Header winter.jpg

Ga meteen naar:

Een kerst om nooit te vergeten

Sommigen nemen hem op, anderen proberen hem toch live op te voeren: de kerstwijding van 2020. De motivatie is dit jaar extra groot om er toch een zo mooi en waarachtig mogelijk kerstfeest van te maken, samen met de gemeenschap.

Hulp voor middelpunten
In de aanloop naar kerst zijn er drie online bijeenkomsten om de plaatselijke middelpunten kerstwijding te ondersteunen. De schrijvers van het boekje van de kerstwijding, Mieke Onderstal en Henk Canten,  geven daarin uitleg over hoe tekstpassages zijn bedoeld. Theatermaker Reinier Demeyer geeft daarnaast tips voor tekstoverdracht, cameraopstelling en microfoon.

Elkaar tips geven
Nieuw tijdens deze online bijeenkomsten is dat de middelpunten ook elkáár kunnen helpen met de verwezenlijking van de kerstwijding. Niemand heeft een draaiboek voor hoe het onder de gegeven omstandigheden moet plaatsvinden. Maar we kunnen elkaar wel helpen, en samen weten we meer dan alleen.

Van tevoren opnemen
De uitvoering in gemeenschappen is heel verschillend. Omdat de regels voor samenkomsten eind december nog niet bekend zijn, zorgt vrijwel iedereen voor een (gedeeltelijk) van tevoren opgenomen kerstwijding. Deze wordt op de avond zelf online gedeeld, indien mogelijk ook aan een kleine groep in de zaal. Enkele gemeenschappen kiezen voor een opvoering op de avond zelf met camera, maar zonder publiek. De kerstwijding wordt dan via een live-verbinding gedeeld met de rest van de gemeenschap.

Verrassingen
Er zijn veel leuke ideeën. Sommige gemeenschappen zijn op dit moment druk bezig stukjes van de kerstwijding op te nemen bij leden thuis. Anderen nemen het kinderkoor zó op dat de kinderen niet samen hoeven te komen, maar wel kunnen zingen. Een enkele gemeenschap grijpt de situatie aan om een wandeling door het gebouw te maken en op verschillende plekken een stukje kerstwijding op te voeren en op te nemen.

Het boekje
Begin december ontvangt u het boekje van de kerstwijding. Het is dit jaar door een medewerker van het dienstencentrum ontworpen en opgemaakt. Wij zijn er trots op!

Er wordt landelijk en plaatselijk veel energie gestoken in de kerstwijding. Corona of niet, het belooft een kerst te worden om nooit te vergeten.

 


Er is een pop geboren ...

Kerst kun je op allerlei manieren vieren, blijkt uit alle ideeën voor 2020. In Perth, Australië, experimenteerden ze in 2018 al met een nieuwe vorm. Daar vertellen poppen het kerstverhaal.

Plastic flessen
“We wilden kerst op een andere manier vieren dan voorgaande jaren”, vertelt Ivette Kuijpers uit de gemeenschap Perth. “Maar hoe? We zijn met de kinderen om de tafel gegaan en hebben ze gevraagd wat zij voor ideeën hadden. Met elkaar hebben we toen besloten het traditionele kerstverhaal uit te voeren, maar dan met poppen in de hoofdrollen, in plaats van kinderen. Die poppen zouden de kinderen zelf maken van plastic flessen. Dit sloot mooi aan bij het thema, eerder dat jaar, over recycling.

Jozef en Maria
Enthousiast ging iedereen aan de slag, want er moest veel gemaakt worden. Poppen van Jozef, Maria, Jezus, de herbergier, de herders, de drie wijzen uit het oosten en niet te vergeten een os, een ezel en schapen. “Al met al een hele klus die in drie avonden werd geklaard.” 

Elkaar helpen
Ook bij het schrijven van de teksten waren de kinderen betrokken. Ivette Kuijpers: “Het script ging over een groep kinderen die een verhaal óver het traditionele kerstverhaal moet schrijven. Een van de kinderen komt er niet uit. Om hem te helpen, besluiten zijn klasgenoten om het verhaal eerst met poppen te spelen. Samenwerken om elkaar te helpen, dat was het idee.”

