“Juist van andersdenkenden leer je”
Wat inspireert... Inge de Bos
“Wat mij enorm inspireert, is de verdieping die nu wordt gezocht. Ook wetenschappelijk. Het helpt mij om woorden te zoeken bij het geloof. Laatst was ik bijvoorbeeld bij de lezing van Abdelkader Benali over thuis-zijn in thuisloosheid in het Centrum voor Religieus Humanisme. Dit was superindrukwekkend en actueel. We hebben gesproken over ’je thuis voelen’ inhoudt en wat dit betekent voor mensen. Abdelkader kijkt deels vanuit een andere cultuur. Deze andere kijk maakte het gesprek interessant. Een actueel onderwerp waren de rellen in Amsterdam. Deze zijn verschrikkelijk en maken mij bang. Tijdens de lezing hebben we hierover gesproken, met mensen die heel verschillend zijn. Dit versterkt mijn geloof dat het goed kan aflopen.”
Inge vult wel gelijk aan dat het niet vanzelf goed gaat komen: “We moeten er veel aan doen. Zolang het geloof gaat over wij versus zij, moeten we van ver komen. Maar wie voorbij de verschillen wil kijken, ziet de pijn, het verdriet en de mens. Wie wil er nu uit de hand gelopen agressieve situaties? Niemand toch? We leven in een maatschappij waarin (sociale) media mensen tegenover elkaar zet. We hebben een verbindend geluid nodig. Dit kan o.a. vanuit van het Centrum voor Religieus Humanisme komen. Hier worden gesprekken gevoerd, ook over ingewikkelde, actuele onderwerpen. Het centrum gaat de wereld niet redden, maar is een plek voor mensen die willen bijdragen aan menswaardigheid .”
“Met gelijksoortige mensen omgaan, is comfortabel. Maar geeft geen groei, verrassing of uitdaging. Juist van andersdenkenden leer je. Polariseren, waar politiek en (sociale) media een rol in spelen, helpt zeker niet.” Op de vraag wat Inge wil meegeven, antwoordt ze: “Blijf in gesprek. Je kunt het op veel vlakken niet eens zijn, maar blijf elkaar als mens erkennen. In de basis zijn we allemaal gelijk. We worden allemaal naakt geboren, zijn kwetsbaar en gaan een keer dood. Daartussen probeert iedereen zo goed mogelijk te leven en wil iedereen van betekenis zijn. Dát delen we met elkaar. Daar omheen zitten schillen waarin we verschillen. Dit is soms ontzettend ingewikkeld. Creëer plekken en momenten waar je met elkaar in gesprek kunt. En koester de gesprekken die er al zijn. Verharden en terugtrekken in je cocon is geen oplossing. We willen toch een wereld die leefbaar is? Daar moeten we zelf wat aan doen.”
In het Centrum voor Religieus Humanisme kunnen mensen met elkaar in gesprek over wat goed (samen)leven betekent. Hier kunnen academici en studenten onderzoek doen. En zijn er geestelijk verzorgers om mensen te inspireren. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals: tentoonstellingen, lezingen, symposia en workshops. Iedereen is welkom. Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.apgen.nl/crh.