zomervakantie header.jpg

Ga meteen naar:

Zomerenergie bij Iederal

Ook in de zomer zoekt Iederal levensontdekkers op. Van 10 t/m 14 augustus organiseerden we dagelijks events op camping Energy Up in Zeewolde. De enthousiaste deelnemers vinden het zeker voor herhaling vatbaar.

0a4ca9d2-a0d9-4929-bcb8-dbab9fb030ad.JPG

Voor de campinggasten van Landgoed Energy Up boden we met Iederal een gevarieerd programma. Campinggasten konden zich onderdompelen in de natuur met een bosbad, een stiltewandeling of een avondje sterrenkijken. Ze konden in gesprek gaan bij het kampvuur, zich tijdens een workshop verdiepen in het verstevigen van hun liefdesrelatie. Of zich creatief uitleven door te dansen, te schilderen, of een eigen liedtekst te schrijven. Het waren ontspannende, verbindende, verdiepende ontmoetingen waar deelnemers nieuwe energie van kregen.

154fa2ec-b45a-4ab1-bd17-b8e9aad4ba6f.JPGZichtbaar op de camping
Het programma kondigden we aan via posters in de sanitaire ruimtes en via een programmakrant die iedere campinggast bij aankomst ontving. Aanmelden voor de events ging via een intekenlijst. Tot grote teleurstelling van een aantal campinggasten zaten de events al heel snel vol. Met wat creativiteit werd de groepsgrootte daarom iets opgehoogd. Eventcoördinatoren Mendi Hundman en Pepijn van der Meer waren beschikbaar voor vragen. Daardoor hadden ze ook buiten de events om mooie ontmoetingen.


Iederal brengt verbinding51acb45e-614e-4234-8228-c7ac825588b3.JPG

De positieve sfeer, de inhoud, de activatie om je te verdiepen en te verbinden. Alles waar Iederal voor staat, was er. Raoul nam deel aan het event ‘Bosbaden’, een langzame wandeling waarin je je onderdompelt in de natuur. Hij schreef: ‘De verbinding met de groep was erg voelbaar. Het was alsof ik er allemaal nieuwe vrienden bij had. De oefeningen die gedaan werden brachten me dichterbij de natuur en gaven me nieuwe inzichten. Ook de begeleiding vond ik prettig. Ik kan het een ieder van harte aanbevelen!’ En Moniek, deelnemer aan het event ‘Gevoel op het doek’ dat op het strandje van de camping plaatsvond, maakte behalve een mooi schilderij (zie foto) een verslagje in de vorm van een gedicht:

Kriebels vanschilderij Moniek Wolters.jpg
beestjes vanuit
mijn tenen
tot het doek

Ze namen mijn
benen op de
koop toe want
ze waren op zoek

naar die plek
waar eenieder
inspiratie hoopt
te vinden

daar in
de volle leegte
daar onder
dat penseel

daar waar je
je soms net
een ezel voelt

 

 


Opgroeien met waarden

De start van een nieuw schooljaar is vaak ook de start van iets nieuws: kinderen gaan voor het eerst naar de bovenbouw, de brugklas of beginnen een vervolgopleiding. Waarmee krijgen ze te maken? Waar kunnen ze tegenaan lopen? Welke waarden wil je graag dat ze meenemen? Het is belangrijk na te denken over wat we de volgende generaties willen meegeven, en hoe we dat doen. Gelukkig zijn we daar volop mee bezig.

Deze zomer organiseerde de gemeenschap Harderwijk een themamaand die in het teken stond van opgroeien. Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve hield er een lezing over omgaan met kinderen vanuit verbinding, contact en samenwerking. De maand werd afgesloten met een themadienst gericht op kinderen. De geplande workshop ‘Waarde(n)vol opvoeden’ werd verplaatst naar later dit jaar, zodat iedere ouder en verzorger mee kan doen. Zodra de datum bekend is, zetten we de activiteit op onze website.

Behoeftenonderzoek
Al eerder vertelden we over het behoeftenonderzoek onder jeugdverzorgers, ouders en jeugd. Het bureau Family Factor deed het onderzoek en schreef er een uitgebreid verslag over. Bekijk de webinar op apgen.nl/jeugd waarin Michel Post en Ellen La Brijn, van de afdeling inhoud van het Dienstencentrum, vertellen over de uitkomsten. Op basis van het onderzoek wordt er nu hard gewerkt om onze jeugdverzorging beter en passender te maken voor de jeugd van deze tijd .

