Ga meteen naar:
- Elkaar weer live ontmoeten
- 'Grootste opkomst sinds tijden'
- Nieuwe website van onze opiniemakers
- Zeventienplussers krijgen week in Frankrijk aangeboden
- Vervolgsamenkomsten Pasen
- Gratis webinar 'Onbewust onderscheidend'
- De Wereld online
- Meezingen in digitaal jubileumkoor
Elkaar weer live ontmoeten
Erediensten met maximaal 30 personen zijn weer mogelijk. En vanaf 5 juni kunnen we weer met 60 personen samenkomen. In de handreiking openingsplan lees je hoe we stap voor stap de coronamaatregelen voorzichtig kunnen loslaten.
Door de coronamaatregelen konden we niet meer samenkomen. Velen voelden dit als een groot gemis. Tegelijkertijd zorgden de beperkingen ook voor veel initiatieven om op andere manieren met elkaar in verbinding te blijven: online, telefonisch, met een kaartje, enz. En wat doen we daar straks mee, als we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten? Welke initiatieven willen we behouden?
In gesprek
Het is belangrijk om onze individuele en gezamenlijke ervaringen met elkaar te delen in de gemeenschap. Gevoelens van verlies, teleurstelling. Maar ook van verrassing en plezier. Al deze ervaringen leveren belangrijke inzichten op hoe jouw gemeenschap er straks, na corona, uit komt te zien. Op de website vind je vragen die kunnen helpen bij een gesprek hierover. En als er hulp nodig is, kun je een beroep doen op het Dienstencentrum: coronateam@apgen.nl.
'Grootste opkomst sinds tijden'
Geïnspireerd door een Netflix-documentaire organiseerden Mirthe (13) en Danique (18) een online gesprekdienst over het thema geluk in hun gemeenschap Enkhuizen.
Mirthe en Danique: “Door de coronacrisis waren we als jeugd minder betrokken bij de gemeenschap. Daardoor ontstond bij ons het plan om een gespreksdienst te organiseren waaraan we zelf actief konden bijdragen. Er zijn in Enkhuizen wel vaker gespreksdiensten georganiseerd, maar daar kwamen vaak ouwelijke onderwerpen aan bod. Nu konden wij een onderwerp kiezen waarin wij zelf geïnteresseerd waren.
Camper
Geïnspireerd door de Netflix-documentaire Expedition Happiness kozen wij voor het thema geluk. In die documentaire kopen twee jongvolwassenen een schoolbus en bouwen die om tot camper. Tijdens hun reis door Amerika ontdekken zij dat het geluk in kleine dingen zit en niet in een grote reis.
Brainstorm
Tijdens een wandeling brainstormden we over hoe wij de gespreksdienst vorm wilden geven en welke vragen wij wilden stellen. Eén daarvan was: wat doe je als je niet meer kunt doen waar je gelukkig van wordt? We hebben daarna een planning gemaakt en passende liederen uitgezocht. Dit was erg leuk om te doen. Op het aanmaken van een Zoom-meeting na hebben wij eigenlijk alles met zijn tweeën gedaan.
Vogeltjes
We waren wel een beetje zenuwachtig van tevoren. Het was afwachten of er een goede opkomst zou zijn. Maar onze zorgen bleken onnodig. Het was de grootste opkomst voor een gespreksdienst sinds tijden. Wij waren blij verrast. Tijdens de gespreksdienst was iedereen het erover eens dat je geluk in kleine dingen vindt. Een echtpaar vertelde dat zij, als zij kampeerden, enorm genoten van de vogeltjes die zij ’s ochtends hoorden fluiten. Wat wij zelf meenemen is dat als je het geluk even niet meer ziet, je zelf actief op zoek moet gaan ernaar. Je moet denken in mogelijkheden.
Reacties
De wifi-verbinding was een beetje traag, dus tijdens de Zoom-meeting liep de muziek af en toe vast. Maar dat was eigenlijk het enige wat tegenzat. We hebben veel leuke reacties gehad. We kregen te horen dat mensen blij waren dat ze waren aangeschoven en dat wij het goed hadden gedaan. We hebben hier veel van geleerd en we zullen in de toekomst waarschijnlijk nog een keer een gespreksdienst organiseren.”
Nieuwe website van onze opiniemakers
We hebben er een nieuwe website bij: Meningvoldoen.nl. Op dit platform vind je onze opiniestukken toegankelijk en aantrekkelijk gepresenteerd.
George Gelauff en Stephan Huijboom introduceerden meningvoldoen.nl tijdens de ledenbijeenkomst ‘Ontwikkelingen opiniemaken’ op 19 mei. In de voettekst van de site lezen we: “Meningvoldoen.nl is er om jou te inspireren en aan te zetten tot een liefdevol en maatschappelijk betrokken leven. Om samen te bouwen aan een samenleving met meer compassie, solidariteit en duurzaamheid.”
Alle artikelen op meningvoldoen.nl hebben één ding gemeen: ze zijn geschreven vanuit de waarden verbondenheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid.
Per thema
De artikelen zijn er vindbaar per thema. Veel artikelen bevatten verwijzingen naar achterliggende onderbouwing of aanvullende informatie. Bezoekers van de site kunnen reageren op de artikelen en op die manier met elkaar in gesprek gaan. Je abonneren op meningvoldoen.nl kan ook. Je ontvangt dan automatisch bericht zodra er een nieuw opiniestuk is geplaatst, zoals ‘Compassie helpt mensen zich onderdeel te voelen van de natuur’, dat George Gelauff op 25 mei publiceerde.
