zomervakantie header.jpg

Ga meteen naar:

Beleef 75 jaar via voorwerpen en verhalen 

Zodra je de virtual reality-bril opzet, waan je je in een apostolische zaal. Daarin zie je allerlei voorwerpen: een buidel voor liefdesaanbiedingen, of een dobbelsteen, of een boekensteun. Wijs je een van die voorwerpen aan, dan wordt dit voorwerp met een laserstraal naar je toe ‘geteleporteerd’. Vervolgens hoor je een broeder of zuster vertellen ...

Futuristisch?
Het klinkt misschien futuristisch, maar deze ervaring wordt deze maand werkelijkheid in de reizende tentoonstelling 75 jaar Apostolisch Genootschap in beeld en geluid. Deze bijzondere tentoonstelling draait deze zomer proef in Hilversum.

Bewogen geschiedenis
De aanleiding voor de tentoonstelling is het 75-jarig bestaan van het Apostolisch Genootschap. Door corona liep de tentoonstelling vertraging op, maar nu is er dan ook echt iets heel moois gemaakt. De komende maanden en jaren reist de tentoonstelling door het land, langs gemeenschappen. Via voorwerpen, en daarbij horende persoonlijke verhalen van apostolischen, wordt ingegaan op de, soms bewogen, geschiedenis van het genootschap.

Foto’s aan de muur
Is een virtual reality-bril je te modern of wil je gewoon met eigen ogen alles bekijken? Pak dan tijdens de tentoonstelling een van de foto’s van de muur en beluister via een koptelefoon naar het verhaal erachter. Ze bevatten herinneringen van jongeren, zusters en broeders aan 75 jaar Apostolisch Genootschap.

Ook jóuw verhaal delen
Na afloop van je bezoek kun je in gesprek met andere bezoekers. Wat hebben de verhalen bij de voorwerpen en foto's hen te zeggen? En wat is jóuw verhaal bij de voorwerpen die je hebt gezien? Er is een speciale website in de maak waar je je verhaal kunt inspreken of inzenden. Wie weet komt dit verhaal ook nog in de tentoonstelling terecht op termijn.

Première in het najaar
Na de test in Hilversum gaat de tentoonstelling in het najaar in première, waarschijnlijk bij een districtskennismakingsbezoek van Nanda Ziere en Marten van der Wal. Daarna kunnen gemeenschappen de reizende tentoonstelling aanvragen. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

 

 


Op bezoek bij apostolischen in Europa

Zoals Floortje Dessing naar het ‘einde van de wereld’ reist om op afgelegen plekken mensen te interviewen, zo trekt Anne-Pien van Wees (22) de komende maanden voor het Apostolisch Genootschap door Europa. Per trein en boot reist ze via Denemarken en Noorwegen naar Oostenrijk, Italië, Portugal en uiteindelijk Guernsey en Ierland. Daar spreekt zij met apostolischen die lid zijn van Gemeenschap De Wereld. Een bezield avontuur!

Wilde plekken
Wat heeft je gebracht op deze plek, welke voetstappen hebben jouw weg tot nu toe bepaald? En wat maakt dat je je (nog steeds) apostolisch voelt? Deze, en andere vragen stelt Anne-Pien aan de mensen die ze zal bezoeken. Met haar bachelor Humanistiek op zak is ze geïnteresseerd in wat mensen beweegt en hoe zij zingeving ervaren in hun leven. Ze reist ook naar wilde plekken in de natuur waar avontuurlijke niet-apostolischen zich gevestigd hebben. Via haar website lees je de komende tijd waar ze is en wie ze ontmoet.

Diepte in
Het afgelopen halfjaar bekwaamde Anne-Pien zich als stagiair op het Dienstencentrum in het interviewen. Zo maakte ze video-interviews voor Wat bezielt ons en de Stille Week, werkte ze mee aan het Ledenjournaal én verzamelde zij verhalen voor het storytellingproject van het Apostolisch Genootschap. Met haar 22 jaar beschikt ze over een frisse blik en ze is niet bang om indringende vragen te stellen. Van verlegenheid heeft ze geen last: “Met mij ga je al snel de diepte in.” De komende tijd lees je in De Stroom of in deze nieuwsbrief meer over hoe de apostolischen die Anne-Pien ontmoet zin geven aan hun leven.

