Terug naar activiteitenoverzicht
5 juni 2024

Mini-symposium - Leven met het (on)mogelijke

Baarn

Leed, pijn, angst, verlies en eenzaamheid: ieder mens krijgt ermee te maken. Het kan je leven ruw verstoren. En dat is confronterend en ontregelend. Hoe blijf je perspectieven zien waar wegen moeilijk begaanbaar of afgesloten lijken te zijn? Op het mini-symposium Leven met het (on)mogelijke verkennen we deze vraag. Een symposium voor voorgangers, (professioneel) geestelijk verzorgers, coaches en andere professionals die mensen hierin begeleiden.

Experts en ervaringsdeskundigen Hans Alma, Peet de Jonge en Jacky van de Goor nemen je mee in de inzichten uit hun recent verschenen boeken. Daarnaast ga je zelf actief aan de slag in enkele inspirerende workshops.

Programma

13.00 uur Ontvangst
13.30 uur

Inleidende presentatie door Hans Alma, Peet de Jonge & Jacky van de Goor

Hans Alma is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar boek De kunst van pelgrimeren helpt geestelijk verzorgers om hun verbeeldingskracht te ontwikkelen: om gebruik te maken van o.a. (religieuze) verhalen, rituelen en poëzie in de begeleiding van mensen bij het omgaan met levens- en zinvragen.

Peet de Jonge leeft al veertien jaar met kanker en weet bijna vier jaar dat ze ongeneeslijk ziek is. Jacky van de Goor doet onderzoek naar zingeving en positieve psychologie. In hun boek Parels in de shit: lichter leven in tijden van pijn, verlies en ander gedoe gaan ze samen in gesprek. En reiken ze 33 inzichten aan die helpen om anders te kijken naar leed en pijn. Om te kiezen voor licht, zonder de donkere kanten van het leven te ontkennen.

Aansluitend korte dansvoorstelling: Memories of a body van AFK Away From Keyboard / Aafke de Jong

14.25 uur Workshopronde 1
15.25 uur Pauze
15.40 uur Workshopronde 2
16.40 uur Plenaire afronding
17.00 uur Einde & borrel

Workshops

Er zijn vier verschillende workshops. Iedere deelnemer kan er twee volgen. Lees hier meer over de workshops:

Verwondering als mindset: train je verwonderspier!

Als iets van waarde is om het mogelijke te zien in het ogenschijnlijk onmogelijke, is het wel de verwondering. In 2021 promoveerde Jacky van de Goor op een onderzoek naar zingeving en de kracht van verhalen. Verwondering speelt daarin een cruciale rol: niet alleen als emotie, maar bovenal als mindset. Om het bijzondere te zien in het gewone, om voorbij pijn en gedoe ‘ja’ te zeggen tegen wat zich aandient.

Hoe kun jij als professional je eigen verwonder-mindset trainen, en hoe help je anderen daarbij? In deze workshop neemt Jacky je mee in de wondere wereld van verwondering. Aan de hand van het gedachtegoed van Martin Buber en inzichten uit haar onderzoek gaan we actief ervaren en experimenteren. Welke soorten verwondering zijn er? Wat is het verschil tussen verwondering en ontzag? Ervaar de kracht van poëtisch luisteren en het werken met verhalen om verwondering de ruimte te geven.

Pionieren zonder woorden

Hoe maak je contact met iemand voorbij de taal? Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn gevoel niet goed kan verwoorden, of wanneer hij zo moe en overprikkeld is dat woorden teveel zijn op dat moment. Of, in het extreme geval, als iemand taal niet (meer) begrijpt en verhalen geen betekenis hebben. Als je geen gesprek kunt voeren kan dat heel ongemakkelijk voelen voor professionals en naasten. In deze workshop is ongemak ons vertrekpunt. Vanuit een ‘niet weten’ onderzoeken we wat wél mogelijk is. We gaan in de schoenen van die ander staan en betreden het rijk der zintuigen. Dat vraagt om sensitief waarnemen, verbeeldingskracht en dingen uitproberen.

Nanda Niemeijer is cultureel antropoloog, docent en miMakker (‘zorgclown’) en geschoold in sensorische informatieverwerking.

De verbeeldingsprofessional in de praktijk

‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet… Of zie jij wat ik niet zie?’ Samen kijken naar kunstwerken of je eigen tekening. Wat zie ik? Wat kan ik ontdekken? Welke emoties en gedachten komen bij mij op? Wat raakt mij? In deze workshop willen we vertellen over én jullie laten ervaren op welke manier de kracht van verbeelding kan worden ingezet in geestelijke verzorging. Bijvoorbeeld: kijken naar kunst of zelf met de bewoner aan de slag gaan met beeldend werken. Door te spelen met tekst, beeld en gesprek blijken gevoelslagen makkelijker aangesproken te worden en openen zich nieuwe inzichten. In deze workshop laten we je ervaren wat samen kijken en zelf creëren kan brengen en hoe je je eigen werk met verbeelding kunt verrijken.

Gabriëlle Vermeulen en Bas van der Sijde zijn beiden werkzaam als geestelijk verzorgers bij Rivas Zorggroep. Geïnspireerd door hun eigen ervaringen met beeldend werken zoeken zij naar manieren om dit vaker in te kunnen zetten bij de begeleiding van bewoners in groepsgesprekken en in individuele gesprekken.

De verbeeldingscyclus doorlopen

Geestelijk verzorgers kunnen hun eigen verbeeldingskracht inzetten en die van een ander aanspreken in ontmoetingen gericht op het omgaan met levensvragen. In zo’n ontmoeting kan een opening ontstaan naar iets nieuws, hoe klein ook: een sprankje hoop, een vonkje verzet tegen een onwenselijke situatie. Daarvoor is het nodig dat geestelijk verzorgers hun verbeelding oefenen.

In deze workshop onder leiding van Hans Alma ga je werken met een methode die speciaal daarvoor ontworpen is: de verbeeldingscyclus (Alma, 2024). Via de stappen aandacht, associatie, experiment, anticipatie, expressie en reflectie gaan de deelnemers aan de slag met een eigen vraag. Je onderzoekt eigen inspiratiebronnen vanuit verschillende perspectieven. Je proeft zo aan een methode die geestelijk verzorgers helpt zich als verbeeldingsprofessional te ontwikkelen, en die je breed kunt inzetten in je werk.

Accreditatie

De accreditatie is aangevraagd bij de SKGV.

Kosten

€ 125,- per persoon (inclusief de boeken De kunst van het pelgrimeren en Parels in de shit, incl. BTW). € 50,- per persoon voor studenten. Gratis voor voorgangers en geestelijk verzorgers van het Apostolisch Genootschap. Op het aanmeldformulier kun je dit aangeven.

Na inschrijving ontvang je een betaalverzoek per mail.

Let op: bij annulering tot 30 mei ontvang je het bedrag terug. Bij annulering op 30 mei of later ontvang je de helft terug.

Ja, ik meld me aan

Aanmelding mini-symposium Hans Alma 2024

Waar en wanneer?

Datum
woensdag 5 juni 2024
Tijd
13:00 - 17:00 uur
Locatie
Villa Berg en Dal - Jacob van Lenneplaan 12, Baarn
Contactpersoon
Michel Post via mpost@apgen.nl