neer te strijken. Het was een zonovergoten ochtend, ideaal om de duinen in te gaan. We begonnen in de Tapuit, waar de kinderen nieuwsgierig rondkeken en luisterden naar de uiteenlopende dierengeluiden. Daarna gingen we de vossentocht doen, met leuke opdrachten voor de jongere kinderen. Voor de oudere kinderen hadden we verschillende gesprekskaarten meegenomen. De kinderen hadden een loep mee om de natuur van dichtbij te bekijken. Ze waren er zelfs in geslaagd om een kikker te vangen. Natuurlijk werd die gelijk weer vrijgelaten. De wandeling eindigde bij het Monkeybos, waar de kinderen nog lekker konden ravotten in de natuur. Het was een gezellige ochtend!
- 24 maart 2024: Ons Klimaat
-
Ook dit jaar bereiden de kinderen eens per kwartaal een eigen ochtend voor. De kinderen die deze editie voorbereidden, bereikten al vrij snel consensus over het thema: Ons Klimaat. Niet veel later lag er een ochtendvullend, interactief en gevarieerd programma.
Er waren kleurrijke stellingen voorbereid, zoals: “Wij zijn belangrijker dan de dieren” of “We moeten vaker de natuur in om meer te weten te komen over het klimaat”. Ook hadden de kinderen foto’s en filmpjes gemaakt van afval in de wijk en wat zij hadden gedaan voor een beter klimaat.
De kinderen hadden een mooie compilatie gemaakt, getiteld: “Play of the Week”. Wat dit precies betekent vragen we nog een keer na, maar deze titel scheen heilig te zijn. Belangrijker is dat de kinderen hun eigen ochtend invullen.
Aan de hand van leuke filmpjes, zoals de bevroren Noordzee bij Scheveningen in 1963, gingen jong en ouder met elkaar in gesprek over het veranderende klimaat. We kwamen te spreken over verschillende gevoelens als angst, onzekerheid, onverschilligheid en hoop. Misschien is het wel én én: “ja, veel ontwikkelingen zijn zorgelijk, en ja, er zijn ook hoopvolle ontwikkelingen”. Hoop en geloof zijn dan noodzakelijk om elkaar te stimuleren om tot actie over te gaan.
We keken naar de Circle of Life uit de Lion King: niet alleen is alles met elkaar verbonden in tijd en ruimte, de geboorte van Simba als nieuwe Leeuwenkoning gaat ook gepaard met hoop en de verantwoordelijkheid om te werken aan een betere toekomst. Ook vormden de kinderen spontaan een kinderkoor om “We leven met z’n allen op een prachtige planeet” te zingen.
We sloten de ochtend af met een indrukwekkende speech van één van de jongeren: over zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en discipline in relatie tot het hebben van een doel in je leven. Dat was gewoon de weekbrief van deze ochtend en absoluut de moeite waard om later nog eens dieper op in te gaan.
- 24 december 2023: Lea’s Kerst op het Binnenhof
-
Een aantal ouders heeft het initiatief genomen om dit jaar in Den Haag een kerstspel te organiseren voor de kinderen die dat leuk vinden. Niet in de laatste plaats omdat ook de repetitieperiode zo gezellig kan zijn. De animo bleek groot: twintig kinderen doen dit jaar mee.
Het kerstspel waarvoor is gekozen, is Lea’s Kerst. Dat kerstpel is ‘gepimpt’ naar een eigentijds Haags verhaal. Daarin valt genoeg te lachen, maar het kerstverhaal en de onderliggende boodschap – bijvoorbeeld dat er voor iedereen plek is – komen duidelijk naar voren.
De repetities vinden plaats op 12 en 26 november en 10 en 17 december. Het kerstspel wordt uitgevoerd op zondag 24 december van 16:00 – 17:00 uur.
