Veelgestelde vragen

N.a.v. ledenbijeenkomst 23 november 2024

Op de ledenbijeenkomst van 23 november 2024 zijn er door de leden vragen gesteld. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Visie en planvorming

Waar gaan we naartoe?

Onze visie*, waar we voor gaan luidt:

We zijn een levendige, inclusieve beweging van mensen waar vrijheid in denken en verbondenheid centraal staan.

Op verschillende plekken vormen we met steeds meer mensen gemeenschappen waar iedereen zich welkom en veilig voelt, in openheid levensvragen kan bespreken en steun vindt in momenten van vreugde en verdriet.

We maken onze religieus-humanistische grondslag meer zichtbaar en beleefbaar in de samenleving. Zo bouwen we aan een betere wereld voor alles wat leeft waarin gelijkwaardigheid, hoop en vertrouwen voorop staan, ook in moeilijke tijden.

Samen met andere mensen van goede wil laten we een verbindend geluid horen dat inspireert en uitnodigt actief bij te dragen aan een liefdevolle wereld.


* Op de ledenbijeenkomst is de conceptvisie gepresenteerd. In 2025 bezoekt het bestuur de regio’s voor verdere afstemming.

Waaruit gaat de koers blijken?

Onze missie**, waar we voor staan, luidt:

We creëren plekken waar mensen elkaar inspireren om in liefde de aarde te bewonen.

Om onze missie te realiseren hebben we de volgende (concept)ambities geformuleerd:

  1. Onze religieus-humanistische boodschap versterken en breder delen
    We laten onze religieus-humanistische boodschap meer, sprankelend en met trots horen in de samenleving. In deze boodschap focussen we ons op liefdevol handelen en betrokkenheid bij de maatschappij.

  2. Geestelijke zorg revitaliseren
    We revitaliseren en verdiepen de geestelijke zorg, met aandacht voor zowel inspiratie als persoonlijke nabijheid. Daarmee spelen we in op de behoeften van mensen naar zingeving en antwoorden op levensvragen.

  3. Meer mensen samenbrengen (concept-ambities 3 en 4 worden samengevoegd.)
    We brengen meer liefhebbers van religieus-humanisme samen en vormen nieuwe levendige, inclusieve gemeenschappen, gericht op interactie en langdurige relaties.

  4. Meer ontmoetingsplekken creëren
    We creëren meer veilige ontmoetingsplekken die aansluiten bij de behoeften van huidige en nieuwe liefhebbers. We zorgen voor spreiding en zichtbaarheid van deze plekken.

  5. Meedenken, meedoen en meebeslissen
    We stimuleren dat zoveel mogelijk mensen meedenken, meedoen en meebeslissen. Daarom vergroten we ieders betrokkenheid bij besluitvorming en het creëren van nieuwe ontmoetingsvormen.

  6. Versterken van samenwerking
    We zoeken meer samenwerking met organisaties die zich ook inzetten voor religieus-humanistische waarden. Zo kunnen we samen een verbindend geluid laten horen en meer impact maken in de samenleving.

** Op de ledenbijeenkomst is de conceptmissie gepresenteerd.

Het toekomstbeeld met jonge mensen, hoe gaat dat?

De wereld is complex. Daarom geven we de komende tijd extra prioriteit en aandacht aan jeugd en jonge gezinnen. We willen zo goed mogelijk aansluiten bij hun vragen. Dat maakt dat we goed kijken naar wat zij nodig hebben.

We willen veilige plekken bieden. Daarvoor hebben we onze gemeenschappen. We zoeken momenten van ontmoeten en passende vormen die specifiek voor hen zijn. Dit naast de jeugdverzorging en speciale activiteiten zoals bijvoorbeeld Iederal NOW, kinderkoorfestival, Tweede Kring en zomerkampen.

Hoe betrekken we jonge gezinnen bij het genootschap?

De Meerjarenvisie is mede gebaseerd op de uitkomsten van gesprekken met leden en sympathisanten, waaronder ook jonge gezinnen. Tegelijkertijd realiseren we ons dat het noodzakelijk is om in de komende jaren samen met jongeren en jonge gezinnen verder uit te werken wat voor hen helpend en passend is in hun apostolisch zijn. We zoeken naar manieren die passen bij de fase van het leven van de jonge gezinnen en hun behoeftes om bij het Apostolisch Genootschap te zijn.

Hoe gaan we duurzaam groeien in leden?

Met de campagne waarmee we in 2025 van start gaan, willen we een breder publiek aanspreken. We willen daartoe de aantrekkelijkheid van onze activiteiten en onze zichtbaarheid vergroten. Zie ook de eerder geformuleerde ambities. Daarnaast starten we communicatie op (interne campagne) om samen met trots en enthousiasme over ons apostolisch zijn te kunnen spreken.

Wat ziet u als de grootste uitdagingen voor de komende twee jaar?

