header nieuwsbrief herfst.png

Ga meteen naar:

 

Jongerenconferentie? Nee, een festival!

De jongerenconferentie was dit jaar in festivalvorm. En dat beviel goed.

Een zaal vol zitzakken, kraampjes, strandstoelen, een pingpongtafel en tafelvoetbal, een silent disco en allerlei mogelijkheden om in gesprek te gaan. Op 3 oktober was de (bijna) jaarlijkse jongerenconferentie in Nieuwegein. Dit jaar in festivalvorm! De twee workshoprondes boden daarnaast meer diepgang of juist de mogelijkheid om creatief bezig te zijn, en tussendoor genoten de jongeren van een vegetarische lunch.

Zachtig
Dichter, schrijver en spreker Dorothée Loorbach kreeg gedurende de dag drie keer het podium. Zij speelde in op vragen van de jongeren uit de zaal en droeg enkele gedichten voor uit haar boek Zachtig (een mix van ‘zacht’ en ‘krachtig’). En net als de jongeren was Dorothée heel enthousiast over de dag. Op haar Facebookpagina kun je daar meer over lezen en een filmpje bekijken: facebook.com/soundofconfetti (26 oktober).

jongcon 1.jpg

Zijn en mogen zijn
Lotte Rolleman, een jongere, schreef een verslag en over hoe zij de dag heeft beleefd. Je leest het op onze website, maar hier alvast een stukje over een van de workshops: 'Tijdens de gesprekken ontmoette ik oude bekenden, met een jongen had ik bijzonder gesprek. Ik vertelde hem dat ik te veel dacht en daardoor te weinig deed en hij vertelde mij juist dat hij te snel dingen deed zonder er altijd even goed over na te denken. Wij kwamen tot de conclusie dat wij hiervan allebei iets van de ander nodig hadden om tot juist handelen te komen.'

jongcon 2.jpg

Bekijk de aftermovie op YouTube en het verslag van Lotte Rolleman lee je op onze website.

 


Sfeergesprekken, een andere manier van ontmoeten

Sinds 2016 zijn er sfeergesprekken in Roermond. Initiatiefnemers zijn Jos van den Heuvel en Wilma Wobben. Waarom begonnen zij deze gesprekken en hoe pakten zij het aan? Samen met voorganger Robert van der Woude doet Jos van den Heuvel verslag.

“Er waren al sfeergesprekken in Utrecht, georganiseerd door Onno Leever (gemeenschap Utrecht) en Rien Pouwels (gemeenschap Hilversum). Via een wederzijdse kennis werden Wilma en ik gevraagd of wij zulke gesprekken in Roermond wilden organiseren. Dat sprak ons aan en wij pakten dat toen op", herinnert Jos zich. "We informeerden onze districtsvoorganger Ineke Gerritse die het plan van harte ondersteunde. Ons eerste sfeergesprek had als thema 'Doorgaan na verlies'. Het gesprek was bij LinZZ, een centrum voor inspiratie in Roermond. Na ongeveer een jaar zijn we naar ’t Paradies gegaan, een ontmoetingscentrum voor senioren. Het voordeel daarvan was dat we gebruik konden maken van het netwerk van dit ontmoetingscentrum om bekendheid te geven aan onze sfeergesprekken. Verder hebben we posters en flyers laten maken en ons eigen netwerk ingezet, zoals de bridgeclub en de hardloopvereniging."

Ervaringen delen
"Op het eerste sfeergesprek kwamen negentien mensen af. Enkele apostolischen en ook een groepje buurtbewoners. Het bleek dat er in de buurt kort daarvoor iemand van een flatgebouw was gesprongen. De buurtbewoners waren gekomen om hier met anderen over te praten, hun verhaal kwijt te kunnen. Bij dit gesprek, bleek achteraf, was ook een maatschappelijk werker aanwezig die ons complimenteerde over de wijze waarop wij hiermee omgingen."

Meer activiteiten
Intussen zijn ze alweer vijf jaar verder en vinden er nog steeds sfeergesprekken plaats met een groep van 20 à 30 mensen. Voornamelijk niet-apostolischen, vaste bezoekers en nieuwe gezichten. "Elke twee maanden organiseren we zo'n sfeergesprek", vertelt Robert, "maar we organiseren ook wandelingen en lezingen. Zo gaf Irene van der Meulen een lezing over rituelen in het dagelijks leven. En voor 2022 staan er alweer drie lezingen op de agenda." Daarbij kijken Jos en Robert overigens ook verder dan Roermond. "We kijken nu ook nadrukkelijk naar Maastricht", lacht Robert. "We willen meer jongeren bij de activiteiten betrekken. Daarom gaan we scholen benaderen."

