Samen doen en leren

Met elan aan het werk!

“In liefde werken aan een menswaardige wereld”, wat een mooi credo is dit nog steeds als we denken aan het uitdragen van het apostolische gedachtegoed. Want onze wereld heeft u en mij nodig om dit te blijven doen. Als genootschap zijn we in beweging om aan het doel van een menswaardige samenleving te blijven werken. En daarom zetten we de volgende stap in het uitvoeren van de meerjarenvisie. Op 8 mei hebben de programmaleiders van de drie koerselementen hun plannen aan het bestuur gepresenteerd. We blijven werken aan de versterking van onze gemeenschappen. Ons ideaal gaan we breed verspreiden via een iederal-programma van ontmoetingen voor zingeving en levenskunst. En we betonen onze maatschappelijke betrokkenheid door een verbindend en opiniërend geluid te laten horen en door een beproefd concept van burenhulp op te zetten in steden waardoor we generaties kunnen verbinden.

Het bestuur staat, evenals de kring van districtsvoorgangers, achter deze plannen en willen we dit dan ook mogelijk maken door middelen en capaciteit vrij te maken.

Vertrouwend op onze koers en met elan gaan we aan de slag. Ik ben, hopelijk met u trots op ons mooie werk en wat het in de samenleving te bieden heeft!

Met hartelijke groet,

A. Wiegman, apostel


Ga meteen naar:

Verder bouwen aan gemeenschappen

De gemeenschap is ons lief en dierbaar. We willen daarom blijven bouwen aan solide en aantrekkelijke geloofsgemeenschappen. Om gemeenschappen te helpen om te doen wat nodig is om deze dierbare plekken te blijven vormen gaan in de komende tijd twee landelijk begeleiders concreet aan de slag met 16 gemeenschappen.

"Wij vormen op zoveel mogelijk plaatsen sterke, eigentijdse en gastvrije geloofsgemeenschappen", staat in de meerjarenvisie 2017-2022. Jarenlang, week in, week uit, wordt en is hieraan door velen gewerkt. Wat dat betreft is dat geen nieuws. Wel is het nodig om de waardevolle cultuur die we met elkaar hebben gevormd te continueren en te blijven ontwikkelen.

Kwartiermaker geloofsgemeenschappen

Vanaf januari 2019 is Marten van der Wal als kwartiermaker bezig om gesprekken te voeren met alle voorgangers in het land om, naar eigen zeggen, "op te halen wat er nodig is om onze geloofsgemeenschappen te versterken". De opgehaalde informatie legt de basis voor een visie op de komende jaren, specifiek afgestemd op de lokale gemeenschap. “Samen met gemeenschappen maken we versterkingsplannen en gaan ermee aan de slag.

Geen toverformules maar samen leren

Iedere gemeenschap is anders als het gaat om cultuur, geschiedenis, levensfase, elan en ambitie. We hebben een gezamenlijke grondslag maar hebben allemaal onze eigen kleur, gelukkig maar! Marten: “Het betekent wel dat we geen toverformule hebben voor versterking. Met iedere gemeenschap gaan we apart aan de slag met bijvoorbeeld vragen als: Wat voor gemeenschap wilt u met elkaar vormen? Nu en over vijf of tien jaar? Wat maakt uw gemeenschap aantrekkelijk? Waar ligt uw kracht? En wat werkt al goed? De antwoorden vormen we de ingrediënten voor het versterkingsplan.

Bij elkaar afkijken mag, want je kunt leren van elkaar. Daarom zoeken we mogelijkheden om de ervaringen te delen en elkaar de verhalen te vertellen over wat werkt en niet werkt.”

Lokale inzet, landelijke support

Per gemeenschap dus samen vaststellen wat er moet gebeuren in de komende jaren. Met een klein bevlogen team in de gemeenschap aan de slag. Een landelijk begeleider helpt en is nauw betrokken bij zowel het plan als de uitvoering. En we zorgen voor de noodzakelijke ondersteuning. Zo krijgen gemeenschappen de garantie voor voldoende support, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie of in facilitaire zin.

