Ga meteen naar:
- Ledenjournaal voor leden en sympathisanten
- Weer orgelklanken in Enschede-Zuid
- Samenwerking vastgelegd
- Verdiepend gesprek in district Leiden
- Tweedekringdag viert jubileum
Ledenjournaal voor leden en sympathisanten
Eind juni heeft het bestuur met de leden en sympathisanten gedeeld dat we op zoek gaan naar een nieuw besturings- en organisatiemodel. In de eerste aflevering van het journaal 'Nog even dit…' informeren we je over de stand van zaken en de vervolgstappen die we gaan zetten.
U moet ingelogd zij om het ledenjournaal te kunnen zien.
Weer orgelklanken in Enschede-Zuid
In het voorjaar werd het totaal vernieuwde gebouw van Enschede-Zuid geopend. Ook het pijporgel werd onder handen genomen. Aan het uiterlijk veranderde niet zoveel. Het orgelfront ziet er bijna nog hetzelfde uit. Maar achter de schermen werkte een groepje vrijwilligers maanden aan een complete renovatie. Edwin Stuivenberg, die als enige van deze groep in dienst is van het genootschap, vertelt erover.
“De klank van het oude orgel is aangepast aan de wensen van deze tijd”, vertelt Edwin. “Toen dit orgel werd gebouwd stelden we er andere eisen aan. Het moest bijvoorbeeld krachtig kunnen spelen om een zaal vol met mensen te kunnen begeleiden. Dat is tegenwoordig anders. We willen dat een orgel ook mild kan spelen en dat kan nu.”
Tempo
Voor de renovatie haalde de groep orgelbouwers alle onderdelen uit het orgel en bracht ze naar de werkplaats in Almere. “Daar hebben we alle onderdelen schoongemaakt en zo nodig vervangen. Ook hebben we de windvoorziening helemaal vernieuwd. Daardoor is het orgel stiller geworden”, licht Edwin toe. Het is nu ook mogelijk om het orgel te programmeren. Daarbij kan de organist van tevoren een aantal liederen spelen en opnemen. Tijdens de eredienst kan het orgel ze dan afspelen zonder organist. “Maar daar zitten beperkingen aan”, lacht Edwin, “want het orgel gaat dan zijn eigen gang. De dirigent kan zwaaien wat hij of zij wil, maar het orgel bepaalt het tempo.”
Uit liefde
De renovatie van het orgel in Enschede-Zuid is nu klaar. Maar de groep orgelbouwers is dat zeker niet. De vrijwilligers zijn alweer druk aan de slag met het onderhoud van de pijporgels uit andere gemeenschappen. “Ooit stond de groep bekend onder de naam Con amore: uit liefde”, maar die naam gebruiken we niet meer”, vertelt Edwin, “want we zijn niet de enigen die binnen het genootschap uit liefde werken. Dat doen er zoveel meer.”
Samenwerking vastgelegd
Op 18 september zette Monique van Strien namens het genootschap haar handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Sociaal Tuinieren, Stichting Present en Apostolisch Genootschap.
De samenwerking tussen de drie organisaties is het logische gevolg van de wijze waarop alle drie willen bijdragen aan een socialer en menswaardiger leefomgeving.
Werkschema’s, koffie en koek
Op de dag van de ondertekening waren de vrijwilligers van Stichting Sociaal Tuinieren volop aan de slag, met o.a. Monique van Strien en George Gelauff als extra krachten. De organisatie werkt bijna professioneel: indeling en werkschema waren voorbereid, het tuingereedschap lag klaar (evenals koffie en koek).
Groen en sociaal
Sociaal Tuinieren draagt bij aan de sociale band tussen buurtbewoners, helpt het aanzien van een buurt groen en mooi te houden en zorgt dat mensen van hun tuin kunnen blijven genieten, ook als ze het onderhoud zelf niet meer aankunnen. De enthousiaste vrijwilligers hebben niet alleen groene vingers, maar ook een sociaal hart: ze kennen de buurtbewoners vaak persoonlijk, waardoor het tuinieren meer is dan alleen heg knippen en gras maaien.
In de prijzen
Sociaal Tuinieren won op 7 september, tijdens Duurzame Dinsdag twee prijzen: de VHG Groenprijs en de IVN Natuurprijs! Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt aan een initiatief dat mens en natuur dichter bij elkaar brengt.
Verdiepend gesprek in district Leiden
Monique van Strien en George Gelauff zijn in het district Leiden gestart met digitale, verdiepende gesprekken. Ze koppelen een onderwerp uit weekbrieven aan persoonlijke levensvragen en maatschappelijke uitdagingen.
Tegen welke dilemma’s loop je aan als je het apostolisch ideaal in praktijk wil brengen? Hoe ga je om met verschillende perspectieven op concrete maatschappelijke vraagstukken? Deze vragen staan centraal in de verdiepende gesprekken die Monique van Strien en George Gelauff gestart zijn in het district Leiden.
Harmonie en dilemma
In die gesprekken zoeken ze doelbewust niet alleen de verwondering op maar ook de verbijstering, niet alleen de harmonie maar ook het dilemma. De digitale gesprekken vinden zo veel mogelijk plaats na de derde zondag van de maand en koppelen een onderwerp uit de weekbrieven van die maand aan persoonlijke levensvragen en maatschappelijke uitdagingen.
Invoelen
Maandag 20 september ging het over inclusie. Verschillende deelnemers hadden ervaringen met buitengesloten worden, bijvoorbeeld door een handicap, buitenlander zijn of spanningen in de familie. Soms was die ervaring een prikkel om op te komen voor mensen in een vergelijkbare positie. Andere deelnemers hadden een zodanig zelfbewustzijn en veerkracht dat ze zich nooit gediscrimineerd voelden. Invoelen hoe mensen gekwetst kunnen worden door uitsluiting helpt om het eigen gedrag te veranderen.
Grenzen stellen
Dilemma’s ontstaan als gedrag in tegenstelling is met fundamentele waarden of als gedrag iemands integriteit aantast. Genoemd werden onder andere collega’s die een andere collega discrimineren, pedofilie, antidemocratische uitingen en mensen die een naaste iets ernstigs hadden aangedaan. Grenzen stellen is dan onontkoombaar. Dat neemt niet weg dat je de ander als mens kan blijven zien. Maar het betekent niet dat je elk gedrag moet kunnen en willen begrijpen. En ook niet dat je tot het uiterste verbinding moet blijven zoeken. Inclusie heeft grenzen.
Tweedekringdag viert jubileum
Op 7 november is de landelijke tweedekringdag met als thema 'de kracht van samen'. Het is alweer de vijftiende keer dat deze jaarlijkse dag voor alle tweedekringers en hun verzorgers georganiseerd wordt. Om dit jubileum te vieren, is er gekozen voor een bijzondere locatie: Burgers' Zoo in Arnhem.
Aan het programma wordt nog gewerkt, maar het belooft een bijzondere dag te worden. Meer informatie vind je op de website.