Mensen snakken naar contact

Opnieuw beginnen

Edwin de Wit (55), voorganger van de gemeenschap Apeldoorn, gaat samen met vrijwilligers uit de gemeenschap met een koffiebakfiets Apeldoorn in om aandacht en koffie te schenken.

Edwin de wit 600px.jpg

“Ik baalde er echt van toen we eind vorig jaar opnieuw een lockdown ingingen. Ik wilde zo graag iets doen voor al die mensen die alwéér alleen thuis zaten. Toen las ik over een groep vrijwilligers die met een koffiebakfiets door de Bijlmer fietsten om koffie en liefde naar de mensen te brengen. Het leek me geweldig om zoiets ook in Apeldoorn te doen. Ik stelde het voor op zondag, tijdens het online koffiedrinken met de gemeenschap, en het idee sloeg aan. Al snel konden we met hulp van zo’n veertig leden uit de gemeenschap op pad, op een door Dick van de Kamp vakkundig tot koffiekar omgebouwde bakfiets. Versierd met vlaggetjes is de kar een echte blikvanger.

We kiezen telkens een locatie in een buurt waar bekenden wonen, zodat deze als eerste naar de koffiekar kunnen komen en zo de nieuwsgierigheid van anderen wekken. Overweldigend hoeveel mensen we bereiken en blij maken. Soms blijven zoveel mensen staan praten dat we moeten ingrijpen om te zorgen dat het coronaproof blijft. Mensen snakken naar contact en een kans om hun verhaal kwijt te kunnen. Het is ontroerend om te zien hoe goed het iedereen doet. Ook ons. Na zo’n dag voel je je voldaan, al ben je nog zo verkleumd en verregend.

In de gemeenschap zijn ook allerlei creatieve ideeën ontstaan voor cadeautjes. Werkgroepen knutselen van alles in elkaar, de gemeenschap lijkt wel een productiebedrijf. Zo wordt de koffiekar niet alleen volgeladen met thermoskannen koffie, thee en chocolademelk, maar ook met papieren en gehaakte hartjes, kaarsenhouders en versierde kaarsen.

De koffiekar leert ons dat de gemeenschap veel meer is dan onze ontmoetingen op zondag. Het verbindt ons met elkaar, met anderen en met ons ideaal om in liefde te werken aan een menswaardige wereld.”

Zo begin je een koffiekar
Edwin legt uit

Gezocht: een bakfiets
Tweedehands bakfietsen zijn te vinden op Marktplaats. Een handige knutselaar uit de gemeenschap bouwt die al snel om tot rijdend café. In Apeldoorn werd de bakfiets bekostigd uit het gemeenschapsbudget en ook ingezet voor het rondbrengen van de kerstcadeaus aan de kinderen. Edwin: “Met vrolijke kerstmuziek erbij.”

Werf vrijwilligers
Enthousiasme werkt aanstekelijk. Vraag rond in de gemeenschap naar mensen die willen knutselen, koffiezetten en koffie schenken. Maak een planning en spreek data, tijden en locaties af. Tip: blijf binnen een redelijke afstand van het gebouw. Edwin: “De eerste keer fietsten we naar Apeldoorn-Noord: drie kwartier fietsen en aan het eind van de dag ook weer terug …”

Dagplanning
9.00 uur: koffie en thee zetten in het gebouw, chocolademelk opwarmen en in thermoskannen doen.

9.30 uur: alles in de koffiekar laden, samen met een flinke voorraad cadeautjes.

10.00 uur: per keer fietsen twee koffieschenkers (één op de bakfiets) naar de afgesproken plek. Als een van de twee niet kan fietsen, komt deze met de auto naar de afgesproken plek.

10.30 uur: het café gaat open! Zomaar een vreemde aanspreken op straat is best spannend. Vraag daarom iemand uit de gemeenschap die in de buurt woont of hij of zij als eerste naar de koffiekar komt voor een kopje koffie en een praatje. Bied anderen die langskomen wat te drinken en eventueel een cadeautje aan en maak een praatje. Edwin: “Als iemand vraagt wat de bedoeling is, antwoorden we: ‘Gewoon een beetje aandacht en liefde brengen.’”

Wees zichtbaar
Met een Facebookpagina met daarop regelmatig berichten en foto’s wordt de koffiekar steeds meer een begrip in de omgeving. Een artikel in een regionale krant of op een plaatselijke website helpt ook. In Apeldoorn gebeurde dat ook (apgen.nl/koffiekar-apeldoorn) en kwam zelfs de regionale televisiezender een reportage maken.

Onverwacht
In Apeldoorn boden diverse mensen die de koffiekar waarderen spontaan donaties aan ter ondersteuning.

Boekentip
Edwin kreeg het idee van de koffiekar na het lezen van dit boek: Herkerken, de toekomst van geloofsgemeenschappen door Remmelt Meijer & Peter Wierenga, uitgeverij Vuurbaak, 2020. Hierin wordt beschreven hoe kerken nu in beweging kunnen blijven als oefenplaatsen van liefde.