De grootste uitdaging is de moed te hebben om samen te werken aan de ambities die we hebben geformuleerd. Het staat mooi op papier maar vraagt moed en vertrouwen om echt te werken aan groei. Daar hebben we elkaar voor nodig.

Hoe kunnen we met elkaar werken aan continuïteit van ons mooie gedachtegoed?

Door vooral door te blijven gaan met elkaar inspireren om in liefde de aarde te bewonen. Door het bewust zoeken naar momenten van inspiratie en verdieping. Door elkaar en anderen (leden en nieuwe mensen) op te zoeken voor het goede gesprek. Door elkaar te enthousiasmeren en de ruimte te geven voor initiatieven en activiteiten. Door de moed te hebben om anderen te vertellen over wat apostolisch zijn voor je betekent. Door bij alle initiatieven en activiteiten na te denken of het toekomstbestendig is, of het in lijn is met ons geloofsverhaal, en of het ook voor nieuwe mensen aantrekkelijk is. En neem eens de buurvrouw of een goede vriend mee.

Identiteit

Zijn we een kerk of wat anders? Hoe gaan we mensen bereiken?

In onze statuten staat dat het Apostolisch Genootschap een kerkgenootschap is conform artikel 2 boek 2 van het burgerlijk wetboek. Artikel 2 van het statuut begint met de zin:

‘Het Apostolisch Genootschap is een plaats voor religieus-humanistische zingeving en bouwt voort op de gezindheid van Jezus van Nazareth en van ongekend velen die hierin zijn voorgegaan’.

We bereiken mensen via onze gemeenschappen, Iederal, activiteiten in het kader van maatschappelijke betrokkenheid en samenwerkingen met andere organisaties. We gaan ook mensen bereiken door de campagne volgend jaar.

Zie ook: Veelgestelde vragen over het Apostolisch Genootschap

Religieus-humanisme is een mooie uitspraak, maar hoe leg je dit uit?

In de presentatie van de meerjarenvisie staat het citaat van Jos de Wit (Uit: Bosbeekje of brede rivier: Van humanistisch christendom naar religieus humanisme.):

‘Het is een levenshouding waarbij de mens wordt ervaren als (relatief) vrij in zijn denken en handelen, als verbonden met en betrokken op de wereld en de kosmos om zich heen, en als strevend naar een zinvol persoonlijk leven en een humane samenleving. Hierbij wordt inspiratie gevonden in verschillende levensbeschouwelijke bronnen en tradities.’

Om woorden te zoeken en te geven aan ons gedachtegoed en religieus-humanisme starten we de eerder genoemde interne campagne.

Zie ook: Veelgestelde vragen over het Apostolisch Genootschap

Marketing

Hoe kunnen we landelijk meer bekendheid krijgen? En hoe zit het met de naam?

In 2025 gaat een campagne van start. Verder gaan we proactief de media opzoeken.

De uitslag van het eerder uitgevoerde naamassociatieonderzoek bevestigt de noodzaak om te werken aan onze naamsbekendheid. En ook dat dit kan met de naam Apostolisch Genootschap. Het bestuur heeft daarom besloten om campagne te gaan voeren met de naam Apostolisch Genootschap.

Zie verder: Uitkomsten naamassociatieonderzoek

Welke doelgroep gaan we proberen te bereiken met het oog op de toekomst?

We richten ons op mensen die op zoek zijn naar zingeving en verbinding. Dit willen we bereiken door op steeds meer plekken mogelijkheden te creëren om mensen samen te brengen en religieus-humanistische waarden te verspreiden.

Participatie

Hoe staat het met ledenparticipatie?

In 2024 hebben we de wegwijzer ‘Samen actief deelnemen in het Apostolisch Genootschap’ opgesteld. Hierin staan onze ambities en uitgangspunten voor het betrekken van leden, sympathisanten en andere liefhebbers bij ons werk. Het gaat dan om het meedenken, meedoen en meebeslissen over plannen, maar ook om het ondersteunen van initiatieven. Immers: samen maken en zijn we het Apostolisch Genootschap. We hebben een actieplan voor 2025 gemaakt om uitvoering te geven aan de wegwijzer.

Download de wegwijzer participatie »

Waarom is er geen participatie bij de ontwikkeling van de Meerjarenvisie?

De Meerjarenvisie beschrijft de missie, visie en ambities van het Apostolisch Genootschap voor 2025 en verder. Het bestuur heeft met allerlei groepen gesproken, waaronder leden, om invulling te geven aan deze visie.

Eén van de ambities uit de Meerjarenvisie is om zoveel mogelijk liefhebbers te stimuleren mee te denken, mee te doen en mee te beslissen. Kortom: meer aandacht voor participatie de komende periode. We gaan dan ook juist bij de uitwerking van de ambities van de Meerjarenvisie in gesprek met leden, sympathisanten en andere liefhebbers.

