AG_headers_nieuwsbrief_def_RGB_anders-1[1].jpg

Ga meteen naar:

 

Jelmer (28) analyseert de paasvergadering

Woensdag 14 april was de online paasvergadering. Voor het eerst in onze geschiedenis waren hierbij alle leden en sympathisanten welkom. De chatberichten tijdens de livestream maakten duidelijk dat de meningen van de leden over de inhoud en uitvoering van de vergadering uiteenliepen. Jelmer Sinnema (28), lid van de jongerenraad, verwoordde het zo:

Jelmer Sinnema.jpg“Ik was heel benieuwd hoe er met de input van de leden zou worden omgegaan. Omdat ik bij de Jongerenraad zit, kende ik de onderwerpen al goed die op de agenda stonden. Ik verwachtte geen aankondigingen van grote veranderingen, want ik wist dat het bestuur nog niet zo ver is. Dat vind ik trouwens goed en belangrijk. Want gemeenschappen moeten zelf de ruimte krijgen om te ontwikkelen in de richting die nodig is.” 

Persoonlijk en concreet
“De vergadering was vergelijkbaar met eerdere paasbijeenkomsten in De Doelen. Er waren een paar dingen anders, waardoor het persoonlijker was. Bijvoorbeeld de video’s van twee leden die ieder heel andere wensen hebben ten aanzien van de toekomst van het genootschap. Ook in de live chat klonken veel verschillende geluiden, soms ook tegengestelde. Daardoor werd concreter in welke spagaat het bestuur zit als het gaat om de keuzes die het moet maken.

Daarnaast was te zien dat de vragen die tijdens de vergadering binnenkwamen de sprekers af en toe overvielen. Zij antwoordden dan echt vanuit het hart, wat mooi was om te zien. Met deze interactieve vorm heeft het bestuur duidelijk niet voor de makkelijke weg gekozen. Ik ben blij dat de sprekers deze moeite namen, dat kweekt bemoediging en begrip.”

Betrokkenheid van onderop
“Omdat het aangekondigd was als een vergadering, was interactie een voorwaarde. Ondanks de enquête vooraf en de live chat vond ik toch dat er nog te veel ‘gezonden’ werd. Een volgende keer zou het nog meer van twee kanten kunnen komen. Bijvoorbeeld door bij langere presentaties tussendoor expliciet te vragen naar reacties van de leden. Zij kunnen dan ter plekke aangeven dat ze een bepaald aspect uitgebreider willen bespreken, of juist minder. Zo ervaren de leden meer betrokkenheid, en gaat het genootschap meer ‘van onderop’ werken.”

Stap uit je tunnelvisie
“Al met al zag ik enorm veel positieve reacties op deze paasvergadering. Voor velen was het de eerste keer dat ze erbij waren. Ze konden op elkaar en op het bestuur reageren, wat veel leuke interactie bracht. Er werd in de chat ook wel geklaagd over dat er nog geen harde besluiten worden genomen. Maar ik denk dat de verschillende meningen ook iets goeds brengen: het wordt voor apostolischen zo makkelijker om uit de eigen tunnelvisie te stappen. Het genootschap kan nooit voor iedereen honderd procent perfect zijn. Ik zou iedereen daarom willen aanmoedigen om de eigen mogelijkheden te onderzoeken. Als je ergens meer van wilt zien, kijk dan of je zelf iets in gang kunt zetten.”

Het bestuur is blij dat we samen deze weg ingeslagen zijn. De betrokkenheid van de vele deelnemers en de reacties onderstrepen het gevoel dat we ons meer en meer ontwikkelen van volgers naar makers. In de vergadering was de boodschap niet altijd concreet en werden geen besluiten gedeeld. Daarom krijgen de op de vergadering besproken onderwerpen op korte termijn een vervolg. Op onze website vind je informatie over wat besproken is tijdens de vergadering en over de vervolgontmoetingen.

 

 

 


Een tas die blij maakt

Nog leuker dan cadeaus krijgen, is cadeaus geven, zeggen ze weleens. Voor Brenda de Jong uit de gemeenschap Almelo geldt dat zeker. Om broeders en zusters die elkaar nu weinig zien met elkaar te verbinden, begon ze met de Blij-Makers-Tas.

Je bestelt zo’n tas bij haar, vult deze zelf met kleine cadeautjes, en geeft hem aan iemand die een hart onder de riem kan gebruiken volgens jou. Daarna kan de ontvanger herhalen wat jij gedaan hebt en de tas weer aan iemand anders geven. Wat geef je door? Blijheid, volgens Brenda. In deze video legt ze uit hoe ze dit initiatief vormgaf. 

