Header augustus.jpg

Ga meteen naar:

Vredesweek over inclusief samenleven

De Vredesweek (8 t/m 26 september) heeft als thema ‘inclusief samenleven’. In deze actieweek laat PAX zien dat vrede onze blijvende aandacht vraagt. Daarbij wordt deze vredesorganisatie bijgestaan door ruim tachtig Ambassades van Vrede, die allerlei activiteiten organiseren in hun buurt. Een groeiend aantal gemeenschappen van het Apostolisch Genootschap is Ambassade van Vrede.

Van alles te doen
In het augustusnummer van De Stroom lees je een interview met Anne Timmerman, algemeen directeur van PAX. Voor de kinderen komt een doeblad over de Vredesweek en de gemeenschappen die Ambassade van Vrede zijn organiseren plaatselijke activiteiten. Op de website van Pax over de Vredesweek vind je een overzicht van alle ambassades en het werk dat ze doen. Ook vind je er een overzicht van alle activiteiten.

Meedoen?
Misschien wil je meedoen aan activiteiten in je buurt, of zelf activiteiten organiseren? Op de website van Pax vind je meer informatie, tips en suggesties.

Banner vredesmaand.jpg

 


Samen zichtbaar bewegen voor ons ideaal

In zijn brief van 24 juni schreef broeder Wiegman: “We staan er samen voor opgesteld om ervoor te zorgen dat er altijd plaatsen zijn waar mensen elkaar inspireren om liefdevol te leven. Het is de wijze waarop we de gezindheid van medemenselijkheid en duurzaamheid in de samenleving een gezicht willen geven.” Namens het bestuur en de kring van districtsvoorgangers kondigde broeder Wiegman de beweging aan naar een nieuwe vorm van organiseren en besturen van ons genootschap. Een vorm waarin het voor ieder van ons, jong en oud, aantrekkelijk is om bij te dragen aan ons ideaal. Welk besturings- en organisatiemodel helpt daarbij? Dit vraagstuk nemen we met elkaar op de hand.

Meedenken
Er kwamen meer dan zestig reacties binnen van betrokken leden en niet-leden die affiniteit hebben met dit vraagstuk. Hun gedachten over wat ons te doen staat, zijn heel divers. De een geeft aan dat we eerst moeten werken aan de inhoud of versterking van onze identiteit en daarna pas aan de organisatievorm. Een ander wil juist dat we ons eerst anders moeten organiseren om tot betere inhoud te komen. Sommige leden willen vooral behouden wat er is, anderen juist alles overboord gooien.

Denkrichtingen
Met oog voor alle inbreng, werken op dit moment twee groepen leden op uitnodiging van het bestuur meerdere denkrichtingen uit.

Groep 1. Denkrichtingen over:

  • de toekomstige rol van de apostel en
  • de besturing en ondersteuning van geloofsgemeenschappen.

Groep 2. Denkrichtingen over:

  • de besturing van de landelijke organisatie en
  • de positie van de koerselementen (geloofsgemeenschappen, iederal en maatschappelijke betrokkenheid) en hun onderlinge relatie.

Weer een andere groep leden, jong en oud uit verschillende gemeenschappen, reflecteert op de denkrichtingen die uitgewerkt worden. Het bestuur neemt deze input mee bij het maken van haar keuzes. Die maakt zij midden oktober bekend.

bij de put.png

Samen bewegen
Wil je op de hoogte blijven? De stappen die we zetten en de actuele planning van dit traject vind je op: apgen.nl/zichtbaarbewegen. En vanaf eind september houdt een maandelijks journaal je op de hoogte van de ontwikkelingen. Heb je suggesties hoe leden meer betrokken kunnen worden bij dit traject zodat we echt samen bewegen? Laat het de programmagroep weten via bewegen@apgen.nl.



