‘Het voelt goed om onderdeel van een gemeenschap te zijn’

Marie-José de Zeeuw (60) zette het project WIJKoken op. In de wijktuin van haar woonplaats IJsselstein wordt – buiten coronatijd om – elke twee weken een maaltijd voor buurtbewoners gekookt. Marie-José is sinds vier jaar lid van de gemeenschap Nieuwegein.

“Toen het met mij zelf even wat minder ging, wandelde ik veel ‘therapeutisch’ door de buurt.Het  viel me op dat er niets georganiseerd werd voor mensen die, al dan niet tijdelijk, zonder werk thuis zaten. Zo kwam ik op het idee voor een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, om af en toe samen te eten. De lokale welzijnsstichting wilde wel voor een geschikte locatie zorgen. Na een oproepje opMarie-José de Zeeuw - 600px.jpg Facebook had ik vervolgens razendsnel tien enthousiaste koks en één gastvrouw bij elkaar! Afhankelijk van het weer eten we buiten of in de knusse schuur, gelegen in het midden van de weelderige wijktuin. Het tuingereedschap aan de muur, de kleine keuken, de werkbank en bijenkasten onder het raam: het vormt een idyllische oase. Alle IJsselsteiners zijn welkom. De lange tafel is ingeruild voor twee of drie kleinere tafels, om makkelijker tot een gesprek met diepgang te komen.
Twee keer per maand verzorgen twee koks de maaltijd voor zo’n vijftien gasten. Zij melden zich van tevoren aan via mail en betalen vijf euro. Er wordt gekookt met producten uit de tuin en met sponsoring van plaatselijke, soms biologische, supermarkten. De creatieve recepten van de koks worden zo gewaardeerd dat er op verzoek inmiddels ook een foto-kookboek is samengesteld, inclusief enkele portretten van vrijwilligers en gasten.
Dankzij de diners sta ik bewuster stil bij het wonder van het leven. En het versterkt mijn zelfvertrouwen: het voelt goed om onderdeel van een gemeenschap te zijn. Om van betekenis te kunnen zijn en mensen te zien genieten van elkaar, van het eten en van de prachtige tuin. Het is mooi om de onderlinge verbondenheid te zien groeien. Als mensen elkaar kennen, maken ze makkelijker contact als ze elkaar op straat tegenkomen.”

 

Ook koken voor de buurt?
Marie-José geeft tips

Denk groot, doe klein

  1. Zoek eerst een locatie, eventueel via een  welzijnsstichting in de buurt
  2. Zoek vrijwilligers, bijvoorbeeld via de  gemeenschap of een lokale buurtapp of Facebookpagina en organiseer een vrijwilligersmeeting
  3. Regel materialen zoals kooktoestellen, meubels, keukengerei en servies, bijvoorbeeld bij lokale restaurants, winkels en buurthuizen
  4. Maak een tijdpad en bepaal een startdatum
  5. Zoek sponsors, bijvoorbeeld de gemeente of een lokale supermarkt
  6. Ga een keer proefkoken om elkaar en de keuken te leren kennen
  7. Zorg dat je zichtbaar wordt online: maak een eigen Facebookpagina, WhatsApp-groep met betrokkenen, eventueel een website
  8. Organiseer de logistiek en financiën. Er is bijvoorbeeld een e-mailadres of telefoonnummer nodig waar gasten zich kunnen aanmelden voor een diner. En neemt de gastheer of –vrouw van het diner de bijdrage in ontvangst? Regel een kasboek.

Benut wat er al is

  • Er is veel tweedehands te vinden, bijvoorbeeld via particulieren die servies en bestek willen doneren. Ook in kringloopwinkels vind je veel moois. Marie-José koos er voor de veiligheid wel voor om nieuwe kooktoestellen aan te schaffen, deze werden bekostigd door de welzijnsstichting. Er kan ook voor gespaard worden vanuit de eigen bijdrage van de gasten.
  • Maak gebruik van aanwezige kwaliteiten, talenten en contacten, bijvoorbeeld in de gemeenschap of in de buurt. De een kan creatief menu’s samenstellen, de ander is goed in tafels dekken en welkom heten, in logistiek, op het gebied van sociale media of in het vormgeven van flyers.
  • Een plaatselijke welzijnsstichting kan vaak financiële ondersteuning bieden of helpen met (de huur van) een locatie en het bereiken van gasten.
  • Zoek stichtingen en het bedrijfsleven op; zij willen vaak wel financieel helpen.
  • Lobby actief: presenteer je bijvoorbeeld op uitwisselingsevenementen, zoals een      maatschappelijke beursvloer die in veel gemeenten wordt georganiseerd. Marie-José vond zo een sponsor voor de verwarming (in ruil voor appeltaart voor alle medewerkers van dat bedrijf).

Out of the box
Marie-José: “Sinds ik mij aansloot bij het Apostolisch Genootschap ervaar ik de gemeenschap als zeer sociaal betrokken. Voor gemeenschappen die beschikken over een groen terrein bij het gebouw is het misschien een idee om een wijktuin of moestuin te beginnen? Zo breng je de betrokkenheid direct in praktijk.”

Meer weten?
Het project WIJKoken vindt plaats in de wijktuin van IJsselstein.
Neem een kijkje op groentrefpunt.nl/wijktuin-achterveldgroenvliet.