De kracht van ontmoeten: verbinding over generaties heen

Wekelijkse inspiratie - 6 september 2024

Geliefd mens,

Komende zondag is een bijzondere dag: na de vakantie zingen we weer met ons koor, een koor dat uit een mooie mix van jong en oud bestaat. Zelfs peuters stappen vrolijk rond terwijl we samen oefenen. Dit koor brengt generaties samen door het zingen van liederen die voor iedereen herkenbaar zijn, ongeacht leeftijd. We leren vierstemmig zingen en hebben vooral veel plezier.

Over één kam

In de media lees ik steeds vaker over de verschillende generaties: boomers, millennials, gen Z en gen Alpha, om er een paar te noemen. Hun kenmerken worden onderzocht en hun verschillen benadrukt. Is het eerlijk om zo’n grote groep mensen, geboren in dezelfde periode, over één kam te scheren? Ik denk van niet, al kleurt de tijd waarin we opgroeien wel onze ervaringen, ons denken en ons gedrag. De technologie die beschikbaar is, onze onderwijs- en carrièremogelijkheden, grote wereldgebeurtenissen – zoals een oorlog of epidemie – hebben invloed op de verschillende generaties.

Generatieverschillen

We praten vaak over verschillen in ras, cultuur en geloof, maar dagelijkse interacties worden net zo vaak beïnvloed door generatieverschillen. Of we nu op het werk zijn, in de supermarkt of thuis, deze verschillen kunnen leiden tot onbegrip en afstand. Jongeren voelen zich soms niet gehoord of serieus genomen, terwijl ouderen zich buitengesloten kunnen voelen bijvoorbeeld omdat ze de nieuwste technologie niet meer (kunnen) volgen.

Openstaan

Wat als we elkaar als gelijkwaardigen behandelen? Als we het gebod toepassen ‘U zult uw naaste liefhebben als uzelf’? Dat staat voor: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Wat gebeurt er als we ons oprecht inleven in de ander, echt luisteren naar elkaar en openstaan voor een andere kijk op de wereld?

Eigen bubbel

Het is niet eenvoudig om uit je eigen bubbel te stappen. We omringen ons vaak met mensen die op ons lijken, in dezelfde levensfase zitten of een vergelijkbare achtergrond hebben. Ik herken dat het lastig is om op onbekende mensen af te stappen. Durf ik contact te maken? Zitten zij op mij te wachten, en ik op hen? Dan zitten vooroordelen of gedachten dat we niets gemeen hebben al snel in de weg.

Creatieve oplossingen

Deze uitdaging is ook zichtbaar in onze gemeenschappen. Toch bieden gemeenschappen een unieke kans om mensen van verschillende generaties en achtergronden te ontmoeten. Er zijn maar weinig plekken waar zoveel generaties samenkomen in één ruimte, waar samen activiteiten worden ondernomen en vriendschappen worden opgebouwd. Het gaat hier om de verbondenheid die je met elkaar voelt, niet om de levensfase waarin je zit. De keuzes die we hebben in hoe we onze tijd besteden en de veranderingen in onze maatschappij, maken echter dat we elkaar minder vaak ontmoeten. Het vraagt om creatieve oplossingen om de samenhang te behouden en elkaar te blijven vinden. Dit betekent soms dat we uit onze vertrouwde bubbel moeten stappen en nieuwe manieren moeten zien te vinden die aansluiten bij de verschillende behoeften.

Comfortzone

De inspiratie om zin en vorm te geven aan mijn leven komt niet alleen uit het geschreven en gesproken woord, maar juist ook uit de ontmoetingen buiten mijn eigen bubbel. Als ik mijn best doe om uit mijn comfortzone te stappen en de ander te leren kennen, ontstaat er begrip en herkenning. Ik voel hoe deze ervaringen mijn leven verrijken en hoe ze me laten groeien. Het verkennen van onze verschillen en het ervaren van echte gelijkwaardigheid en verbondenheid kunnen zelfs voelen als een religieuze ervaring. Het zijn deze momenten die mijn leven bijzonder maken.

Elkaar vinden

Laten we elkaar uitdagen en inspireren om zulke momenten te creëren. Momenten waarin we het onbekende opzoeken, openstaan voor anderen en samen op zoek gaan naar het punt waarop we elkaar echt vinden. Zo kunnen we werken aan die waardige wereld waarnaar we zo verlangen.


Irene Sijbrand

Irene Sijbrand-Mulder

Voorganger gemeenschap Arnhem