CRH nieuwsbrief logo.jpg

Donderdagavond 12 september had ik de eer om het Centrum voor Religieus Humanisme te openen. Ik vond het geweldig om te doen, want ik zie dat we met dit centrum weer een stap naar buiten zetten. Hier kunnen academici en studenten onderzoek doen. Hier vinden geestelijk verzorgers aanknopingspunten om mensen nabij te zijn en hen te inspireren. En hier kan iedereen die dat wil zich verdiepen in het religieus humanisme.

Wat ik zo mooi vind aan het Centrum voor Religieus Humanisme, is dat we mensen en organisaties verbinden die hetzelfde doel nastreven. Dat deden we al, maar hier wordt het zichtbaar. Denk aan de kunstenaar, de trainer, de spreker en de bezoekers. Die vinden elkaar hier onder één dak en raken met elkaar in gesprek.

Niet nieuw, maar een ander mooi voorbeeld van verbinding is de samenwerking met de VU. Professor Hans Alma is in het Centrum voor Religieus Humanisme verantwoordelijk voor onderzoek en onderwijs. Dit geeft een wetenschappelijke onderbouwing aan de activiteiten. De VU daartegenover krijgt meer bekendheid voor de Faculteit Religie en Theologie en zo, in de toekomst, wellicht meer studenten.

In de afgelopen maanden heb ik veel mensen gesproken over het Centrum voor Religieus Humanisme. Ik word blij van de vele positieve reacties die ik krijg. Met elkaar werken we aan een brede, krachtige beweging van mensen die van goede wil zijn in een verhardende maatschappij. Verbindingskracht noem ik dat. Daar geloof ik in.

Annemieke Floor-Schreudering
voorzitter bestuur Apostolisch Genootschap

 

Ga direct naar:


Deelnemer aan het woord: Brenda de Jong

"Te veel om samen te vatten"

Foto nov 2024.jpg

Brenda de Jong heeft de training 'De verborgen kracht van verwondering en verbeelding' gevolgd bij Hans Alma, Aafke de Jong en Jacky van de Goor. De trainers geven allemaal één bijeenkomst, de vierde bijeenkomst wordt door de drie trainers samen gegeven. "Deze training heeft veel met mij gedaan", vertelt Brenda. "De inhoud én het contact met de andere cursisten hebben mij geleerd om te kijken met aandacht. Om hiervoor de tijd te nemen. Hans Alma leerde ons onze verbeeldingskracht in te zetten. Samen met ons doorliep ze de cyclus van verbeeldingskracht. Hierbij is vooral van belang dat je met oprechte aandacht en vanuit verschillende perspectieven dingen in je opneemt. Hans weet theorie goed af te wisselen met praktische voorbeelden en handvatten. Door bijvoorbeeld samen naar  kunst en dingen in de omgeving te kijken, leerden we iets anders te zien dan we in eerste instantie zagen. We leerden om stil te staan en je open te stellen voor alles wat je waarneemt en voor de ervaring van de ander. Dat geeft mooie interactie en gesprekken."

Brenda had al eerder over deze training gelezen, maar tot dit najaar had zij deze nog niet gevolgd. "Ik wilde iets doen wat me uitdaagde en waar ik plezier in had.  Na de positieve verhalen die ik inmiddels  van eerdere cursisten had gehoord, besloot ik me aan te melden. Het voelde echt als een cadeau voor mijzelf. Ik voelde me rijker na de training en sta nu dichter bij mijn gevoel. En daar zit veel achter, weet ik inmiddels."

Op de vraag hoe Brenda het geleerde toepast, antwoordt zij: "In de waan van de dag is het natuurlijk lastig om continu de tijd te nemen om echt naar iets of iemand te kijken. Maar de training heeft er wel voor gezorgd dat ik voortaan, in bijvoorbeeld een museum, een gesprek of een ruimte, mezelf wat vaker afvraag: 'wat zou hiermee bedoeld zijn'. Of denken: 'dit is niet mijn smaak, maar het kan wel interessant zijn'. De training heet niet voor niets 'de verborgen kracht'. Het is soms even zoeken. Het komt niet meteen binnen. Dit vraagt tijd en aandacht. Ook in contact met anderen. Op het eerste gezicht lijkt iemand misschien totaal anders dan ik. Voorheen zocht ik dan niet zo snel actief contact. Nu ga ik toch eerder in gesprek. Dan vind ik ineens overeenkomsten en mooie eigenschappen die ik eerst niet zag."

apgen-training-verborgen-kracht-6.png"Wat mij het meest is bijgebleven van de training, is het belang van aandacht en van het innemen van verschillende perspectieven. Vasthouden aan je eigen perspectief belemmert je in open denken en mooie kansen zien. Roep dus niet gelijk: 'het is zo'. Doe wat meer onderzoek en ga in gesprek met anderen. Dan zie je meer dan alleen."

