Ag Header regen.jpg

Ga meteen naar:

Veel gemeenschappen actief tijdens Vredesweek

Van 17 t/m 25 september was in het hele land Vredesweek, een initiatief van PAX. Veel gemeenschappen organiseerden in hun buurt activiteiten. Om daarmee aan te geven dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar iets waar je elke dag opnieuw, in je eigen omgeving, aan kunt bijdragen.

Vredesweek tekening.jpg

De opening van de Vredeweek op zaterdag 17 september was indrukwekkend. In de prachtige Xaveriuskerk in Amersfoort vormden tekeningen van kinderen het decor voor ontroerende Oekraïense muziek. In het gebouw van het Apostolisch Genootschap in Amersfoort werd op 23 september een lezing gehouden over het ‘Keti-Koti-pad’. Dit is een route langs verschillende historische panden in de stad die een rol speelden in de slavernij. Huub Hemels, betrokken bij de Xaveriuskerk, schetste tijdens een indringende lezing een realistisch beeld van die tijd.

Vredespaleis
Tijdens de Walk of Peace, georganiseerd door gemeenschap Den Haag op 25 september, liepen mensen van allerlei levensbeschouwelijke denkrichtingen samen op voor de vrede. Het was een tocht van maar liefst 6,5 kilometer, beginnend bij het Vredespaleis, en afgesloten met een indrukwekkend interreligieus moment waaraan ook apostolisch bestuurslid Monique van Strien een bijdrage leverde.

vredesweek concert.jpgBoek van vrede
In Heemskerk vond op dezelfde dag een concert voor de vrede plaats. Katja Trepatska en haar drie kinderen gaven een klein pianoconcert. Het gezin vluchtte uit Oekraïne, zonder vader. Oekraïense kinderen zongen een aantal liederen, afgewisseld met pianomuziek van Maurice Penninx. Na afloop kon er een wens opgeschreven worden in het ‘Boek van vrede’.

Hart onder de riem
Gemeenschap Veenendaal timmerde flink aan de vredesweg met een uitgebreid programma, waaronder een wandeling, concert en filmavond. Ook was er volop ruimte om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan. En zo waren er nog tientallen activiteiten in gemeenschappen, waarbij het Dienstencentrum vanaf de achtergrond ondersteuning bood waar mogelijk. Gezien het aantal activiteiten en de diversiteit ervan, kunnen we van een succesvolle Vredesweek spreken. Een hart onder de riem in deze tijd van verharding en oorlogsgeweld.

 

 


Lees je mee over inclusieve duurzaamheid?

Ben je geïnteresseerd in hoe je je als apostolische kunt verhouden tot een sociale en duurzame samenleving? Blader dan eens door de artikelenreeks over inclusieve duurzaamheid op het online platform NieuwWij.nl. De interviews, artikelen en masterclasses kwamen tot stand in samenwerking met het Apostolisch Genootschap. Ze geven een stem aan perspectieven die niet zo vaak gehoord worden binnen het duurzaamheidsdebat.

Mensen van verschillende levensbeschouwelijke achtergronden delen op het platform hun visie en werkwijze m.b.t. de duurzaamheidsbeweging. Uit hun verhalen blijkt dat bij vele levensbeschouwingen en religies het denken over de relatie tussen mens en natuur in beweging is (zie het overzichtsartikel van Stephan Huijboom). Aandacht voor (de) schepping, het wonder van het bestaan en het feit dat wij allen uit dezelfde bron zijn ontstaan, keren telkens terug als belangrijke motieven om in actie te komen voor de aarde.

Ecologische crisis
Ook is klimaatrechtvaardigheid tussen rijke en arme landen en tussen welgestelden en minderbedeelden een belangrijk motief, vanuit de breed gedeelde waarde van sociale rechtvaardigheid. De portretten laten mooi zien dat je inzetten voor de aarde op allerlei manieren en vanuit zeer verschillende invalshoeken mogelijk is. Het gevoel van urgentie is bij velen zeer groot. Doe wat je kunt, klinkt het van verschillende kanten. Geen overbodig advies, gezien de overweldigende omvang van de ecologische crisis.