Anne-Pien.jpg

 

 


11 tekenaars uit Oekraïne

Het team Oekraïne van het Dienstencentrum is nog steeds in bedrijf. Bijvoorbeeld met een boekje dat Marcel Heerink uit gemeenschap Hoogeveen maakte: Eindeloze eenheid. De illustraties erin zijn gemaakt door elf vrouwen uit Oekraïne. ‘De mannen zijn aan het vechten’, lezen we in het voorwoord ...

Uitgesproken tekeningen
Marcel Heerink schreef veel liedteksten voor het genootschap en maakte nu een boekje met gedichten en liedteksten rondom thema’s als liefde, compassie, zingeving, geboorte en afscheid. De Oekraïense illustraties erin zijn heel verschillend, en zeer uitgesproken. Theo Kiffers, lid van het team Oekraïne op het Dienstencentrum: “Wij sponsoren dit mooie initiatief en kopen 350 boekjes, die leden gratis kunnen aanvragen. Het idee is om eventueel een vrijwillige bijdrage te vragen. Die gaat dan naar een van de organisaties die hulp bieden aan Oekraïne.”

Piek in maart en april
Kort na de inval van Russische troepen in Oekraïne werden er allerlei initiatieven ontplooid, ook onder apostolischen, om de Oekraïense bevolking bij te staan. Intussen zijn we een paar maanden verder. “Er lopen nog verschillende acties”, weet Theo, “maar op dit moment krijgt het team Oekraïne niet veel nieuwe aanvragen meer binnen. De piek lag duidelijk in maart en april.”

Hulp op maat
De hulpvragen waren heel divers. Theo: “Soms ging het om praktische vragen, bijvoorbeeld of een gebouw opengesteld kon worden voor vluchtelingen. En soms ging het om een financiële bijdrage van het genootschap. Als projectteam keken we steeds welke hulp eenOekraine.jpg gemeenschap nodig had. En dat doen we nog.”

Ook iets doen?
Als lid kun je nog steeds een (financiële) bijdrage leveren. Op apgen.nl/oekraine vind je de gegevens van verschillende hulporganisaties. Daar vind je ook een overzicht van de activiteiten die de gemeenschappen hebben ondernomen, en nog steeds ondernemen. Misschien brengt het je op ideeën? Het team Oekraïne helpt je graag verder: hulpoekraine@apgen.nl

Gratis boekje
Het boekje Eindeloze eenheid van Marcel Heerink verschijnt half augustus. Heb je interesse, stuur dan een e-mail naar servicebureau@apgen.nl. De eerste 350 exemplaren worden gratis verstrekt, daarna is het boek te bestellen via de boekhandel of bol.com.

 

 

 


Meedoen met Fête de la Nature 

Een vleermuizenexcursie, een hardloopwedstrijd in het groen: in het weekend van 2, 3 en 4 september 2022 zijn er overal in Nederland initiatieven in de natuur, onder de naam Fête de la Nature. Gemeenschap Den Haag haakt hierop in en organiseert op 2 september een natuurfestival.

Bootjes van riet
Het festival, dat vooral bedoeld is voor kinderen in de hoogste groepen van de basisschool, start om 15.30 uur in de Heemtuin van het Milieu Educatiecentrum in het Zuiderpark in Den Haag (ingang Vreeswijkstraat, bij de kinderboerderij). Er is een rondleiding door de Heemtuin, daarna kunnen kinderen bootjes maken van riet, kruidenboter maken, brood bakken en soep koken boven een kampvuur. Musici van Orkest Morgenstond zorgen voor een feestelijke sfeer. Het programma eindigt rond 18.00 uur.

heemtuin_zuiderpark.jpg

Subsidie van de gemeente
Gemeenschap Den Haag organiseert dit festival in samenwerking met het Milieu Educatie Centrum van de gemeente, opbouwwerkers van welzijnsorganisatie Wijkz en het Buurt InterventieTeam Morgenstond. Er is subsidie aangevraagd van de gemeente en het festival krijgt bekendheid onder andere via de website van het IVN.

Ook iets doen?
Wil je samen met je gemeenschap ook iets doen voor de natuur dat weekend? Kijk op fetedelanature.nl voor ideeën en activiteiten bij jou in de buurt. Je kunt daar ook eigen ideeën aanmelden.