Header januari 22.jpg

Ga meteen naar:

 

Ledenjournaal

In de vierde aflevering van ‘Nog even dit…’ komen leden, niet-leden, sympathisanten en medewerkers aan het woord over de rol van de apostel.
 
U moet ingelogd zijn om het ledenjournaal te kunnen zien.

ledenjournaal.png

 

 


Kaart over nabijheid

Tijdens de online nieuwjaarsdienst vertelde broeder Wiegman dat hij op eerste paasdag zijn taken overdraagt. Taken die gaan over nabijheid, verdieping en inspiratie.

‘We zijn samen op weg en ik heb er echt alle vertrouwen in’, zei broeder Wiegman tijdens de dienst. Hij kijkt met vertrouwen naar de toekomst omdat hij er met zijn naaste medewerkers voor zal zorgen dat deze drie belangrijke taken geborgd blijven.

Verdieping
De komende tijd verdiepen we ons in die taken. In weekbrieven en (landelijke) diensten en door middel van mooi vormgegeven kaarten waarvan je er inmiddels één ontvangen hebt (nabijheid) of die je een dezer dagen nog ontvangt. Verdieping en inspiratie volgen in respectievelijk februari en maart.

In gesprek
De vragen op de kaart, het beeld op de voorkant, ze nodigen ons uit ons te verdiepen in het begrip nabijheid. Wat betekent nabij zijn voor jou? Hoe ben je het liefst iemand nabij? Hoe ziet nabijheid in het genootschap er voor jou uit? De kaarten bieden ook kansen om met elkaar in gesprek te gaan in de gemeenschap. Zo blijven we met elkaar in verbinding en in beweging richting toekomst, in hoofd en hart.

Deel jouw beeld
Op apgen.nl/bewegeningevoel vind je meer vragen over nabijheid (en later over verdieping en inspiratie). Daar kun je ook beelden uploaden van wat voor jou goed past bij een van de thema’s. Een kunstwerk, een gedicht, muziekstuk of ander kunstzinnig werk. Wij checken de auteursrechten en delen daarna jouw inspiratie op deze webpagina.

Kaart Nabijheid nieuwsbrief.jpg

 


Geluk bevorderen door investeren: het kán

Als genootschap streven we ernaar compassie, solidariteit en duurzaamheid te vermeerderen in de samenleving. Dat doen we onder andere door … erin te beleggen.

We beleggen alleen in ondernemingen en overheden die zich houden aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). En met een deel van onze beleggingen doen we nog iets extra’s: deze hebben een directe positieve invloed ergens in de wereld, maar zeker ook in Nederland. Dat is het impactbeleggen, waarmee we dit jaar zijn begonnen. Concreet gaat het hierbij over € 6.000.000 met de ambitie dit bedrag te laten groeien naar
€ 14.000.000.

Sociale impact
Met impactbeleggingen ondersteunen we bijvoorbeeld projecten die polarisatie tegengaan, kwetsbare groepen en kinderen steunen of duurzaamheid bevorderen. Zoals een project in Nederland van de Stichting WoonVermogen van het Leger des Heils. Daarmee worden nieuwe woonplekken gebouwd zodat mensen uit de maatschappelijk opvang kunnen doorstromen naar een eigen woonplek. Of het door Triodos gesteunde project ‘M-KOPA Solar’ waarmee in Kenia, Tanzania en Oeganda meer dan 600.000 huishoudens inmiddels voorzien zijn van schone (zonne-)energie. Kinderen hoeven er niet langer gehaast hun huiswerk te doen omdat er altijd licht beschikbaar is en er kan voortaan ook gekookt worden als de zon onder is. Ook krijgen de huishoudens een radio en een oplader voor een mobiele telefoon die op zonne-energie werken.

Toegevoegde waardeBeleggingen.jpg
Triodos investeert met ‘donkergroene’ fondsen wereldwijd rechtstreeks in projecten en private ondernemingen met een duurzaam of sociaal versterkend karakter. Zoals in microkredieten, biologische landbouw en hernieuwbare energie. Deze fondsen handelen niet op de beurs: door de directe financiering van de projecten creëren ze grote impact en bieden ze toegevoegde waarde voor de samenleving én dus voor ons genootschap.

 

 


Alie wil de wereld mooier maken

In november nam Alie van der Wal het stokje Maatschappelijke Betrokkenheid over van programmaleider George Gelauff, die met pensioen ging. Wat vindt ze van de activiteiten die het genootschap tot nu toe heeft ontplooid, ziet ze kansen en wat bezielt haar?

“Maatschappelijke betrokkenheid is heel belangrijk”, stelt Alie. “Je kan een financiële bijdrage leveren aan een project of hulporganisatie, en je kunt ook zelf je handen uit de mouwen steken. Een mooi voorbeeld vind ik Sociaal Tuinieren, waar het genootschap aan meedoet. Daarbij knappen vrijwilligers tuintjes op bij oudere en/of kwetsbare mensen die dat zelf niet meer kunnen. Zo ontstaan er mooie contacten, kan je echt iets voor elkaar betekenen en de wereld een stukje mooier maken.”

Maatjesprojecten
Ook zogenoemde maatjesprojecten bieden volgens Alie prachtige mogelijkheden. “Je kunt bijvoorbeeld een middag met een vluchteling op stap gaan. Samen naar de markt of deelnemen aan een sportactiviteit. Zo maak je iemand wegwijs in onze gebruiken, onze cultuur én kun je haar of hem kennis laten maken met mensen uit je eigen netwerk. Je vergroot iemands wereld.” Het Apostolisch Genootschap neemt nu (nog) geen deel aan deze projecten. “Maar we zouden ons eraan kunnen verbinden. Ik heb elf jaar bij het Kansfonds gewerkt en veel mooie projecten voorbij zien komen. Die zijn voor het genootschap zeker interessant. Veel maatjesprojecten zijn namelijk heel concreet. Je helpt er mensen echt verder mee.”

Betrokken
Uit de antwoorden van Alie spreekt een grote betrokkenheid. Maar wat bezielt haar persoonlijk? “Ik geloof in het goede van de mens, in de verbinding. Mensen hebben elkaar nodig. Ik wil de wereld een stukje mooier maken, een beetje beter maken. Het is mooi als je iets voor iemand kan betekenen. Wat dat betreft moet ik nu denken aan de uitspraak: ‘We hebben de wereld niet geërfd van onze voorouders, maar we hebben haar te leen van onze kleinkinderen.’ Je hebt het dan over rentmeesterschap, over zorg en aandacht voor de mens en het milieu.”

Op dit moment werkt Alie aan de plannen voor de komende periode. En, zegt ze: “Als iemand ideeën heeft, neem dan contact met me op.”

 

 


Even voorstellen ...

Nieuw op het dienstencentrum: Anne-Pien van Wees. Ze is nieuwsgierig naar wat mensen bezielt. Vertel jij haar jouw verhaal?

Hi!  
Anne-Pien van Wees.jpg
Mijn naam is Anne-Pien van Wees en ik ben sociaal, sensitief & nieuwsgierig! Verder ben ik 21 jaar en zit ik in het laatste jaar van de studie Humanistiek in Utrecht. In mijn studie heb ik geleerd om echt te luisteren naar mensen. Ik vind het interessant dat ieder mens een uniek levensverhaal heeft. Daarom ga ik aankomend halfjaar met een interviewteam het land in om deze verhalen op te halen voor de rubriek ‘Wat bezielt ons?’
Wil jij me jouw verhaal vertellen? Het lijkt me leuk je te ontmoeten. Je kan me bereiken op 06-82400657. Hopelijk tot snel!