Ramadan
“In de Ramadan eet en drink ik niet vanaf ongeveer een uur voor zonsopkomst tot zonsondergang, kuis ik mijn tong en wend ik mijn ogen af van slechte dingen. Ook wijd ik mij meer aan verplichtingen als aandacht voor mensen die ziek zijn of aan het gebed.”
“Dat zijn uiterlijke activiteiten. Maar de innerlijke activiteiten vind ik het belangrijkst. Ik ben me een maand lang meer bewust van God. Dertig dagen vast ik uit liefde voor God. En als teken van aanbidding van mijn Schepper let ik meer op wat ik doe en op wat ik zeg.
Toen ik als negenjarige vanuit Suriname in Nederland kwam, deed ik weinig aan het geloof en ging ik op in de Nederlandse samenleving. Dat ging heel snel: er waren nog maar weinig moskeeën in 1962. Jaren later, toen mijn vader overleed, heb ik uit respect voor hem vijfendertig dagen de koran gelezen. Zo ben ik teruggerold naar de islam. Ik was 38.
Het wordt feest
Mijn jongste kinderen zijn een jongen van 8 en een meisje van 5. Zij hoeven nog niet te vasten. Meisjes beginnen er meestal mee als ze gaan menstrueren en jongens ook zo rond die leeftijd. Wij willen hen wel leren dat vasten één van de onderdelen van het geloof is.
“Toen mijn vader overleed, heb ik uit respect voor hem vijfendertig dagen de koran gelezen”
Voorafgaand aan de Ramadan versieren we het huis met slingers en ballonnen, zodat de kinderen zien dat het feest gaat worden. Het is net als met Kerstmis: de één versiert het huis wat uitbundiger dan de ander.
We vertellen verhalen
Op een speciale kalender plakken de kinderen iedere avond een stickertje zodat ze de voortgang van de Ramadan kunnen zien. We zingen liederen of zetten teksten uit de Koran op, zodat ze die kunnen horen. En we vertellen ze verhalen: over de profeet Mohammed, vrede zij met hem, en over de andere profeten, vrede zij met hen allen. Mozes (Mousa) vastte veertig dagen op de berg en Jezus (Iesa) vastte veertig dagen in de woestijn.
De kinderen willen ook vasten
De kinderen willen met ons meedoen. Ze komen naast ons staan en bidden mee. Ze zeggen: ‘Wij gaan ook vasten.’ Dat houden ze misschien een paar uur vol en dan willen ze eten. Dan zeg ik: ‘Dat geeft niet, joh.’ In hun beleving hebben ze gevast. Dat pleziertje wil ik ze niet ontnemen.”
Ramadan
De Ramadan is de vastenmaand in de islam. Hij begint ieder jaar 10-12 dagen eerder dan in het jaar daarvóór (afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan). Dit jaar begon de Ramadan op maandag 6 mei.
Meer lezen over opvoeding en over wat je je kinderen meegeeft? Ga naar zininopvoeding.nl.
Tekst: Marijke Verduijn
Fotografie: Pieter Eikeboom