AG header juni.jpg

Ga meteen naar:

Oproep: deel je ideeën voor nieuwe ontmoetingsvormen

Heb je een idee voor een nieuwe ontmoetingsvorm? Maar weet je niet hoe je moet beginnen, waar je geld vandaan haalt of hoe je mensen betrekt? Het programmateam Nieuwe Ontmoetingsvormen ondersteunt je graag. Ze zitten zelfs al voor je klaar:

 


Van zomerkamp tot generatieontmoeting

Ook dit jaar zijn er weer allerlei activiteiten voor jeugd en jongeren. Van een muziekfestival en Tweedekringdag tot zomerkampen en de generatieontmoeting.

In augustus zijn er weer zomerkampen. Aan de twee in Drunen kunnen alle jongeren meedoen die geboren zijn tussen 1 januari 2009 en 31 december 2012. Er is een zomerkamp van 5 t/m 9 augustus én van 12 t/m 16 augustus. In beide weken is nog plek, dus ze kunnen zich nog snel aanmelden. Ze kunnen ook een niet-apostolische vriend(in) meenemen.
In Uddel is er voor de 15-, 16- en 17-jarigen een zomerkampweekend, van 30 augustus t/m 1 september. Kijk voor meer informatie op de website.

activiteit tegel.png

Muziekfestival
Een hele dag zingen … dat klinkt toch als muziek in je oren? Zondag 13 oktober is er een muziekfestival in Amersfoort voor alle kinderen tussen de 4 en 13 jaar. De dag start om 10.00 uur en wordt om 14.00 uur afgesloten met een concert. En natuurlijk kunnen ze vrienden/vriendinnen meenemen. Voor ouders die willen blijven, is er een alternatief programma. Kijk snel op de website en doe mee.

 

EST_0432_SMALL.JPG

Tweedekringdag
Op 10 november is de jaarlijkse Tweedekringdag voor jongeren tussen 11 en 15 jaar en de kringverzorgers. Dit jaar gaan ze naar theater Orpheus in Apeldoorn. Theater, dans, muziek en improviseren staan centraal. Maar ook voor wie niet op het podium wil staan is er genoeg te beleven. Zet de dag alvast in je agenda! En wil je deze dag helpen? Geef je dan op bij Ellen La Brijn.

Generatieontmoeting Loenen
Op 14 april was de tweede editie van de generatieontmoeting rondom vrede. Verschillende generaties deelden wat vrede en vrijheid voor hen is. Ze inspireerden elkaar en leerden van elkaar. Op de website zie je een terugblik. Volgend jaar kun je er (weer) bij zijn, dus zet 21 september 2025 alvast in je agenda.

 


Bouwen met impact

Het Apostolisch Genootschap investeert sinds kort in projecten van Steenvlinder. Een organisatie die met de verhuur en verkoop van zelfbouwwoningen mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen de helpende hand reikt.

steenvlinder.jpg

Rudolf Bosveld, voorzitter van de beleggingscommissie van het Apostolisch Genootschap, vertelt waarom we in deze projecten investeren: ‘Als genootschap willen we ons sterk maken voor een betere wereld waarin we met liefde en respect met elkaar en de wereld omgaan. Dan is het niet zo'n heel grote stap meer naar de maatschappelijke projecten van Steenvlinder. In de relatief kleine en betaalbare appartementen kunnen starters, want dat zijn het vooral, een eerste en o zo belangrijke stap zetten naar een zelfstandig leven.' Overigens belegt het genootschap niet primair in deze projecten om het rendement. Rudolf: 'We kiezen vooral voor de impact die het project teweegbrengt.'

Beter en duurzaam
Steenvlinder bouwt woningen en appartementen voor mensen die nu veelal tussen wal en schip vallen omdat ze te weinig verdienen om in aanmerking te komen voor een hypotheek en te veel voor een woning van een woningcorporatie. Deze mensen huren of kopen bij Steenvlinder een woning die ze zelf moeten afbouwen. Steenvlinder zet, zoals ze zelf zegt, ‘graag de eerste stap in het bouwen aan een samenleving die beter en duurzaam is.’ Daarbij gelooft Steenvlinder ‘onvoorwaardelijk in samen’: ‘We staan open voor elkaar en zijn altijd bereid om te leren en elkaar te inspireren.'

Inschrijven
Op dit moment wordt er gewerkt aan appartementen in het voormalige postkantoor van Apeldoorn, het project Post Apeldoorn. Er komen casco-appartementen van 30 tot 70 m2. Speciaal voor leden en sympathisanten van het genootschap bestaat de mogelijkheid om zich tot 16 juni in te schrijven voor een van de twee huurappartementen van ca. 29m2. Meer informatie over deze appartementen en de inschrijving vind je op de website.

