Hoe inclusief geloof jij?

Wekelijkse inspiratie - 9 augustus 2024

In een wereld die steeds meer is verbonden, is verbondenheid niet altijd vanzelfsprekend. Het gevoel van ‘echt samen’ gaat verder dan oppervlakkige interactie. Het vergt een diepgevoelde overtuiging van één-zijn als deel van een groter geheel. Als dit een waardevolle persoonlijke norm wordt, komt er ruimte voor diversiteit en inclusie. Diversiteit gaat over het samenspel van verschillende achtergronden, afkomst en eigenschappen binnen een gemeenschap van mensen. Inclusie is de kunst om deze verscheidenheid te laten werken, zodat niemand zich buitengesloten voelt. Samen zijn ze de bouwstenen van een samenleving waarin iedereen de vrijheid voelt om te kunnen zijn, ongeacht afkomst of geaardheid. Diversiteit en inclusie gaan niet zozeer over de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, maar vooral ook over de vrijheid om te mogen blijven. Het betekent dat je jezelf mag zijn binnen een groep, ongeacht verschillen in persoonlijkheid en opvattingen. Een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, zonder angst voor uitsluiting of discriminatie, is een samenleving waarin liefde en respect jegens elkaar centraal staan.

Gezamenlijke inspanning

Inclusie komt niet alleen voort uit ethisch besef, maar is ook een praktische noodzaak. Onze samenleving staat voor grote uitdagingen als klimaatverandering, de kloof tussen arm en rijk, vluchtelingenvraagstukken en de plastic soep. Deze problemen kunnen alleen worden opgelost door samen te werken, over politieke, culturele en religieuze grenzen heen. Een gezamenlijke inspanning van mensen die elkaar accepteren vanuit gelijkwaardigheid. De toekomst vraagt dat we duurzaam, divers en wendbaar zijn. Een inclusieve houding is hierbij essentieel. Dat klinkt logisch, maar in hoeverre is dat voor ons gesneden koek? Aan de grondslag van het Apostolisch Genootschap ligt het in ieder geval niet. In vrijwel iedere zin ervan klinkt het streven naar inclusieve diversiteit door. Het is ons geloof en we willen eraan werken. We willen liefdevolle mensen zijn en ons daar regelmatig bij bepalen.

Deel zijn van het perspectief

Die houding is nodig, want ook in ons leeft het vooroordeel: automatische, onbewuste inschattingen van mensen als het gaat om ras, geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid. Die vooroordelen beïnvloeden ons gedrag en onze beslissingen zonder dat we ons ervan bewust zijn. Ze maken het moeilijk om echt inclusief te handelen. Het vergt tijd, moeite en inspanning om onze vooroordelen te herkennen en aan te pakken. Toch kun je deelhebben aan een nieuw verhaal van diversiteit en inclusie. Een verhaal van hoop en vertrouwen waarin je deel bent van het perspectief omdat je inziet wat er nodig is. Hoe het ‘liefdevol mens-zijn’ werkt in de praktijk. Wat het vraagt om een bruggenbouwer te zijn en te beseffen wat er nodig is om een volwaardige bijdrage te leveren aan die inclusieve samenleving.

Je stem laten horen

Hoe graag ik ook zou willen: ik kan niet door de straten patrouilleren om alle verbale en geweldsincidenten te voorkomen. Wel kan ik één keer per jaar, tijdens de Pride, de longen uit mijn lijf schreeuwen. Ik kan juichen en zingen om mijn medemens te laten weten dat ik dit niet normaal vind. Ik heb niet de invloed om seksisme op de werkvloer overal tegen te gaan, maar ik kan wel protesteren als collega’s zeggen: ‘Het was maar een grapje hoor, maak je niet zo druk.’ Moed, bewustzijn en actie zijn nodig om weerstanden te overwinnen en het verschil te maken. Het helpt om je te verdiepen in andere culturen of historische ontwikkelingen. Kennis vergroot begrip en empathie. Het helpt om nieuwsgierig te zijn naar de ander.1 Om de dialoog aan te gaan met mensen die anders zijn dan jij. Luisteren naar hún verhalen en ervaringen verrijken je eigen verhaal en identiteit. En je stem laten horen: of het nu op de Pride is, op de werkvloer, op school of tijdens een verjaardagsfeest. Het lijken kleine acties maar ze kunnen een domino-effect hebben.

Geloven en werken

Inclusief geloven en werken is werken aan een ideaal. Een visioen, een verbeelding van een wereld waarin we verschillen zien als rijkdom en ze daarom liefdevol willen omarmen. Aan zo’n wereld wil ik werken. Ik voel dat niet alleen mijn geluk eraan verbonden is maar ook de verzekering van een gelukkige toekomst voor generaties na ons. Want die komt er, als we daar samen vorm aan geven in een samenleving waarin diversiteit de gewoonste zaak van de wereld is. Waarom? Omdat ík daarin geloof! Laten we er samen in geloven én eraan werken!


Zoë van der Schaar
Zoë van der Schaar
Jelmer Sinnema
Jelmer Sinnema

 

 

 

1 Weekbrief 14 juli 2024 Mag het morgen wat liever?