“De samenleving is het huis dat we samen bouwen”
Welke beweging ziet… Ida Overdijk
Ida Overdijk is bestuursvoorzitter van Stichting Nieuw Wij. Daarvoor werkte zij als eindredacteur religie & cultuur bij de IKON en later bij de EO. “In mijn werk heb ik me laten inspireren door een uitspraak van de Duitse filmmaker Wim Wenders. Hij zei: ‘Als je mensen andere beelden laat zien, zijn ze misschien in staat om hun geloof in het leven terug te krijgen. Want nu zien ze veel nare beelden die angst oproepen.’ Wim wil niet zeggen dat je je moet afsluiten voor de dagelijkse journaalbeelden en het nieuws. Nee, hij wil zeggen dat we onze verbeeldingskracht beter kunnen benutten. Dit hebben we nodig om ons een hoopvolle toekomst voor te stellen. Ik zie het Centrum voor Religieus Humanisme als een plek waar verhalen klinken die onze blik verruimen en ons in beweging zetten naar die hoopvolle toekomst.”
“Dit soort plekken hebben we juist nu nodig.”, vertelt Ida. “Het is geen tijd om achterover te leunen. Wereldwijd staat de democratie onder druk. Juist nu moeten we de krachten bundelen en het goede versterken. De samenleving is het huis dat we samen bouwen; joden, christenen, moslims, boeddhisten, hindoes en humanisten.” Deze beeldspraak sluit aan bij de beweging die Ida persoonlijk activeert: verschillen verbinden. “Laten we ons niet in onze eigen ‘clubjes’ opsluiten, maar met elkaar verbinden. We hebben elkaar nodig om het verschil te maken. Dat kan iedereen op zijn of haar eigen manier doen. Het is mooi dat we vanuit het Centrum voor Religieus Humanisme samen kunnen werken aan een positieve beweging, aan een nieuw wij.”
Op de vraag hoe dit dan precies gebeurt, antwoordt Ida: “Heel praktisch: door ontmoetingen, meerstemmige verhalen, film, literatuur en kunst kunnen we ons laten verrassen en anderen en andere werelden leren kennen. Ik zie dit als een oefening in empathie en engagement. Dan kom ik weer terug bij Wim Wenders. In een tijd waarin we bedolven worden onder informatie, angst en onverschilligheid, hebben we andere beelden nodig. Beelden van empathie en menselijkheid.”
In het Centrum voor Religieus Humanisme kunnen mensen met elkaar in gesprek over wat goed (samen)leven betekent. Hier kunnen academici en studenten onderzoek doen. En zijn er geestelijk verzorgers om mensen te inspireren. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals: tentoonstellingen, lezingen, symposia en workshops. Iedereen is welkom. Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.apgen.nl/cvrh.