Meet & Green
Tot april 2022 verschenen negentien artikelen op het platform Nieuw Wij en werden zes digitale masterclasses gehouden. Ter afsluiting van deze eerste periode ontmoetten deelnemers, sprekers en geïnteresseerden elkaar tijdens een Meet & Green-bijeenkomst. Dit najaar staan nog eens zes nieuwe artikelen en zes masterclasses gepland. Ondertussen wordt er gewerkt aan verbreding en verdieping van het thema in 2023 en 2024 met naast nieuwe artikelen en masterclasses een campagne over diversiteit in duurzame leefstijlen, activiteiten voor de achterban van de deelnemers en een afsluitende topbijeenkomst.

Duurzaamheid-Inclusief.png

Interesse in een masterclass? Schrijf je dan nu in op nieuwwij.nl.

 

 


Storytelling in Groningen en … binnenkort ook bij jou? 

Op 23 september werd in de gemeenschap Groningen een workshop storytelling gehouden. Het doel van het delen van deze verhalen was om nieuwe verbinding te ervaren met elkaar. “We hebben vertraging zoals dit nodig, om te luisteren naar onszelf en elkaar”, zei een broeder na afloop. Binnenkort kunnen broeders en zusters uit het hele land een training volgen, om zelf met storytelling aan de slag te gaan.

Voordat de broeders en zusters verhalen gingen delen in Groningen, kwamen er ‘zeven gouden regels’ aan bod die van belang zijn bij het luisteren naar elkaar. Een daarvan is dat men elkaar niet onderbreekt en ook niet reageert op elkaars verhalen. In plaats daarvan laat je als luisteraar een korte stilte vallen als de verteller is uitgesproken. Om vervolgens een verdiepende vraag te stellen. Zoals: ‘Wat heeft deze ervaring met jou gedaan?’

Individuele gesprekken
Workshopbegeleiders Johanna Hoogendam van het Dienstencentrum en Erna van der Goot uit Emmen waren op zoek naar de waarden van waaruit de leden van gemeenschap Groningen keuzes maken in het leven. Daartoe waren van tevoren individuele gesprekken gevoerd met enkele broeders en zusters.

Leidende waarden
Tijdens de workshop op vrijdagavond vormden de aanwezigen groepjes van vier. Elk kreeg enkele verhaalfragmenten mee uit de eerder gehouden gesprekken. Het waren verhalen over hoe mensen opgroeiden binnen het genootschap: welke waarden hun ouders of grootouders voorleefden. Maar ook verhalen over botsingen tussen mensen. Over hulp die was ontvangen. Waardoor liet men zich op kruispunten leiden? En wat wil men in de toekomst, op basis van wat men als waardevol ervaart?

storytelling groningen - Geert Hoornveld.JPG

Lachen en huilen
Vervolgens kreeg iedere deelnemer vijf minuten de tijd om te vertellen over éigen ervaringen die raakten aan deze eerder verzamelde verhalen. De sfeer werd al snel heel open: in sommige groepjes werd hard gelachen, in andere vloeiden soms tranen. Opgetogen waren de deelnemers na afloop over de eerlijkheid en het vertrouwen dat opleeft als je zo de diepte ingaat samen. Een broeder: “Zo’n ‘echt’ verhaal, zo’n ervaring uit iemands leven, blijft lang hangen bij me. Daar ben ik nog dagen mee bezig. Ik leer ervan, verander erdoor.”

Volg de training!
Wil je zelf aan de slag met storytelling in jouw gemeenschap? Binnenkort wordt er een training storytelling aangeboden in Baarn, informatie hierover volgt via de interne mededelingen.

 

 


jongeren banner.jpg