 

 


Andere opzet kerstwijding

Veel gemeenschappen hebben behoefte aan meer vrijheid, meer couleur locale, aan het meer persoonlijk maken van de teksten van de kerstwijding. Daarom is de opzet dit jaar anders en bestaat de kerstwijding uit drie basisteksten. Elke gemeenschap kan deze teksten aanvullen met eigen woorden, voorbeelden, zelfgekozen gedichten, filmpjes en muziek.

Zo'n 60 verschillende kerstwijdingen
Misschien heb je het filmpje over de kerstwijding nieuwe stijl gezien. Daarin geven musici op eigen wijze invulling aan dit kinderkoorlied. Zo kan elke gemeenschap ook invulling geven aan de wijdingsavond. Met een grote groep, een kleine groep, met koorzang, solozang. Kortom, op een manier die bij de gemeenschap past. Net zoals er op zondag ruim 60 verschillende diensten worden gehouden, zullen er op deze manier op kerstavond zo’n 60 verschillende kerstwijdingen zijn.

Ondersteuning
Natuurlijk sta je er daarbij als gemeenschap niet alleen voor. Want behalve de drie basisteksten komen er suggesties voor muziek, workshops en een digitaal platform waar je ideeën kunt uitwisselen en vragen kunt stellen. Je leest er meer over op www.apgen.nl/kerstwijding. Daar vind je ook het eerdergenoemde filmpje over kerstwijding nieuwe stijl en vanaf 1 september de drie basisteksten en de achtergronden ter verdieping.

 

 


Jongeren werven zelf nieuwe jeugdverzorger(s)

Met een zelfgemaakt horrorfilmpje riepen jongeren uit gemeenschap Harderwijk nieuwe jeugdverzorgers op zich te melden. Met succes!

Eigen ideeën
In Harderwijk viel een leegte na het vertrek van Marjan Haccou als jeugdverzorger. Ruim 25 jaar had zij de 15+-kring verzorgd. Op een avond toog voorganger Marten van der Wal samen met Marjan naar de kring, om het nieuws te vertellen. Hij was benieuwd of de jongeren zelf ideeën hadden over haar opvolging. Marten: “Samen met onze plaatselijk coördinator jeugd hadden we afgesproken geen oplossing vóór ze bedenken, maar mét hen. Was er wel een extra jeugdverzorger nodig überhaupt? Konden ze het niet zelf?”

Vrouwendingen
Bij de vraag om eigen inbreng gingen de jongeren rechtop zitten, vertelt Marten. “En kwamen met ideeën: ze wilden een groepje verzorgers, voor de afwisseling. En ook een paar vrouwen erbij, om ‘vrouwendingen’ mee te kunnen bespreken. Én een flexibele schil om de vaste groep heen.” Er vielen een paar namen, herinnert Marten zich: “Aan het einde van de avond vroeg ik of ik deze mensen moest benaderen, of dat we een sollicitatieprocedure moesten starten ... of dat ze zélf de betreffenden gingen vragen. Daar wilden ze nog over doorpraten.”

Op mijn handen zitten
Vervolgens bleef het een paar weken stil. Marten: “Spannend, omdat na de vakantie de jeugdkringen weer van start gaan, zonder Marjan. Ik heb af en toe echt op mijn handen moeten zitten. Tot ik dit filmpje van de jongeren kreeg. En daarna de reactie erop van een nieuwe jeugdverzorger, Lonneke Fuhler. Haha, kun je het mooier bedenken?” Bekijk de filmpjes!

 


Oproepjes voor de jubileumspecial in De Stroom 

1. In de rubriek Toen & Nu schrijven we de volgende keer over de kerstspelen. Wat is jouw dierbaarste herinnering daaraan? Mail het ons via destroom@apgen.nl o.v.v. ‘kerstspel’. 

2. Voor de rubriek Buiten de box is de redactie op zoek naar meer vernieuwende ideeën. Stel: je mag een nieuwe naam kiezen voor het genootschap. Welke zou je dan voorstellen en waarom? Mail ons je reactie via destroom@apgen.nl  o.v.v. ‘nieuwe naam’.