Ag Header nieuwsbrief feb.jpg

Ga meteen naar:

‘Ik zeg nu makkelijker ‘ja’’

Kerst ligt alweer twee maanden achter ons, maar in Rotterdam-Zuid is nog steeds voelbaar dat de gemeenschap dichter bij elkaar kwam. Dankzij twee meiden van negentien: Noa Ettema en Esmay Baars.

Noa: “Begin november waren we op weg naar de apostel, voor een gesprek over de Expeditie. Op de achterbank hadden we het erover dat we de gemeenschap misten: de samenkomsten, de gezichten van de ooms en tantes.” 
Esmay: “Vroeger waren er veel jongeren in Rotterdam-Zuid. In de kersttijd deed je veel samen. Nu is er minder jeugd en het kerstspel is kleiner. En door corona hebben we elkaar het afgelopen jaar alleen online gezien, en ook niet meer zo regelmatig als vroeger.” 
Noa: “We misten de contacten. En we dachten: meer mensen voelen zich zoals wij. Wat kunnen we doen om iedereen weer wat meer bij elkaar te brengen? Niet alleen de jongeren, ook de kleintjes, volwassenen en ouderen?” 
 
Chocolaatjes 
Het idee van een kerstpakket – voor álle huishoudens – was geboren. Noa: “We hadden nog iets langer dan een maand voor het kerst zou zijn. In een videoboodschap, meegestuurd met de mededelingen, vroegen we of iedereen twee of drie spulletjes naar het gebouw wilde brengen. We gaven een paar richtlijnen: kaarsen, een flesje wijn, iets te eten, chocolaatjes. Ook vroegen we of iedereen een of twee kerstkaarten wilde schrijven en meenemen.” 
 
Stickers en tekeningen 
Esmay: “Op gezette tijden was het gebouw open en namen we de spullen in ontvangst. Sommige mensen kwamen met wel tien dingen aanzetten. En een enkeling had wel veertig kaarten geschreven, in plaats van twee!” 
Noa: “Wat oudere zusters vormden snel een clubje en kwamen zelfgemaakte kerstballen, boompjes en kaarsenhouders brengen.” 
Esmay: “De kinderen versierden tassen met stickers en mooie tekeningen. En op een zondagmiddag mochten ze de spulletjes daarin verpakken.”  
 
Videoboodschap 
Via een oproep om een kerstpakket te komen halen en er een voor een ander mee te nemen, werden de tassen snel verspreid over de gemeenschap. Dat ‘afgeef-moment’ was ook waardevol, want: “Normaal zag je elkaar elke week, nu was het bijna een jaar geleden.”  
Met nog een videoboodschap met kerst én een in januari om op de actie terug te kijken, maakten Noa en Esmay de gemeenschap nog meer deelgenoot. Dit alles maakte veel energie vrij. Noa: “We kregen veel reacties, het heeft mensen aan het denken gezet. Het voelt fijn om iets te kunnen doen voor de gemeenschap.” 

 noa en esmay 1.jpg

Al doende leren 
Esmay: “Ik heb door deze actie geleerd dat je heel veel kunt bereiken met z’n allen. Noa en ik hebben alleen het initiatief genomen, de rest van de gemeenschap heeft het gedaan.” 
Noa: “Het was best een project, we kregen veel mailtjes en moesten dingen wel even goed doordenken. Maar we hebben veel hulp gehad van de voorganger en andere geestelijk verzorgers. Al doende leerden we, we hadden geen stappenplan nodig.”  
Esmay: “Daardoor zeg ik nu veel makkelijker ‘ja’ als ik gevraagd wordt iets voor een ander te doen.” 
 
Nog een actie? 
Of ze in 2021 weer een actie zullen doen, weten de twee nog niet. Noa: “Zo’n idee als dit kwam helemaal uit onszelf, vanuit iets wat we zelf misten. Wie weet voelen we over een tijdje weer die behoefte. Nu weten we dat we iets kunnen doen.” 

Zelf zo’n actie opzetten? Noa en Esmay helpen je graag op weg: noaeleo@gmail.comesmaybaars@gmail.com

 

 


Met Stille Week aan de slag

Het werkboek Van Pasen tot Pinksteren is aangevuld met nieuwe muziek, video’s en ideeën. Het is bedoeld als inspiratiebron voor gemeenschappen. Almelo, Delden en Hengelo bereiden al drie jaar samen deze periode voor. Hun ideeën staan nu ook in het werkboek.  
 
Ben van der Weide uit Hengelo: “We zaten destijds met z’n drieën voor een leeg whiteboard”, herinnert hij zich. “Hoe vullen we de Stille Week in, vroegen we ons af. Hoe vertalen we het laatste avondmaal naar deze tijd? Het hielp ons om een paar kernwoorden op te schrijven en vandaaruit na te denken over de invulling. Het werkboek was daarbij een welkome inspiratiebron.” 
 
Gevierendeeld 
“Vorig jaar hadden we het programma al klaar”, vertelt Ben verder, “maar toen kwamen de coronamaatregelen en moesten we alles op een andere manier presenteren. We hebben het hele programma in vieren gedeeld en als video's gepresenteerd. Het eerste deel werd op Palmzondag uitgezonden, het tweede en derde deel in de Stille Week en deel 4 tijdens de eredienst op eerste paasdag."  
 