In de wegwijzer participatie (zie vorige vraag) gaan we verder in op de invulling van participatie bij ons genootschap.

Download de wegwijzer participatie »

Organisatie

Wat is het aantal leden en sympathisanten?

Op 31 december 2023 hadden we 12.067 leden en sympathisanten.

Samenvoegen van gemeenschappen. Zijn daar ideeën over?

In de Meerjarenvisie schrijven we dat we op verschillende plekken met steeds meer mensen gemeenschappen willen vormen waar iedereen zich welkom en veilig voelt, in openheid levensvragen kan bespreken en steun vindt in momenten van vreugde en verdriet. Het samenvoegen van gemeenschappen past niet in deze visie en ambitie. Daarom willen we inzetten op samenwerken en zichtbaarheid, zowel lokaal als regionaal.

Op de website is de jaarrekening en/of jaarverslag 2023 niet te vinden.

Het jaarverslag, inclusief een financiële paragraaf staat op de ANBI-pagina.

Wat is de status van gemeenschapsbudgetten?

Zie webinar en info op Vindplaats over planning en budgettering.

Zijn de statuten van het Apostolisch Genootschap na de aanwijzing van de twee landelijk voorgangers aangepast?

Ja, zie de ANBI-pagina.

Welke functie heeft Iederal binnen het Apostolisch Genootschap?

De functie van Iederal is het bieden van een plek voor inspiratie en zingeving naast de apostolische gemeenschappen. Het is een middel om levensontdekkers kennis te laten maken met religieus humanistische waarden. Via Iederal willen we mensen inspireren zorgvuldig om te gaan met zichzelf, anderen en de wereld. Onze kernwaarden vormen hiervoor de basis:

  • Verbondenheid: echt contact maken met elkaar
  • Verwondering: nieuwsgierig zijn naar jezelf, de ander, en de wereld
  • Vertrouwen: leven vanuit innerlijke rust
  • Verantwoordelijkheid: gaan voor een betekenisvol leven
Hoe denkt u over de kwaliteit van de geestelijke zorg?

We geven de geestelijke zorg een kwaliteitsimpuls. We versterken en verdiepen de geestelijke zorg, met aandacht voor zowel inspiratie als persoonlijke nabijheid. In 2025 starten we met een leerprogramma met o.a. vier leermodules waarbij we een verdiepingsslag maken met geestelijk verzorgers.

Communicatie

Hoe communiceert het Apostolisch Genootschap met leden?

Via bijeenkomsten, activiteiten en afspraken, website, intranet, social media, e-mail, magazines, nieuwsbrieven en folders.

Op onze website apgen.nl en achter de ledeninlog is alle belangrijke informatie te vinden. Op het ledengedeelte van de website staan ook de verslagen van het bestuur. Op de website Iederal.nl staan alle activiteiten van Iederal en ook van Iederal Now. Verder ontvangen leden de online nieuwsbrief De Stroom, het magazine De Stroom (vier keer per jaar), magazine VANDAAG (vier keer per jaar), de online landelijke mededelingen, en de weekbrief. Voor jeugdverzorgers en geestelijk verzorgers verschijnt (vier keer per jaar) de online nieuwsbrief Morgen. En Iederal heeft een nieuwsbrief voor iedereen die geïnteresseerd is. Ook is de nieuwsbrief Centrum voor Religieus Humanisme aan te vragen. Het Apostolisch Genootschap is tot slot actief op social media.

In diverse gemeenschappen maken vrijwilligers folders met een overzicht van de activiteiten. Verder zijn er ledenbijeenkomsten. Bij vragen maken districtsvoorgangers, eerstverantwoordelijk voorgangers en de bestuursleden graag een afspraak voor een gesprek of bezoek aan de gemeenschap.

Is er een korte samenvatting om in de gemeenschap te laten zien?

De Meerjarenvisie (in conceptversie) en de presentatie van de ledenbijeenkomst op 23 november 2024 staan online en zijn hier te downloaden:

Download de Meerjarenvisie 2025-? »

Download de presentatie van de ledenbijeenkomst »

Hoe gaat het bestuur al degenen die hier vandaag niet zijn óók meenemen in de Meerjarenvisie?

De Meerjarenvisie en de presentatie van de ledenbijeenkomst van 23 november 2024 staan online en zijn hieronder te downloaden. In 2025 zullen er regionale samenkomsten worden georganiseerd. We kiezen er bewust voor om tijdens de landelijke nieuwjaarsamenkomst, die weer voor eenieder online te volgen is, informatie te geven over de Meerjarenvisie.

Terugkijken

Heb je de ledenbijeenkomst gemist? Of wil je iets uit het programma terugkijken? Bekijk dan de onderstaande video's.

Deel 1 (ochtend):

Deel 2 (middag):