- 5 november 2023: Tweedekringdag Papendal
-
Terwijl heel Den Haag nog lekker onder de wol lag, slopen de tweedekringers de stad uit. Prachtige herfstkleuren omzoomden de A12, die vandaag dienst deed als oprijlaan naar Papendal. Daar leverden we eerst het speelgoed en de boekjes in die de afgelopen weken in de gemeenschap Den Haag waren ingezameld. Wat een zee aan speelgoed ontstaat er dan met alle bijdragen vanuit het hele land! Een mooie opbrengst voor Kinderen van de Voedselbank, die nog nooit iets nieuws hebben gekregen.
Papendal is het zenuwcentrum van topsportend Nederland. Topsport is een vak apart. Zou je zeggen. Maar wat als je het gevoel hebt dat iedere dag topsport is? Dat je iedere dag moet presteren, op je tenen moet lopen, er topfit uit moet zien en dat één fout genadeloos afgestraft wordt door de hele wereld die via (sociale) media meekijkt? Sanne en Tom Kooiman van stichting SCHERP gingen op een hele ontspannen en interactieve manier met de tweedekringers in gesprek over mentale gezondheid. Op de Tweedekringdag deden ze dat door op ontspannen manier een enquête te houden over bijvoorbeeld huiswerkdruk, tijdsdruk, schermtijd, keuzestress en zorgen over je toekomst. Ook vroeger ze volwassenen in de zaal wie nu werk doet dat aansluit op de studiekeuze. Dat was lang niet altijd zo, en het was mooi dat een aantal volwassenen de kinderen ook kon vertellen dat er altijd meerdere wegen zijn, ook als een keuze later minder goed blijkt uit te pakken. Waardevol was ook dat de kinderen konden zien dat, ook al waren de antwoorden op de enquêtevragen gemêleerd, ze nooit alleen waren. Zoals Sanne en Tom Kooiman zeiden: “je bent gewoon gemiddeld”. Soms is dat heel geruststellend om te horen.
Daarna was het tijd voor lunch, terwijl de band de tweedekringers van sfeer voorzag. Het laatste deel van de dag bestond uit sportclinics als jiu jitsu, rolstoelbasketbal of schermen. De kinderen hebben een geweldig leuke dag gehad en hebben al zin in de volgende Tweedekringdag. Die kan alvast in de agenda worden gezet: zondag 10 november 2024 in Theater Orpheus in Apeldoorn!
- 29 oktober 2023: Droom, durf, doe en deel
-
De jeugdspecial van deze keer stond in het teken van “Droom, Durf, Doe en Deel”, bedacht en voorbereid door vier enthousiaste jongens. Zij hadden stellingen, vragen, vlotte muziek en filmpjes voorbereid om interactie in de behoorlijk goed gevulde zaal te stimuleren. De jongens gingen de vier thema’s keurig af. “Wat wil je later worden? Wat is je droom?”, wilden ze graag weten. Kun je ook nog dromen hebben als je ouder bent? Wat kan het een krachtige drijfveer zijn als je van jezelf weet wat je passie is, je verlangen, waar je van droomt. Volg je droom!
Als een droom een droom blijft, gebeurt er niet zoveel. Hoe maak je je droom waar? De jongens lazen jongste kinderen het verhaal van vogeltje Coco voor, dat moet leren durven te vliegen. Daarna lazen ze stellingen voor waar iedereen in de zaal met de bekende Haagse groene en gele kaartjes op kon reageren: Ik heb altijd alles gedurfd. Ik durf om hulp te vragen. Ik durf bang te zijn. Daarna hilariteit alom toen de jongens een bal de zaal in gooiden om zo willekeurig ‘slachtoffers’ te kiezen. Maar hun vragen waren serieus, bijvoorbeeld: Wat als je je droom wilt waarmaken, maar je met tegenslag te maken krijgt? We horen voorbeelden dat doorzetten er soms gewoon bij hoort, dan is het een kwestie van blijven ‘doen’.