Aan de slag

Marten van der Wal en Peter Kerkhof zijn de twee landelijke begeleiders. Het liefst starten ze met alle gemeenschappen tegelijk. Maar dat lukt niet. Daarom benaderen ze 16 gemeenschappen om mee aan de slag te gaan. “We leren het meest als die divers zijn en in verschillende districten liggen, daarnaar kijken we bij de selectie. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt.”

Zij staan in de startblokken. Met veel passie en elan gaan ze met u aan de slag!


 

iederal: ontmoetingen van waarde

Met Pasen deelden we het al: onze ontmoetingen voor zingeving en levenskunst krijgen de naam iederal. Dit najaar start een scala aan ontmoetingen in meerdere steden. We streven ernaar om in elk van deze steden elke twee weken een iederal-ontmoeting te organiseren.

Dit najaar start ons programma van betekenisvolle ontmoetingen gebaseerd op de grondslag van ons geloof in 12 steden onder de naam iederal. Een naam die ‘iedereen’ en het ‘al’ verenigt. * Het zijn ontmoetingen waar mensen zich thuis voelen en zich samen met anderen verdiepen in levensvragen. Programmaleider Sara Vermeltfoort presenteerde op 8 mei aan het bestuur hoe we dit gaan realiseren.

Zinvolle ontmoetingen

In de ontmoetingen gaan we in gesprek over levensvragen. In een veilige omgeving leren we van elkaar en worden we samen wijzer. Onze iederal-ontmoetingen inspireren tot een levenshouding gebaseerd op belangrijke waarden:

  • Verwondering – over het leven en al wat is, inclusief onszelf;
  • Verbondenheid – met onszelf, met andere deelnemers en met het leven;
  • Vertrouwen – de ontmoetingen geven het vertrouwen dat je het leven kunt leven met alles wat het brengt;
  • Verantwoordelijkheid – je bent zelf verantwoordelijk voor een betekenisvol leven. En daarmee voor het grote geheel.

Voor ieder wat wils

We bieden deelnemers een moment van bezieling, zingeving, verdieping en saamhorigheid in verschillende vormen. Naast de huidige themaontmoetingen starten we met, inspiratielezingen en TedX-achtige bijeenkomsten, filmavonden, gesprekken over zingevingsthema’s, natuurbeleving en muziekbijeenkomsten. Alle ontmoetingen hebben een herkenbare apostolische kleur.

Regionale organisatie

Iederal-ontmoetingen starten in 12 plaatsen: Utrecht, Zeist, Amersfoort, Arnhem, Eindhoven, Breda, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam, Leiden en Zoetermeer. Najaar 2020 komen Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en Hilversum erbij. De plaatsen zijn geselecteerd op basis van onderzoek naar het hoogste aantal zinzoekers. Daarnaast komen er pop-up ontmoetingen op andere plaatsen waar behoefte blijkt te zijn aan vormen die iederal biedt. We zoeken in alle plaatsen naar aansprekende locaties voor bezoekers wat betreft bereikbaarheid en uitstraling.

Vier plaatsen vormen samen een regio met ieder een eventcoördinator. Deze bekijkt welke thema’s actueel zijn en welke zingevingsbehoeften er zijn. Hij/zij bouwt het programma van ontmoetingen zo op dat er elke twee weken in iedere plaats een iederal-ontmoeting is. We hebben vacatures voor mensen die in de regio’s een inspirerend programma van ontmoetingen opbouwen en werken aan samenwerkingsmogelijkheden.

Ontmoetingen van waarde

De investering in iederal is groot, omdat we erin geloven dat de ontmoetingen bijdragen aan een apostolisch geluid in de samenleving, een gezindheid die mensen verbindt. We zorgen voor kwaliteit en continuïteit en vragen daarom een redelijke prijs om een deel van de kosten te dekken. En dat mag ook, want het zijn zinvolle ontmoetingen van waarde.