Meedoen met de Waarde(n)vol Opgroeidag
Voor iedereen die betrokken is bij het overdragen van (apostolische) waarden op volgende generaties is er op zaterdag 30 september de Waarde(n)vol Opgroeidag in Nieuwegein. De uitkomsten van het behoeftenonderzoek worden er toegelicht. Daarnaast kan je er praktisch aan de slag bij een tekentafelsessie waar je samen nieuwe activiteiten ontwerpt die passen bij opgroeien met het apostolische gedachtegoed. Ook is er de hele dag een informatie- en relatiemarkt. Maar het primaire doel van de dag is om met elkaar mogelijkheden te vinden om met frisse energie door te gaan met waardenoverdracht. Doe dus mee en meld je aan via apgen.nl/opgroeidag.

opgroeien met waarden.png

 

 


Jaarverslag 2022 gepubliceerd

Eind juni publiceerde het Apostolisch Genootschap het jaarverslag 2022. Daarin legt het verantwoording af over het beleid in 2022 en kijkt het vooruit. Lees hier meer over wat je zoal in het jaarverslag vindt.

Het genootschap heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een transparante organisatie. Daarin past ook de publicatie van het jaarverslag, waarin het verslag doet van de activiteiten en het gevoerde financiële beleid. Bovendien is het genootschap als algemeen nut beogende organisatie (ANBI) wettelijk verplicht om beleidsplannen, een overzicht van activiteiten en de financiële situatie te publiceren.

Ongebaande wegen
In april 2022 zijn er twee eerstverantwoordelijk voorgangers aangewezen. De functie van apostel verdween. Deze veranderingen maken deel uit van het in 2021 gestarte programma Zichtbaar Bewegen. Daarmee willen we bereiken dat meer mensen zich uitgenodigd voelen mee te werken aan ons ideaal. In 2022 werkten ook verschillende werkgroepen binnen het programma Zichtbaar Bewegen aan nieuwe statuten en een nieuw bestuursmodel. Maar ook op tal van andere gebieden gebeurde er veel. De raad van toezicht spreekt over deze ontwikkelingen in het jaarverslag de hoop en verwachting uit dat ‘de leden, op welke wijze dan ook verbonden met het Apostolisch Genootschap, dit mooie werk blijven ervaren als bron van zingeving en inspiratie in hun dagelijks leven. Dat we hierbij nog steeds niet schromen om ongebaande wegen te ontdekken, is een belangrijk kenmerk dat ons trots maakt op al wat is bereikt.’

Meerjarenvisie
De meerjarenvisie 2017-2022 is verlengd tot 2024. In deze visie werden drie koerselementen gepresenteerd:

  1. Versterken geloofsgemeenschappen. In 2022 waren 28 gemeenschappen actief aan de slag met het proces versterken geloofsgemeenschappen en werd dit proces in twintig andere gemeenschappen opgestart.
  2. Ontmoetingen zingeving & levenskunst. Iederal bood in 2022 een uitgebreid programma met ontmoetingen voor zingeving en levenskunst, waaraan ruim 1.800 mensen deelnamen.
  3. Maatschappelijke betrokkenheid. Vanuit de wens iets goeds te doen voor de samenleving ondersteunde het genootschap in 2022 diverse maatschappelijke projecten en/of nam het zelf het initiatief. Voorbeelden zijn het project Sociaal Tuinieren dat bijdraagt aan de bestrijding van eenzaamheid en het project Buddy to Buddy dat vluchtelingen koppelt aan vrijwilligers op basis van gemeenschappelijke interesses. Ook ondersteunde het genootschap Wereldwijd voor Kinderen (WWvK), Stichting IDZO, NieuwWij, Zin in Opvoeding en Stichting Les Oiseaux Bleus met donaties.

Financiële ontwikkelingen
De laatste hoofdstukken van het jaarverslag geven een overzicht van de financiële situatie. Zo staat er dat 'decennialang verstandig beleggen in combinatie met prudent kostenbeheer geleid heeft tot een totaal vermogen in 2022 van € 390 miljoen'. En ook dat de aanbiedingen, schenkingen en nalatenschappen en de overige inkomsten in 2022 met ongeveer € 300.000 zijn toegenomen in vergelijking met 2021. Als gevolg van stijgende inflatie en renteverhogingen door de banken werd daarentegen een negatief rendement behaald op de beleggingen (-13%). Maar ondanks dit negatieve resultaat behaalde het genootschap tot en met 2022 een langjarig gemiddeld positief rendement van rond de 3%.

Het jaarverslag vind je op de website in de footer, onder het kopje ANBI.

 

 


Banner Bert.png