“Ik ben al blij als ik een paar decimeter verder kom”
Wat inspireert... Rob Tijdeman
Uit de eerste zin die Rob uitspreekt, blijkt dat deze man is geboren met een grote nieuwsgierigheid. “Het leven zelf inspireert mij”, aldus Rob. “Wij zijn onderdeel van een complex gebeuren van natuur en mensheid. Dat probeer ik te begrijpen. Ik weet dat dit een grote ambitie is en ik heb niet de illusie een totaaloverzicht te krijgen. Ik ben al blij als ik een paar decimeter verder kom.”
Rob is wiskundige, dus de hang om op zoek te gaan naar antwoorden op ingewikkelde ‘sommen’ of vragen, zit in hem. “Alles hangt samen”, vertelt hij. “Filosofie, economie, sterrenkunde, biologie … allemaal verschillende perspectieven. Momenteel ontwikkelt de beschaving zich niet positief. Econoom Van Bavel heeft zeven markteconomieën beschreven. Het begint telkens met de samenwerking van gelijkwaardige mensen. Aanvankelijk gaat die samenwerking goed en neemt de welvaart toe. Na een tijd wordt het verschil tussen arm en rijk zo groot dat er onrust en onvrede ontstaat. Neergang volgt en welvaart wordt minder. Ik heb geleefd in een tijd dat alles beter werd. Nu dreigt achteruitgang, proberen mensen te behouden wat ze hebben en staan solidariteit en sociale voorzieningen onder druk. Dat uit zich weer in problemen in de zorg, in het onderwijs, met betrekking tot veiligheid, etc. Andere perspectieven. Het is een veelomvattende golfbeweging.”
“De maatschappij ontwikkelt snel door technische ontwikkelingen. Weer een ander perspectief. Politici communiceren niet meer via hun partij, maar via X (voorheen Twitter). Door Artificial Intelligence (AI) wordt het steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden. Met gebruik van zulke media krijgen polariserende mensen de macht en komen oorlogen en natuurrampen dichterbij.”
“Al deze perspectieven grijpen in elkaar en beïnvloeden elkaar. Een nieuw perspectief inspireert mij. Ik bezoek daarom graag symposia, lezingen, seminars zoals in het Centrum voor Religieus Humanisme en voer daar ook gesprekken voor uitwisseling van perspectieven. Deze activiteiten geven mij een verdiepende toevoeging.”
Als mensheid goed de aarde bewonen is niet eenvoudig. “De apostolische idealen kunnen ons hierbij helpen: gelijkwaardigheid, liefde, dankbaarheid, solidariteit, om een paar te noemen. Welzijn is belangrijker is dan welvaart. Als het tegenzit, verlies dan niet de moed. Heb een lange adem, ook als je het antwoord op een vraag niet vindt. Eens vind je het antwoord. Dat geeft een eureka-gevoel!”
In het Centrum voor Religieus Humanisme kunnen mensen met elkaar in gesprek over wat goed (samen)leven betekent. Hier kunnen academici en studenten onderzoek doen. En zijn er geestelijk verzorgers om mensen te inspireren. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals: tentoonstellingen, lezingen, symposia en workshops. Iedereen is welkom. Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.apgen.nl/crh.