Aanschuiven 
Iedereen kan meedoen. “Meestal zwengelt een enkeling het aan,” licht Ben toe. “En dan schuiven er mensen aan. Of we vragen mensen. De kinderen van de eerste en tweede kring hebben afgelopen jaar een schimmenspel gemaakt. Ze zijn thuis aan de slag gegaan met het uitknippen van figuren voor het schimmenspel en het opnemen van filmpjes. Alle filmpjes zijn samengevoegd tot één verhaal en dat hebben we geïntegreerd in het programma.” 
 
Geheimhouden  
Kort geleden zijn de voorbereidingen voor dit jaar begonnen. Ben: “We stappen er weer blanco in, zonder meteen te oordelen of een idee goed of slecht is, uitvoerbaar of niet. Het thema is ‘De zin der dingen’. We hebben een heel leuk plan voor hoe we dit handen en voeten gaan geven.” Op de vraag wat ze precies van plan zijn, volgt een korte stilte. “Dat houden we nog even geheim, want het moet wel uitvoerbaar zijn …”  
 
Informatie 
Het werkboek Van Pasen tot Pinksteren vind je op onze website.

 

banner stille week.jpg

 

 


Waarom het Apostolisch Genootschap zich aansluit bij Humanistische Alliantie 

Het Apostolisch Genootschap heeft zich in januari aangesloten bij de Humanistische Alliantie. Broeder Wiegman vertelt waarom.  
 
“Door ons bij de Humanistische Alliantie aan te sluiten, bouwen we mee aan netwerken van mensen die op zoek gaan naar het goede in de mens, van mensen die willen werken aan verbinding”, zo legt broeder Wiegman uit. “Daarom maken we ook deel uit van het Vrijzinnig Beraad, samen met Remonstranten, Doopsgezinden, Vrijzinnigen Nederland en VVP, dat gelijkgestemden wil samenbrengen. Van vrijzinnigen tot  religieus- humanisten. Daarnaast werken we samen met de vredesorganisatie PAX."
 
Verschillende opvattingen 
Niet alle leden van de Humanistische Alliantie of het Vrijzinnig Beraad hebben dezelfde opvattingen. En binnen de organisaties kunnen die ook nog uiteenlopen. “Daar is niets mis mee”, meent broeder Wiegman. “Kijk naar ons genootschap. Daar is ook geen sprake van uniform denken. De één legt de nadruk meer op het religieuze aspect en de ander op het humanistische. Ik vind het mooi en boeiend om te horen hoe anderen  daarover denken. En we hebben gezegd: bevraag ons over onze opvattingen, daar kunnen we van leren. Waar het om gaat is de verbinding met elkaar. Het zoeken naar antwoorden op levensvragen en het streven om in liefde te werken aan een menswaardige wereld, is wat ons met elkaar verbindt. En verschillen in opvattingen zullen er altijd blijven.”  
 
Minder geheimzinnig
Deelname aan de samenwerkingsverbanden "benadrukt onze toegankelijkheid en biedt kansen", aldus broeder Wiegman. Veel mensen kennen ons niet. Lachend: “Dat  betekent niet dat we ons nu op het zendingswerk storten, maar we willen mensen ons gedachtengoed ook niet onthouden. Juist die deelname aan bijvoorbeeld de Humanistische Alliantie geeft ons de mogelijkheid dat gedachtengoed onder de aandacht te brengen en zo bij te dragen aan meer menswaardigheid in de samenleving.”
 
Voorlopig heeft het genootschap zich voor één jaar aangesloten bij de Alliantie om te onderzoeken wat we elkaar te bieden hebben. Meer informatie over de Humanistische Alliantie vind je op Humanistischealliantie.nl.

 

 


Hoe het staat met iederal?

Wat is er bereikt, welke events springen eruit en wat zijn de plannen voor de toekomst? In een kort filmpje kijken landelijk voorganger Monique van Strien, iederal-programmaleider Sara Vermeltfoort en eventbegeleider Lies Hilboesen niet alleen terug, maar ook vooruit. 
 
In 2019 startte het Apostolisch Genootschap met iederal. Met het gevarieerde programma wil het zinzoekers inspireren op eigen wijze zinvol te leven. Het is een manier om apostolische waarden laagdrempelig onder de aandacht te brengen.

Bekijk het filmpje. Interviewer is Henk Mulder.

 


Denk je mee?Bij.png

We zijn op zoek naar vernieuwende ideeën. Welk NIEUW ritueel zou volgens jou echt een leuke of mooie toevoeging zijn? 

In het zomernummer van De Stroom verschijnt het eerste jubileumkatern. Daarin kijken we terug op 70 jaar Apostolisch Genootschap, maar we kijken zeker ook vóóruit. Daarom zijn we op zoek naar vernieuwende ideeën en nodigen we je uit mee te denken over onze rituelen. Welk NIEUW ritueel zou volgens  jou echt een leuke of mooie toevoeging zijn? En heel belangrijk: vertel ons ook waarom je dat vindt. Mail je idee naar destroom@apgen.nl o.v.v. ‘nieuw ritueel’.