Aanmelden

Klik op onderstaande knop om je aan te melden. Ben je lidmaat van het Apostolisch Genootschap? Log dan in en klik op deze link om je gratis aan te melden.

Je rondt je aanmelding af via onze partner Yourticketprovider

apgen-training-verborgen-kracht-3.jpg

Over de trainers

Hans Alma

Hans Alma

Hoogleraar Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij onderzoekt de rol van verbeelding in relatie tot zingeving en levensbeschouwing, en de implicaties hiervan voor religieus humanisme. Zij heeft tevens een eigen praktijk op het gebied van coaching en training, een ‘werkplaats voor zinvol leven en werken.’

Tijdens de training werkt ze vanuit haar boek Het verlangen naar zin.

Aafke de Jong

Jos de Wit

Jos de wit is leerkracht humanistisch vormingsonderwijs en docent filosofie. Hij studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek en is inmiddels al twintig jaar actief als cursusleider bij het Humanistisch Verbond.

Jos werkt tijdens de training met Bosbeekje of brede rivier.

Data

  • 1 maart
  • 15 maart
  • 29 maart
  • 12 april

Locatie

Villa Berg en Dal
Jacob van Lenneplaan 12
3743 AR Baarn

Programma

  • 09.30 uur: inloop
  • 10.00 uur: start
  • 12.30 uur: verzorgde lunch
  • 13.15 uur: middagprogramma
  • 15.15 uur: naar huis

Meer over deze training

Vier bijeenkomsten

In deze vierdelige cursus zullen Hans Alma en Jos de Wit aan de hand van de boeken, 'Het verlangen naar zin' en 'Bosbeekje of brede rivier,' ingaan op de geschiedenis, betekenis en ontwikkeling van religieus humanisme. Er wordt vanuit gegaan dat beide boeken worden aangeschaft. Mocht je de boeken liever niet aanschaffen, dan zijn ze via het Servicebureau van het Dienstencentrum te leen. Stuur daarvoor een e-mail naar servicebureau@apgen.nl.

Drie lijnen

In ‘Bosbeekje of brede rivier’ onderscheidt Jos de Wit drie kenmerken aan religieus humanisme: persoonlijke geloofsbeleving, maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef en kosmisch besef/ervaring van transcendentie. Langs die drie lijnen is de cursus opgezet: elk van de kenmerken wordt door Jos de Wit vanuit de geschiedenis van het religieus humanisme toegelicht, waarna Hans Alma het betreffende kenmerk zal relateren aan de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap. Presentatie door de cursusleiders wordt afgewisseld met interactie in de hele groep, in kleine groepjes of tweetallen.

Onderlinge samenhang

De vier bijeenkomsten hangen met elkaar samen, en je committeert je aan alle vier als je je inschrijft. Dit heeft te maken met het groepsproces dat ontstaat en dat ook nodig is voor een zo groot mogelijk effect. Er is voor deze cursus zo veel mogelijk rekening gehouden met vakantie- en/of feestdagen. Je kunt je hieronder inschrijven. Daar vind je ook data, locatie en tijden.

Eerste bijeenkomst – 1 maart 2025
Wederzijds kennismaken en uitleg over de opzet van de cursus. Presentatie van persoonlijke geloofsbeleving als kenmerk van religieus humanisme. In de eerste plaats komt hierbij de historische lijn aan de orde, die vervolgens aan de hand van uitleg over het verlangen naar zin gerelateerd wordt aan apostolisch geloven.

Tweede bijeenkomst – 15 maart 2025
Geschiedenis en ontwikkeling van het religieus-humanisme als maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Hoe komt dit kenmerk van religieus humanisme in de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap tot uitdrukking? Praktische oefeningen geven zicht op de dilemma’s die hier liggen.

Derde bijeenkomst – 29 maart 2025
Hoe spelen kosmisch besef en transcendente ervaring een rol in religieus humanisme? Opnieuw belichten we dit eerst vanuit de geschiedenis om van daaruit tot een eigen verbeelding van het kosmisch geheel te komen. Op basis daarvan wordt de voorstelling van transcendentie in de geloofsgrondslag nader verkend.

Vierde bijeenkomst – 12 april 2025
Aan de hand van de ‘verbeeldingscyclus’ die Hans Alma heeft ontwikkeld en die in ‘Het verlangen naar zin’ wordt uitgelegd, kom je tot een persoonlijke invulling van religieus humanisme die je kan helpen om met anderen te delen wat dit voor jou betekent.

Accreditatie

Sinds januari 2023 is de training door het SKGV (beroepsvereniging voor professioneel geestelijk verzorgers) geaccrediteerd. Dat betekent dat je als professioneel geestelijk verzorger met deze training bijscholingspunten kunt halen.

Kosten

De training kost € 250,-, studenten betalen de helft. Ben je lidmaat van het Apostolisch Genootschap? Log dan in en klik op deze link om je gratis aan te melden.

Vragen?

Voor vragen kun je mailen naar Michel Post, mpost@apgen.nl.

 

Tot ziens!

Aanmelden

Klik op onderstaande knop om je aan te melden. Ben je lidmaat van het Apostolisch Genootschap? Log dan in en klik op deze link om je gratis aan te melden.

Je rondt je aanmelding af via onze partner Yourticketprovider

Quotes van deelnemers

Door de vertaalslag naar het dagelijks leven gaat de soms wat ingewikkelde stof voor mij leven Lotte Rolleman