We luisteren live naar het lied “Lef” van Karin Bloemen. Dat eindigt met: “Kijk in plaats van omhoog een keer opzij”. Moet je altijd op je tenen lopen? Moet je het altijd alleen doen? Misschien is de conclusie wel: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Het was een druk bezochte en levendige zondagochtend in Den Haag, afgesloten met drinken en lekkers zodat iedereen nog even gezellig met elkaar kon kletsen of spelen.
- 25 juni 2023: In een glazen bol
-
Terwijl de jongste kinderen lekker op de grond spelen en andere kinderen mooie tekeningen maken, proberen we in een glazen bol te kijken. Hoe ziet de toekomst eruit? Waar kijk je naar uit? En waar ben je misschien bang voor? Er zijn leuke stellingen voor de zaal, bijvoorbeeld: “Het zou goed zijn als er een medicijn komt waardoor niemand meer doodgaat”. Hoe dan ook gaat er veel veranderen. De ervaringsdeskundigen zitten in de zaal: hoe zijn zij in hun leven omgegaan met veranderingen? En wat is mens-zijn over 100 jaar als we door technologische ontwikkelingen niet meer hoeven te werken; hebben we dan niet massaal tijd voor elkaar? Of ga je dan liever de hele dag gamen?
- 18 mei 2023: GiGaGroen-dag
-
Vroegâh kregen de kinderen tot 12 jaar met Kerst altijd een kerstgeschenk, maar de laatste jaren voelde dat bij meerdere ouders ongemakkelijk. We zijn daarover met elkaar in gesprek gegaan, met onder andere de vraag: “wat wil je de kinderen meegeven?”. Het antwoord daarop was in grote lijnen: meegeven dat ieder kind er mag zijn, laten voelen dat er van het kind gehouden wordt en dat het in een veilige omgeving kan opgroeien. We hebben één lijn getrokken en in 2022 de kerstgeschenken in Den Haag afgeschaft. In plaats daarvan organiseerden we op Hemelvaartsdag een GiGaGroen-dag voor álle kinderen uit de gemeenschap Den Haag (ook boven de 12 jaar), met als afsluiting een barbecue waarbij iedereen uit de gemeenschap die dat wilde kon aansluiten.
Lees hier het uitgebereide verslag
- 26 maart 2023: Maak van jouw verwachting niet mijn probleem
-
We begonnen de ochtend met het voorlezen van “Kikker is kikker” aan de jongste jeugd. Moraal: wees trots op wie je bent. Aan de hand van groene en gele kaartjes hadden we met jong en oud een mooi gesprek over maakbaarheid en perfectie; wat verwacht ik van mezelf? We keken naar een stuk uit de landelijke overdenking van deze maand: “mijn enige houvast ben ik zelf”. Waarom zou ik aan de verwachting van de ander moeten voldoen? Waarom rekening houden met anderen, als ik het toch zelf moet doen? En toch: we concludeerden dat samen optrekken en elkaar helpen het leven veel leuker kan maken.
- 24 december 2022: Haagse Kerst
-
“Niets is cooler dan Kerstmis…” Maar wat is er dan zo cool? Gezellig bij elkaar zijn, lekker eten, cadeautjes, niet naar school, kerstversiering… En oja, op school was er ook iets met een ezel, Maria en ene Jezus. Precies, Jezus dus. Het verhaal van de manier waarop hij leefde is nog steeds actueel. “Heb je naaste lief als jezelf”. Wat betekent dat anno 2023? We luisteren naar “Ik hou van mij” en “Over de muur”. Die laatste gaat over je verplaatsen in de ander en een ander perspectief. Niet alles bij mij is goed, zoals niet alles bij de ander slecht is. We kijken naar de Haagse voedselbank, die draait op naastenliefde. Ondertussen is er een kerstquiz, live gitaarspel en na afloop een gezellig kerstdiner.