Als laatste wil Brenda iets meegeven: "Als je de kans hebt, doe dan zeker een training bij Hans Alma en/of de andere trainers. Het is verrijkend. Je komt dichter bij jezelf en je ontwikkelt als persoon. Je gaat aan de slag met je eigen kernwaarden. Dit is jouw leidraad bij alles wat je doet. Je leert jezelf beter kennen. De training die ik volgde, bestond uit vier bijeenkomsten, maar het voelde veel langer. We praatten met elkaar op een niveau waarop je niet zomaar met iemand praat. Dat gaf onverwachte ontwikkelingen, uitspraken, ontdekkingen, emoties… Het was te veel om samen te vatten."

Wil je de training ook volgen? Kijk voor meer info en inschrijving op deze pagina.


Subsidie van het NWO

In september kreeg Hans Alma te horen dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) haar onderzoek een grote subsidie toekent. Alma wordt hier enorm blij van: “Woorden als ‘spiritualiteit’ en ‘geestelijke zorg’ komen niet vaak voor in onderzoeken waarvoor NWO subsidie verleent. Met deze NWO-subsidie voelen we ons gesteund om de urgentie te laten zien van het liefdevol bewonen van de aarde.”
Lees het hele interview met Hans Alma »


Terugblik: Abdelkader Benali

EST_2711-Verbeterd-NR_small.jpg

In november gaf Abdelkader Benali een lezing bij het Centrum voor Religieus Humanisme. De schrijver en tv-presentator sprak over thuis-zijn in thuisloosheid, en maakte daarbij gebruik van een gedicht van Rainer Maria Rilke. Met het publiek dook hij in de tekst en probeerde hij tot een interpretatie te komen. Diepe vragen over ontheemding kwamen aan bod; vragen waar we ons aan kunnen warmen, maar ook vragen waar we nog geen antwoord op hebben. De tekst van de lezing is terug te lezen op de website van Nieuw Wij. De lezing zelf kun je bekijken op ons YouTube-kanaal.
Bekijk de video »


Agenda en uitgelicht

JANUARI


jacky van de goor liggend.jpg23 januari
Training 'Leven in resonantie' door Jacky van de Goor

Voor iedereen die wil werken aan de liefdevolle afstemming op mensen, dieren en alle levensvormen met wie we gezamenlijk de aarde bewonen. 

Voor meer info en inschrijving, klik hier.

31 januari
Lezing door Marco Oostdijk
Over de verbindende zoektochten van het religieus-humanistisch gedachtegoed in de tussenruimte tussen orthodoxe godsdienst en atheïstisch humanisme.

Meer info en aanmelding, klik hier.

FEBRUARI


27 februari
Lezing 'Stijgen uit het Dal van Polarisatie'
Mardjan Seighali, voorzitter van het Humanistisch Verbond, deelt haar persoonlijke reis en verkent hoe waarden zoals vrijheid, veerkracht en compassie richting kunnen geven in een verdeelde wereld.

Aanmelden kan binnenkort.

apgen-training-verborgen-kracht-6.pngVanaf 28 februari
Training 'De verborgen kracht van verwondering en verbeelding'

In vier bijeenkomsten nemen de bevlogen begeleiders je mee in hoe je verwondering kunt ervaren en je verbeelding kunt inzetten.

Voor meer info en inschrijving, klik hier.

MAART


Vanaf 1 maart
Cursus Religieus-Humanisme
Vierdelige cursus met Hans Alma en Jos de Wit over de geschiedenis, betekenis en ontwikkeling van religieus humanisme.

Voor meer info en inschrijving, klik hier.

jacky van de goor liggend.jpg7 maart
Lezing 'Sterrenstof zijn wij' door Margot Brouwer

Kun je als sterrenkundige nog in God geloven, en zo ja, hoe? Dr. Margot Brouwer over natuurwetenschap en zingeving door Spinoza's lens.

Voor meer info, klik hier.

20 maart
Training 'Leven in resonantie' door Jacky van de Goor
Voor iedereen die wil werken aan de liefdevolle afstemming op mensen, dieren en alle levensvormen met wie we gezamenlijk de aarde bewonen.

Voor meer info en inschrijving, klik hier.


Groen_7489_PMS-logo+denominator.jpg   VU logo.png