Imagine
Wekelijkse inspiratie - 18 oktober 2024
Geliefd mens,
als je geen droom hebt
niets om voor te vechten
niemand om je hard voor te maken
niets om voor op te staan
laat het niet merken
aan hen die niet anders kunnen1
Ik schrijf deze brief op 7 oktober. In de geschiedenis waren er momenten die hoop symboliseerden, maar ook momenten die ons schokten, zoals op 11 september 2001, 6 januari 2021 en 7 oktober 2023. Het verbijstert me wat mensen kunnen bedenken en uitvoeren. Ik ervaar dat we in een ingewikkelde tijd leven waarin vaak het najagen van eigenbelang in het licht wordt gezet.
Bewustwording
Er zijn veel zaken die onze aandacht vragen en ons beïnvloeden. Niet alleen onze gedachten, maar ook ons gevoel. Het is nog een hele kunst om woord en daad één te laten zijn en niet uit te gaan van wat je zelf het belangrijkst vindt. Het gedicht geeft een advies: ontmoedig mensen niet die zich inzetten voor een betere wereld. Waardevolle dromen en daden moet je niet stukmaken. En als je die neiging wel hebt, vraagt het zelfonderzoek. Bewustwording is essentieel voor persoonlijke en gezamenlijke groei.
Gezamenlijke waarden
Dat wij steeds weer willen zoeken naar wat ons verbindt, geeft richting aan ons leven. Oké: die kant op dus. Maar hoe doe je dat als je ergens anders over denkt dan een ander? Met de gewenste verbinding als gedeeld uitgangspunt, ga je op zoek naar waar je elkaar kunt vinden en naar gezamenlijke waarden. Dat kan nog een hele toer zijn, maar zo trainen we onszelf in het krijgen van een breder perspectief op de werkelijkheid.
Verantwoordelijkheid nemen
Want wij zeggen elkaar: wij mensen dragen een bijzondere verantwoordelijkheid. We hebben het unieke talent om ons bewust te zijn van de impact van onze keuzes en we hebben het vermogen om ons een betere toekomst voor te stellen.2 Dat wij verantwoordelijkheid nemen voor het bijdragen aan een betere wereld, is geen bijzaak. Dat is ons al jaren ernst en daar maken we werk van.
Oefenplaatsen
Al jarenlang oefenen we ons in vertrouwen, het geloven in en het doen van het goede en om onze ziel eeltvrij te houden. Door er met regelmaat gericht en bewust aandacht aan te geven, voeden we onze empathische en religieuze conditie. We danken en vergeven, verzoenen ons en zetten ons in voor een wereld met meer liefde. Onze gemeenschappen zijn, misschien nu wel meer dan ooit, oefenplaatsen. Hier leren we in een veilige omgeving, die we samen beschermen, omgaan met dat de ander echt anders is. Dat we die niet willen negeren. We leren om niet alleen vanuit ons eigen perspectief te kijken, maar ook dat van anderen te begrijpen.
Ons fundament
We oefenen om niet te polariseren en om onze kinderen te laten zien wat het betekent om niet beoordeeld te worden. We hebben elkaar herhaaldelijk beloofd bij te dragen aan het welzijn van de mensen die we ontmoeten. Dit doen we bij een doop, een kinderwelkom, een huwelijk, of door de belofte een levenshouding voort te zetten na het sluiten van een levensboek. We beloofden trouw te zijn aan het verwezenlijken van het Goede in ons leven, waar we ook zijn. Het is ons religieus-humanistisch fundament en ons handelingsperspectief.
Al heel lang.
In het leven waarin de mens noch autonoom, noch almachtig is, doet het ertoe hoe we ons tot elkaar verhouden en waar we voor kiezen. Want dit is de eerste dag van de rest van ons leven.
Nanda Ziere
Eerstverantwoordelijk voorganger
1 Babs Gons, gedeelte uit het gedicht: ‘Als je geen droom hebt’, uit: Doe het toch maar, Uitgeverij Atlas Contact, 2022
2 Voor iedereen, Weekbrief nr. 30, 2024