Gedachtengoed
Bij de organisatie van de sfeergesprekken is inmiddels een vaste groep mensen uit de Limburgse gemeenschappen betrokken. Maar niet alleen leden, ook niet-leden doen mee. De groep wordt daarbij ondersteund vanuit het programma Versterking Geloofsgemeenschappen en verschillende medewerkers van het Dienstencentrum die bijvoorbeeld flyers en posters ontwierpen en adviseerden over de opzet van een Facebookpagina. "Dat draagt allemaal bij", meent Robert. "Ik merk dat er behoefte is aan ons gedachtengoed. Mensen laten ons weten dat ze zich veilig voelen bij de gesprekken. Dat is voor hen een bijzondere ervaring, terwijl wij dat heel gewoon vinden."

sfeergesprek.jpg

Armen zo wijd
Overigens werd de achterliggende tijd wel duidelijk dat 'de apostolischen' soms graag vasthouden aan oude vormen, weten Jos en Robert. "Dus het vergt wel doorzettingsvermogen om invulling te geven aan 'Een leven in liefde met armen zo wijd ...'", grapt Jos. "Ja, en het is mooi om te zien dat broeders en zusters langzaamaan wat minder vasthouden aan geijkte vormen, en accepteren en begrijpen dat er ook andere manieren en plekken zijn om elkaar te ontmoeten", vult Robert aan. "Daarom vind ik die sfeergesprekken ook een fantastische oefening om op een andere manier met mensen in contact te komen, de verbinding te leggen en inhoud te geven aan 'ik ben er voor je’. Wat dat betreft zou ik andere gemeenschappen willen oproepen aan te haken bij dit initiatief. Het concept kunnen ze één op één kopiëren. En natuurlijk kunnen ze bij ons terecht met vragen."

Hoewel Jos gelukkig niet meer als enige de kar hoeft te trekken ziet hij de sfeergesprekken en andere activiteiten in Roermond toch wel als zijn kindje, vertelt hij. "En dat gaan we nu samen verder opvoeden."

Meer informatie over de activiteiten vind je op Facebook en de website: www.facebook.com/sfeergesprekLimburg; www.apgen.nl/roermond
Wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar roermond@apgen.nl 

 

 

 


Onze opiniestukken trekken de aandacht

We leven in een turbulente tijd die om een verbindend en genuanceerd geluid vraagt. Op onze website Meningvoldoen.nl publiceren opiniemakers verbonden aan het Apostolisch Genootschap opiniestukken die meer verbinding, solidariteit, compassie en duurzaamheid in de maatschappij teweeg willen brengen. De publicaties bereiken soms een publiek van tienduizenden mensen.

Dit jaar werden tot nu toe veertien artikelen gepubliceerd in dagbladen, op de website NieuwWij en ons eigen platform Meningvoldoen. De stukken draaien om de thema’s vrede en verbinding, omgang met de aarde, kwetsbaarheid, eenzaamheid en levensbalans.

Aandacht trekken
Soms trekken stukken de aandacht. Een prikkelend artikel over verantwoordelijkheid voor medemensen, dieren en planten wekte onlangs de interesse van de redactie van het Nederlands Dagblad. En een ander artikel over verbinding zoeken in het midden van de samenleving werd onlangs opnieuw onder de aandacht gebracht door Filosofie Magazine vanwege het maatschappelijke belang ervan. Zulke publicaties bereiken gemakkelijk een publiek van tienduizenden mensen. Je kunt ze ook zonder betaalmuur lezen op ons platform Meningvoldoen.

Automatisch op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Abonneer je op de nieuwsbrief van Meningvoldoen.

meningvoldoen.jpg

 

 


Archieftijgers weer aan de slag

Zestien maanden moesten de 'archieftijgers' gedwongen thuis werken door de coronalockdown. Onlangs vierden ze dat ze weer aan de slag konden op Berg en Dal. 

De groep broeders die bekendstaat als archieftijgers digitaliseert fotonegatieven, zet foto's op de beeldbank, stelt muziekfilms samen, zoekt muziek uit enz. Veel werkzaamheden konden ze de afgelopen zestien maanden ook thuis doen. Maar nu konden ze elkaar, zoals een van de broeders zei, 'weer recht in de ogen kijken'.  

Lief en leed
Tijdens de samenkomst was er aandacht voor lief én leed. Zo verwelkomde het team twee nieuwe leden en stonden de leden stil bij het overlijden van hun 'mede-archieftijger' Ron van den Ham. Hij overleed in maart 2021 aan de gevolgen van corona.

Meedoen?
Lijkt het je leuk om te helpen met archiveringswerkzaamheden? Neem dan contact op: archief@apgen.nl. Ook zusters zijn van harte welkom! En heb je thuis nog historisch materiaal? Neem dan ook contact op met de archieftijgers. Samen bekijken ze dan hoe het materiaal gearchiveerd kan worden.

imagevd79o.png

Foto: De foto is gemaakt in de bibliotheek waarvan al het houtwerk opnieuw is geschilderd of gerestaureerd evenals het (namaak)marmerwerk in de hal en trap. Wil je dit eens bekijken, stuur dan een e-mail naar bergendal@apgen.nl.

 

 


Kort nieuws

  • Op onze website delen apostolischen uit het hele land wat hen bezielt om te doen wat ze doen. Benieuwd? Neem een kijkje op apgen.nl/watbezieltons

  • Welke grappige, ontroerende, treffende of betekenisvolle herinnering popt bij je op, terugdenkend aan je tijd op de jeugdkring? Als redactie van De Stroom ontvangen we graag je, liefst korte en bondige, reactie voor een artikel over het toen & nu van de jeugdverzorging. Je kunt deze sturen naar destroom@apgen.nl

  • Voor de rubriek Denk je mee? vraagt de redactie je om mee te denken over vragen en dilemma’s die zusters en broeders hebben. John van der Kuijl (gemeenschap Amersfoort/Soest) vraagt: ‘Gemeenschappen krijgen en nemen steeds meer vrijheid om diensten, ontmoetingen en heilshandelingen vorm te geven. Maar wat is onze ‘apostolische’ identiteit dan nog? Hoeveel vrijheid mag je daarin nemen, waar ligt de grens?’ Denk jij mee? Stuur het naar destroom@apgen.nl