Via Twitter
Gaandeweg werd het verhaal steeds moderner. “De drie wijzen uit het Oosten maakten gebruik van GPS en er werd eten besteld bij Uber Eats, een online maaltijdbezorger. Ook werd de geboorte van Jezus via Twitter aangekondigd ... Al deze eigentijdse elementen maakten het verhaal extra leuk en herkenbaar.”

Fantastisch
Zowel de voorbereidingen als de uitvoering waren een succes. Ivette Kuijpers kijkt met veel plezier terug: “Zij, en wij, hadden absoluut een fantastische kerst.”

Kerst in perth.jpg

 

 


Op weg naar het 75-jarig jubileum

75 jubileum.png

In het voorjaar heeft u in de nieuwsbrief kunnen lezen welke ideeën er leefden onder de leden over de viering van ons naderende jubileum. Hoewel er door corona geen zicht was op fysieke ontmoetingen, is een projectteam aan de slag is gegaan met het uitwerken van de verschillende aangereikte ideeën en mogelijkheden.

Gedenkwaardige jaren

Wat vieren we precies? Vijf jaar na de roeping van apostel L. Slok werd het Apostolisch Genootschap officieel opgericht. Dat maakt dat de jaren 2021 en 2026 de moeite waard zijn om hierbij stil te staan met als hoogtepunt het jaar 2026. Dan bestaat het genootschap officieel 75 jaar.

Terug- en vooruitkijken
De komende maanden verschijnen in De Stroom en de nieuwsbrief artikelen waarin we terugkijken én vooruitkijken. Ook in weekbrieven zal hier aandacht aan gegeven worden, en – zodra het weer kan – in onderlinge gesprekken en ontmoetingen. Wat heeft 75 jaar apostolisch gedachtegoed ons te zeggen? Welke verhalen leven er onder de leden? Wie waren we en zijn we nu?

Goede aandacht
Zo leven we met elkaar toe naar 2026. Hoe het jubileum dan gevierd gaat worden, weten we nog niet. De coronamaatregelen zorgen voor onduidelijkheid en de uitwerking van verschillende scenario’s en ideeën kost tijd. Maar één ding is wel duidelijk: we gaan goede en gepaste aandacht geven aan ons jubileum! We zullen u hierover steeds tijdig informeren. 

 

Het boek ‘Leven in liefde’ is verschenen: een jaarboek met voor elke dag een kernachtige, inspirerende tekst. Leden en sympathisanten hoeven dit boek niet zelf te kopen: u krijgt per huishouden een exemplaar.

 

 


'Vul de emmers en was de ramen'

Het decembernummer van De Stroom, dat u binnenkort ontvangt, gaat over de toekomst van het genootschap. Acht apostolischen, sympathisanten en medewerkers vertellen eerlijk hoe zij die zien. Ook Bianca Braun (52), sinds kort voorganger van de gemeenschap Groningen en betrokken bij de lezingencyclus Anderszins werd geïnterviewd. Zij zoekt intensief naar nieuwe wegen om het genootschap levensvatbaar te houden.

Het past niet meer
“Ik begrijp de generatie die terugverlangt naar hoe het was. De harde werkers die hoopten nu te kunnen oogsten. Maar jonge mensen leven in een compleet andere wereld, de huidige vorm van het genootschap past niet meer in deze maatschappij. Zelf word ik soms overvallen door de gedachte dat het Apostolisch Genootschap over enkele jaren verdwenen zal zijn. Ik voel daar verdriet over en ben ermee aan de slag gegaan.

Vergoeding
Als we de gemeenschap willen behouden als plek waar we geïnspireerd worden en met elkaar gemarkeerde momenten van het leven delen, moeten we grotere stappen maken. We zoeken volop naar dat waar behoefte aan is, en er zijn ook veel ideeën, maar om iets op poten te zetten heb je mensen nodig. Mijn idee is: waar expertise gevraagd wordt, zou een financiële vergoeding kunnen helpen om resultaat te bereiken.

