Koken Stichting de Herberg
Koken bij Stichting De Herberg Apeldoorn
Vanuit een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid koken wij, vanuit de gemeenschap Apeldoorn van het apostolisch genootschap met ± 20 personen sinds 2018 bij De Herberg.
Deze stichting is voor veel thuis en/of daklozen buiten een warm onderdak, een veilige plek voor een kopje koffie of thee, een boterham en 2 x per week een kopje soep, waar ze elkaar ontmoeten, samen met de vrijwilligers een spelletje doen en hun verhalen, ervaringen kunnen delen. Het biedt deze mensen tevens een vestigingsadres zodat ze in aanmerking kunnen komen voor uitkeringen en daar ook hun post ontvangen.
Wij werken prettig samen met de vrijwilligers van deze stichting.
Wij koken 10 x per jaar op de 1e donderdagmiddag van de maand een compleet 3 gangen menu.
In de maand januari bereiden wij als iets extra’s een High Tea, dat is een groot succes.
Het apostolisch genootschap Apeldoorn bekostigd de maaltijden en de High Tea.
Soep, aardappelen, groente, vlees en een toetje mét slagroom. Nasi met saté en een gebakken eitje of stamppot vinden ze heerlijk. Het ‘moet’ een volwaardige, voedzame maaltijd zijn, voor sommigen is het de enige volwaardige maaltijd van de week, dus geen liflafjes. Er komen mensen uit verschillende culturen en geloven, daarom letten wij op de ingrediënten. Wij gebruiken geen varkensvlees en doen geen spekjes door de boerenkoolstamppot. Ook letten wij erop dat het eten makkelijk te happen is, niet iedereen heeft een goed gebit.
Wij stellen een week van tevoren met 3 kokers het menu samen voor 30 personen, doen de boodschappen en tijdens onze kookmiddag beginnen we om 14.00 met de voorbereidingen. Soep koken, groente snijden, aardappelen schillen, vlees braden, het is flink doorwerken.
Om 17.00 uur wordt er gegeten, de vrijwilligers van De Herberg dekken de tafels, in de huiskamer waar wordt gegeten scheppen wij het eten op de borden. Na even aandacht te hebben gevraagd om te vertellen wie wij zijn én een moment stilte begint het grote genieten van de maaltijd.
Het afwassen en opruimen samen met de andere vrijwilligers hoort er natuurlijk ook bij. Zo rond 18.00 – 18.15 uur zit onze taak erop en gaan we moe maar voldaan naar huis. Alleen al de blijheid in de ogen van deze mensen en het ‘wat heb ik heerlijk gegeten’ is het harde werken meer dan waard, ze zijn zó dankbaar. Wij hebben echt plezier in ons vrijwilligerswerk, je hoort verhalen, mag een klein stukje meelopen. Dat verrijkt ons en maakt blij.