Zeventienplussers krijgen week in Frankrijk aangeboden
In gemeenschap De Berkel in Zutphen zamelden broeders en zusters geld in om de vier zeventienplussers uit de gemeenschap een week in Castel Marguerite in Saint-Nectaire, Frankrijk aan te bieden.
Fred Kok, voorzitter van Stichting IDZO, nam het initiatief voor deze sponsoring en vertelt waarom. “Bij de geboorte van een kind doen we als gemeenschap een belofte. Deze loopt tot aan hun achttiende verjaardag. Hierna maken de jongeren keuzes over hoe ze verder gaan in het leven. Ik vind het mooi als we aandacht besteden aan het afsluiten van die doopbelofte. Bijvoorbeeld in de vorm van een vakantieweek waarin ze met elkaar in gesprek gaan over die keuzes. En nog mooier is het om dat als gemeenschap te sponsoren.
Anders dan kring
Natuurlijk kennen de jongeren elkaar al lang. Op de jeugdkringen hebben ze een band of vriendschap opgebouwd. Maar zo’n week in Castel Marguerite is toch anders. Er zijn geen themabladen, wél diepgaande gesprekken. De jongeren zijn een hele week bij elkaar met twee begeleiders van IDZO. Dan leer je elkaar anders kennen dan wanneer je elkaar een uurtje per week ziet. Tijdens eerdere weken zag ik dat jongeren vaak al op de eerste dag een groep vormen waarbinnen ze open en oprecht durven zijn.
Gesprekken over keuzes
In dit afgelopen jaar hebben jongeren veel ontmoetingen moeten missen. Kringen en erediensten waren digitaal of gingen niet door. Het is zonde dat ze niet goed met elkaar in gesprek konden gaan over volwassen worden en keuzes maken, waarvan de confirmatie er slechts één is. Als ze dit tijdens een zingevingsweek in Frankrijk alsnog kunnen doen, is dat waardevol, denk ik.
Uit ervaring blijkt dat de jongeren gesprekken over hun toekomst heel serieus nemen. Ze zijn nieuwsgierig naar de studie- en beroepskeuzes van anderen en hun motivatie. Zo ontdekken ze in een veilige setting wat het betekent om keuzes te maken.
Duurzame ervaringen
Tussen het kanoën en bomenklimmen door koken de jongeren samen en bereiden ze activiteiten voor. Ik zie vaak vriendschappen ontstaan die tot ver na die week standhouden. Ik vind dat elke jongere dit verdient. En omdat ik weet hoe enthousiast de deelnemers aan zo'n week achteraf zijn, blijf ik me ervoor inzetten dat dit mogelijk gemaakt wordt voor jongeren. Geld zou geen obstakel moeten zijn, daarom was mijn voorstel om het met de hele gemeenschap te bekostigen.
Sponsoring voor iedereen
In gemeenschap De Berkel was dit snel geregeld. Er is 2400 euro opgehaald om vier jongeren deze zomer een inspirerende week in Frankrijk te laten beleven. Ze vertrekken zaterdag 14 augustus. Hoe mooi zou het zijn als ook jonge mensen uit andere gemeenschappen mee kunnen?”
De IDZO-week in Castel Marguerite van 14 t/m 21 augustus 2021 kost € 359,- per persoon. Inclusief excursies, entreegelden, eten, drinken en versnaperingen, maar zonder reiskosten. Er kunnen maximaal veertien deelnemers mee en er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Contactpersoon: Willeke Langkamp via: info@idzo.eu of 06-40 00 32 41. Je kunt het mooie castel Marguerite bekijken op idzo.eu
Vervolgsamenkomsten Pasen
In mei waren er drie samenkomsten in vervolg op de paasvergadering. Over het reflectietraject op ons verleden, en over de ontwikkelingen rondom iederal en opiniemaken.
Je kunt deze (online) samenkomsten terugkijken op onze website. In juni komen er nog twee samenkomsten: op 7 juni over ‘maatschappelijke betrokkenheid’ en op 14 juni over ‘ontwikkelingen jongerenprogramma’. De Zoom-links vind je op onze website. In het najaar volgt nog een bijeenkomst over 'financiën’.
Stappenplannen
De suggesties die tijdens de verschillende samenkomsten zijn gedaan, neemt het bestuur mee bij de uitwerking van stappenplannen. In de loop van juni zijn de stappenplannen ‘rol en plaats apostel’ en ‘naamgeving genootschap’ beschikbaar.
Gratis webinar 'Onbewust onderscheidend'
We denken en handelen veelal vanuit vaste patronen. En maken onbewust onderscheid tussen mensen. Rabbijn Lody van de Kamp maakt de deelnemers bewust van die vaste patronen. Want dan kun je er wat aan doen. Doe mee met deze gratis webinar en kom los van het wij-zij-denken. 9 juni, 20.00-22.00 uur via Zoom.
De Wereld online
Gemeenschap De Wereld kent alleen online samenkomsten. Wil je weten hoe een eredienst verloopt, of wat de jongeren van online kringsamenkomsten vinden? Bekijk dan de interviews die gemaakt zijn met jongeren en ouderen van gemeenschap De Wereld.
Meezingen in digitaal jubileumkoor A'dam-Watergraafsmeer
Gemeenschap Amsterdam-Watergraafsmeer bestaat 90 jaar en dat wordt gevierd. Op 7 juni is er een zoom-bijeenkomst met het jubileumkoor. Iedereen die ooit deel uitmaakte van Amsterdam-Watergraafsmeer (A'dam VI) is van harte uitgenodigd. Mail naar Charlotte Brondijk: charlotte@familiebrondijk.nl. Je ontvangt dan meer informatie en de Zoomlink.