Muziek
Zo ook met muziek: het is voeding voor de ziel en daarin moeten we blijven investeren. Maar niet elke gemeenschap beschikt over muzikale talenten. Een door het genootschap gefinancierd project om van onze mooie liederen en muziek door professionele musici opnames te laten maken, zou een goed initiatief zijn. Ook voor gebruik buiten het genootschap.

Trainingen
Om alle mogelijkheden te benutten van sociale media – bij uitstek een middel om jonge mensen te bereiken – hebben we trainingen en apparatuur nodig. Liever vandaag dan morgen. Voorgangers die naast een fulltime baan en een gezin hun tijd en energie in de gemeenschap willen steken, kunnen er gebaat bij zijn als zij in staat worden gesteld een dag minder te werken, om deze dag voor het genootschap te kunnen gebruiken.

Jargon en rituelen
Ook binnen de jongere generatie zijn er zinzoekers, zij staan kritisch tegenover jargon en niet goed uit te leggen rituelen. Titels als ‘apostel’, ‘voorganger’, ‘broeder en zuster’, blijken vaak een struikelblok. Laten we taal en gewoonten op de hand nemen, het is immers onze kracht dat we kritisch naar onszelf durven kijken.

Schoonmaak!Bianca Braun104_4807 VOORKEUR - Jan Meijer.jpg
Dat dit voor degenen die zich hun leven lang belangeloos hebben ingezet, bevreemdende stappen kunnen zijn, begrijp ik. Maar wil je levensvatbaar blijven, dan moet je meebewegen. Ik wil niet dat het genootschap verdwijnt, maar dan moeten we een grote schoonmaak niet uit de weg gaan en stevig willen renoveren. Dus vul de emmers en was de ramen.”

 

 

 

 

Lees de overige interviews over de toekomst vanaf 11 december in de nieuwe De Stroom. Daarin ook een interview met Truus Bouman over de apostolische geschiedenis, een achtergrondverhaal over de liefdesaanbieding en een artikel over de financiële beleggingen van het genootschap.

 


Sociaal Tuinieren, ook in de winter

Het enthousiasme is groot voor het project Sociaal Tuinieren, waaraan het genootschap bijdraagt. In zestien gemeentes in Nederland zijn inmiddels plannen om het op te zetten. In een paar plaatsen zijn zelfs al coronaproof pilotprojecten uitgevoerd, of gepland.

Straks in bloei
In Alkmaar kreeg de pilot aandacht in regionale en plaatselijke kranten. In de Stadskrant zegt een vrijwilligster: “In een ochtend toverden we samen een tuin vol onkruid om in een duurzame onderhoudsvriendelijke tuin, die komend voorjaar vol in bloei staat. Vrijwilligers blij, bewoonster blij, maar ook de buren blij.”

Groene aandacht
Vanuit het genootschap hebben we de afgelopen tijd geholpen met de communicatie rondom Sociaal Tuinieren. Reclamebureau Zeal heeft een huisstijl ontwikkeld met een aansprekend logo en heldere symbolen die in alle communicatie-uitingen terugkomen. De kernboodschap van Sociaal Tuinieren luidt: ‘Wij brengen groene aandacht’.

Groeiende herkenbaarheid
Het ontwerp van de website is bijna klaar. Op de site krijgen alle gemeentes een plek die meedoen aan Sociaal Tuinieren. Voor hen die er zelf mee aan de slag willen, wordt de methode uitgebreid beschreven. Ook is er een toolbox gemaakt met nieuwe folders, sjablonen voor brieven en presentaties, visitekaartjes en banieren. Zo krijgen overal in het land de projecten van Sociaal Tuinieren hetzelfde uiterlijk en groeit de herkenbaarheid.

 

tuin winterklaar.jpg

Goede basis
Met de partners zijn we bezig een Stichting Sociaal Tuinieren op te richten. De statuten krijgen vorm, evenals een convenant tussen de Stichting Present, het Apostolisch Genootschap en de op te richten Stichting Sociaal Tuinieren. Zo geven we onze samenwerking een goede basis.