 


 


Promotieonderzoek religieus-humanisme

Stephan Huijboom startte in februari aan de VU Amsterdam met een promotieonderzoek. Het onderzoek gaat over religieus-humanistische liefde en geestelijke zorg gericht op ecologische vragen.

Stephan is filosoof, psycholoog en opiniemaker bij het Apostolisch Genootschap. Zijn onderzoek draait om de vraag hoe wij in liefde de aarde kunnen bewonen en welke rol religieus-humanistische geestelijke zorg daarin kan spelen. Geestelijk verzorgers komen namelijk in hun werk steeds vaker mensen tegen die zich zorgen maken om de gezondheid van de aarde. Mensen die worstelen met klimaatangst en met vragen als: Wie ben ik in relatie tot de aarde die ik bewoon? Stel ik mijn eigen belangen centraal of wil ik leven vanuit mijn afhankelijkheid en verbondenheid met andere mensen en levensvormen? Hoe geef ik zoiets vorm in het dagelijks leven? Er is een groeiende behoefte aan geestelijk verzorgers die mensen helpen in hun zoektocht naar wat voor hen ten diepste waardevol is en hoe zij van daaruit zorgzaam de aarde kunnen bewonen.
Het onderzoek wordt voor vier jaar mede bekostigd door het Apostolisch Genootschap en begeleid door onder andere Hans Alma, hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanisme.

Liefdevol en aandachtig kijken
De filosofie van liefde van schrijver en filosoof Iris Murdoch speelt een grote rol in het onderzoek. Volgens haar kunnen mensen in moreel opzicht groeien door liefdevol en aandachtig te kijken. Groeien we moreel ook als we niet alleen liefdevol en aandachtig naar elkaar kijken maar ook naar andere dieren, planten en ecosystemen? Mensen leven in heel verschillende (denk)werelden en praten daardoor vaak langs elkaar heen. Diepgaande gesprekken over de aarde die we met elkaar delen zijn dan erg belangrijk. Hoe kunnen geestelijk verzorgers hierin een ondersteunende rol spelen?

Meer weten?
Je kunt Stephan een mail sturen met daarin je vraag. Ook houdt hij periodiek voordrachten over het onderzoek. Later dit jaar volgt hierover meer informatie.

 


Monique van Strien nieuwe voorzitter Beweging van Barmhartigheid

Sinds maart dit jaar is voormalig landelijk voorganger Monique van Strien-van Milaan de nieuwe voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid. Ze wil barmhartigheid een eigentijds gezicht geven.

De Beweging van Barmhartigheid schrijft op haar website dat ‘omzien naar elkaar’ in de eigen omgeving begint. ‘En hoe meer mensen zich daar actief inzetten voor een barmhartiger levenshouding, hoe makkelijker het wordt ook de grote maatschappelijke problemen barmhartig aan te pakken.’

Eigentijds gezicht
Monique wil zich binnen de Beweging graag inzetten om ‘in deze complexe wereld barmhartigheid een eigentijds gezicht te geven’, zo zegt ze in een interview op de website van de Beweging. Ze kent de Beweging vanuit de samenwerking met het Apostolisch Genootschap. Over haar werk voor het genootschap zegt ze in het interview: ‘Bijna dertig jaar ben ik voorganger geweest, ik heb ook veel gedaan in het jeugdwerk. Na ruim elf jaar als bestuurslid te hebben gewerkt bij het Apostolisch Genootschap, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging.’

Meer weten?
Op de website van de Beweging van Barmhartigheid vind je meer informatie over de benoeming van Monique. Ook kan je het interview met haar in het tv-programma De Verwondering terugkijken.

BvB-logo-DEF-outline-1200.png

 


Ledenbijeenkomst Arnhem

Zaterdag 8 juni is er een ledenbijeenkomst in het gebouw van gemeenschap Arnhem. Alle leden en sympathisanten zijn van harte uitgenodigd.

Op de ledendag staat het bestuur stil bij de volgende onderwerpen: de liefdesaanbieding en financiële administratie, het jaarplan 2024, de meerjarenvisie, de uitkomsten van het associatieonderzoek naar de naam Apostolisch Genootschap en het jaarverslag 2023. Na de lunch kan je meedoen aan een workshop.

Aanmelden
Voor deze bijeenkomst kan je je nog aanmelden via de website. Je vindt daar ook meer informatie over de workshops.

De volgende ledenbijeenkomst is op zaterdag 23 november in het gebouw van de gemeenschap Zwolle.