Ga meteen naar:
- Ledenjournaal
- Ook in 2022 landelijke online erediensten
- Nieuwe gemeenschap Eemland
- Nabijheid inspireert
- Storytelling in Meppel
- Denk vooruit
Ledenjournaal
Let op: het in de nieuwsbrief aangekondigde ledenjournaal verschijnt hier op Dinsdag 1 maart
Een speciale editie van het ledenjournaal 'Nog even dit…', waarin we stilstaan bij de verschillende manieren waarop gemeenschappen zich organiseren.
U moet ingelogd zijn om het ledenjournaal te kunnen zien.
Ook in 2022 landelijke online erediensten
Op dit moment kunnen we weer fysiek samenkomen, zonder restricties. Dit betekent niet dat de landelijke online erediensten verdwijnen.
Uit de reacties die de projectgroep 'landelijke erediensten' ontvangt, blijkt dat deze online diensten duidelijk in een behoefte voorzien. Zo lieten voorgangers eind 2021 in een rondvraag weten dat ze de landelijke diensten ook in 2022 niet willen missen. En ca. 70% van de gemeenschappen liet weten dat zij wel een landelijke dienst willen organiseren. Ook meldden zich verschillende geestelijk verzorgers die een dienst willen verzorgen.
Van landelijk naar plaatselijk
De eerste landelijke diensten werden uitgezonden vanuit Berg & Dal in Baarn. Dat is intussen veranderd. De diensten worden nu vaker vanuit een gemeenschap in het land uitgezonden en verzorgd door plaatselijke of regionale geestelijk verzorgers. Ofwel, een plaatselijke eredienst die landelijk wordt uitgezonden. Wanneer daar behoefte aan is ondersteunt de projectgroep de plaatselijke gemeenschap inhoudelijk. Zo bespreekt de groep vaak de thema's van de weekbrieven en geeft ze aan de hand daarvan 'handvatten' aan de verzorgers. Ook helpt de groep bij het kiezen van passende muziek. En ook qua techniek zoeken de landelijke technici de samenwerking met de plaatselijke technische experts.
En in 2023 …
In 2022 is er dus elke derde zondag van de maand een landelijke dienst. Maar als er in een gemeenschap de behoefte is om op deze zondag zelf een dienst te hebben, kan dat natuurlijk ook. Of de landelijke erediensten ook in 2023 blijven, weten we nu nog niet. Eind 2022 zal de projectgroep weer een inventarisatie maken.
Nieuwe gemeenschap Eemland
Sinds 6 februari vormen de gemeenschappen Amersfoort en Soest één nieuwe gemeenschap. Daarin zijn gedeelde verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid heel belangrijk.
Broeder Wiegman stelde de voorgangers Marieke Cemalovic, Maarten Jan de Groot en Monika Mewe op hun verzoek op 6 februari vrij. Vanaf die datum startte de nieuwe gemeenschap Eemland waarin de gemeenschapsleden gezamenlijk verantwoordelijkheid willen dragen voor het geheel.
Samenwerken
Vanaf 6 februari focussen de geestelijk verzorgers zich samen met de leden van de inspiratiegroep en de aandachtsgroep op inspiratie, verdieping en nabijheid. En een kerngroep, met afgevaardigden uit de diverse aandachtsgebieden, houdt de verbindingen in de gemeenschap in het oog.
Gedeelde verantwoordelijkheid
De leden hebben er zorgvuldig over nagedacht en zijn tot deze nieuwe vorm gekomen. In drie gesprekken, met elk meer dan 50 deelnemers, kwamen de wensen naar voren: gedeelde verantwoordelijkheden, een niet-hiërarchische organisatie, samenwerking, verbindingen onderhouden en scheiding van organisatie en inspiratie/nabijheid. In de praktijk werd er al met grote zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gewerkt in de diverse groepen. In de gesprekken zijn ideeën geformuleerd over hoe je de gemeenschap (anders) kunt organiseren. Met gedeelde verantwoordelijkheid en behoud van essentiële waarden. En met het uitgangspunt dat iedereen op gelijkwaardige basis werkt, met mandaat en vertrouwen.
Toekomst bouwen
Hoe het allemaal gaat werken? Dat zal soms nog zoeken zijn, maar de leden hebben er vertrouwen in en voelen energie om samen inhoud en vorm te geven aan hun gemeenschap. Ze willen gezamenlijk bouwen aan een duurzame, inspirerende toekomst voor gemeenschap Eemland.
Nabijheid inspireert
Alle leden en sympathisanten ontvingen onlangs een kaart over nabijheid en een over verdieping. Inmiddels deelden sommigen hun beeld van nabijheid.
De kaarten nodigen ons uit ons te verdiepen in de thema’s en daarover in gesprek te gaan met elkaar. In maart volgt de kaart over inspiratie. Nabijheid, verdieping, inspiratie, het zijn de drie hoofdtaken die broeder Wiegman met Pasen overdraagt.
Inmiddels hebben we diverse reacties op het thema nabijheid ontvangen. Zo stuurde Ans Ris-van Leeuwen uit de gemeenschap Zwolle een gedicht van Eugeen Laridon.
Vrienden zijn als bomen
Vrienden zijn als bomen,
ze wachten op je
tot je nog eens langs komt
en ze zijn onverstoorbaar
als je wegblijft.
Ook na maanden afwezigheid,
kan je de draad weer opnemen,
omdat ondertussen niets werd afgebroken.
Vrienden zijn als bomen
op een goede afstand van elkaar geplant.
Zo moeten ze elkaar niets betwisten,
ze kennen ook geen afgunst
maar nodigen wel elkaar uit
om hoger te groeien.
Vrienden zijn als bomen
en bomen buigen niet
maar wuiven.
Ans schreef: ‘Toen ik de kaart Nabijheid kreeg, moest ik direct aan dit gedicht denken. Tien jaar geleden kwam ik het ergens tegen. Ik moest toen afscheid nemen van een zeer dierbare vriend en een vriendschap van 35 jaar. 35 jaar warmte, liefde en nabijheid. Maar vooral ruimte om hoger te groeien.’
Ook uit andere delen van het land ontvingen we mooie reacties: gedichten, een schilderij, teksten, een lied en een foto. Bekijk ze op de website.
Reageren?
We zijn benieuwd wat het beeld en de vragen op de kaart over verdieping bij jou oproepen. Laat het ons weten! Via www.apgen.nl/verdieping kun je een beeld, een gedicht, muziekstuk of ander kunstzinnig werk uploaden. Wij checken de auteursrechten en delen daarna jouw inspiratie op die webpagina.
Storytelling in Meppel
Maak in dit filmpje kennis met Johanna Hoogendam die onlangs naar gemeenschap Meppel reisde om verhalen te verzamelen van zusters, broeders en jongeren.
Binnenkort wordt in Meppel de eerste storytellingworkshop voor de hele gemeenschap gehouden. Daarin worden verhalen gedeeld over het verleden, het heden en de toekomst. Deze verhalen kunnen een verbindende rol spelen.
Ben je geïnteresseerd in storytelling in jouw gemeenschap? Stuur dan een e-mail naar storytelling@apgen.nl.
Denk Vooruit
De redactie is op zoek naar vernieuwende ideeën. Voor de volgende De Stroom luidt de stelling van Erik van der Goot uit Eindhoven: ‘In deze tijd moet het mogelijk worden voorgangers (gedeeltelijk) in dienst te nemen van het genootschap.’
Wat vind jij daarvan? Reacties graag naar destroom@apgen.nl