Wil je ook een tas gaan doorgeven? Kijk op www.burea-blijmakers.nl

 

 


Elke dag 60 tieners in het gebouw van Hilversum

Dat wij niet naar onze gebouwen kunnen, betekent niet dat niemand anders dat kan. In Hilversum wordt het gebouw sinds 29 maart gebruikt door leerlingen van de lokale vmbo-school. Voor het Hilfertsheem College is dit een prachtige tijdelijke oplossing, omdat er vanwege de anderhalvemeter-regel meer ruimte nodig is om scholieren les te geven. Dankzij de hulpvaardigheid van de gemeenschap Hilversum lopen er nu elke dag zestig tieners door het gebouw.

De gemeenschap leent het gebouw uit ‘om niet’. Er was wel werk aan de winkel: een en ander moest worden omgebouwd en aangepast. Maar dat was geen probleem, vertelt coördinator Jan Heimenberg: “Er waren gelukkig direct vrijwilligers uit de gemeenschap die aanboden om te helpen. Als er veel hulp is, voelt zoiets niet meer als een klus, maar is het vooral leuk om te doen.”

Slepen met tafels en stoelen
Jan Heimenberg schetst het werk dat verzet werd: “Allereerst moest het internet worden uitgebreid naar een veel hogere snelheid. De leerlingen hebben allemaal een laptop, en moeten met z’n zestigen tegelijk gebruik kunnen maken van de wifi. Ook moesten we de bijzalen anders inrichten, en daarvoor moesten er heel veel tafels en stoelen versleept worden."

klas lokaal.jpg

Gedeelde waarden
Het Hilfertsheem College sluit qua gezindheid goed aan bij de apostolische waarden. Zo wil het leerlingen ‘uitdagend en zinvol onderwijs’ bieden, met aandacht voor hun persoonlijke behoeften en talenten. De belangrijkste regel die de school hanteert, is ‘dat iedereen in zijn of haar waarde wordt gelaten.’ Dat voelt goed, en toch is het ook vreemd om niet zelf samen te mogen komen in het gebouw, vindt Jan Heimenberg. Uit de gemeenschap kwamen terecht vragen als: Waarom zij wel, en wij niet?

Enorm dankbaar
Het antwoord is helder: het bestuur van het genootschap kiest ervoor om geen fysieke samenkomsten te houden zolang er een lockdown van kracht is in Nederland. We willen zo goed mogelijk bijdragen aan een snel en veilig herstel van de samenleving, en dat doen we door de regels van de overheid te volgen. Scholen mogen wel open zijn, maar kampen met de anderhalvemeter-regel. Jan Heimenberg: “Als onze gebouwen leeg staan, waarom zouden we hen dan niet helpen? Het Hilfertsheem College en ook de ouders zijn ons enorm dankbaar. Nu hebben ze extra klaslokalen, en als het even kan ook de grote zaal straks voor de diploma-uitreiking.”

Diploma-uitreikingSchool tijdens corona in gebouw Hilversum (4).jpg
Jan Heimenberg: “Hiermee maken we een gebaar naar onze omgeving. Mensen mogen een beroep op ons doen. En als er een hulpvraag is, staat het Apostolisch Genootschap klaar. Een neveneffect is dat we onze bekendheid vergroten. Voordat we dit aanbod deden, wist de schoolleiding niet eens dat we bestonden.”

Creatief zijn
Natuurlijk hopen ze snel zelf weer te mogen samenkomen in hun gebouw. Maar tot dat moment is het mooi om anderen verder te helpen, vindt Jan. “Door creatief om te gaan met onze vermogens – zowel de fysieke als geestelijke – dragen we bij aan een mooiere wereld.”

 

 

 

 

 

 


Denk je mee?

In De Stroom komt dit jaar drie keer een jubileumspecial. Daarin kijken we terug op 70 jaar Apostolisch Genootschap. Maar we kijken ook graag vóóruit. Daarom zijn we op zoek naar vernieuwende ideeën en nodigen we je uit mee te denken over deze vraag:

Hoe zou het genootschap georganiseerd moeten zijn, zodat de leden meer inspraak hebben?

Mail het ons via destroom@apgen.nl, o.v.v. 'Meer inspraak'.

 

 


Fotografie liefhebbers opgelet!

Voor de Instagram-pagina van het Apostolisch Genootschap zoeken we enthousiaste (hobby)fotografen. Heb jij je smartphone met camera altijd bij de hand? En maak jij graag foto’s van wat jou verwondert of raakt? Doe dan mee met onze fotoclub en neem ons mee door de ogen van jouw lens! Stuur ons regelmatig jouw mooiste foto’s. En beschrijf in het kort wat het beeld met je doet. Wie weet zie je een van je beelden binnenkort op ons Insta-account. Uiteraard taggen we je.


Stuur je foto’s naar Rimme: rvdcoolwijk@apgen.nl.

hobby fotografen