Binding aan iederal

We hopen dat bezoekers van de ontmoetingen ons vaker weten te vinden en zo ‘vriend van iederal’ worden. Als mensen elkaar vaker ontmoeten en leren kennen ontstaan nieuwe, duurzame gemeenschapsverbanden, een van de doelen die we willen bereiken.

Nieuwsgierig naar het iederal-programma? Ieder lid/sympathisant ontvangt een uitnodiging voor kennismakingsbijeenkomsten die we na de zomer regionaal organiseren.

 

Goede buur zijn

Met solidariteit, compassie en duurzaamheid hoog in het vaandel zijn we betrokken bij mensen en de aarde. Dat betekent dus ook vormgeven aan die betrokkenheid. En waar kies je dan voor? In 2018 hebben we met goede doelen-experts vele mogelijkheden bestudeerd. Vervolgens hebben we deze teruggebracht tot een klein aantal impactvolle initiatieven. Uiteindelijk koos het bestuur het maatschappelijk project Burennetwerk om ons vanuit de landelijke organisatie voor in te zetten.

Het goede doen, maar van waaruit?

Twee experts verdiepten zich in het Apostolisch Genootschap en overlegden met deskundigen, het bestuur van WWvK, leden die actief zijn voor ‘werk in de wereld’ en de jongerenraad. Zo brachten we samen vele mogelijkheden terug naar een aantal opties die voldeden aan onze criteria. Criteria als: passend bij ons geloofsverhaal, een beproefde methode, haalbaar zonder inzet van apostolische vrijwilligers, aansprekend voor jongeren. En passend binnen de in 2017 vastgestelde vijf thema’s: eenzaamheid, levensbalans, vrede en verbinding, omgaan met de aarde, kwetsbare groepen.

Ontmoeten is onze kracht

Het belangrijkste houvast in de keuze, bleek onze grootste kracht te zijn: zinvolle ontmoetingen, verbinden van generaties en het bieden van een veilige omgeving. Dit bracht focus aan en bij de presentatie van drie projecten aan het bestuur van het genootschap. Daarna was de keuze snel gemaakt.

Apostolisch-zijn heeft alles te maken met liefdevolle aandacht voor de ander. Onvoorwaardelijk verbinding leggen vanuit compassie voor de ander. En dat is ook het concept van Burennetwerk. Buurtgenoten worden gekoppeld voor eenvoudige hulp of sociaal contact. Als apostolischen hebben we daar wel iets mee: medemens zijn op je eigen vierkante meter door een ‘goede buur’ te zijn.

Stad voor stad een verschil maken

Burennetwerk werkt! Dat is bewezen in Amsterdam en ook jongere mensen lopen hier warm voor. Uit de ogenschijnlijke oppervlakkige relaties ontstaan vaak langere, diepere contacten in wijken. Door dit in meer steden op te starten leveren we als genootschap concreet een waardevolle bijdrage in de samenleving. Hiervoor werken we intensief samen met de organisatoren van het project in Amsterdam. Zij weten immers van de do’s en de don’ts. Daarna kiezen we een middelgrote stad met de meeste kans op succes. En het jaar daarop een volgende stad. Misschien wel de stad waar u woont. Hoewel zeker geen must, meedoen als vrijwilliger mag uiteraard altijd. We zetten in zo’n stad een professionele organisatie op die hulpvragen afstemt met bijvoorbeeld woonorganisaties en hulpverleningsinstanties. Als genootschap streven we ernaar om daarna het project zelfstandig verder te laten gaan.

Veel goede buren

Met Burennetwerk laten we onze maatschappelijke betrokkenheid zien. We hopen dat veel ‘goede buren’ meedoen en zo een positieve bijdrage te leveren aan een samenleving met meer solidariteit, compassie en duurzame relaties.