Heb je een vraag over het hoe of wat van het Centrum voor Religieus Humanisme? Hieronder wordt het hopelijk beantwoord! En als je vraag er niet tussen staat, kun je mailen naar crh@apgen.nl.
Praktische vragen
- Waar is het Centrum?
-
In villa Berg en Dal,
Jacob van Lenneplaan 12
3743 AR Baarn+31 (035) 548 81 88
- Voor wie is het Centrum?
-
Voor iedereen die zich wil verdiepen in het religieus-humanisme. Denk aan academici en studenten met aanverwante onderzoeksgebieden, maar ook aan geestelijk verzorgers of andere geïnteresseerden.
Villa Berg en Dal biedt ook ruimte aan andere vrijzinnig religieuze en humanistische organisaties die in samenwerking activiteiten willen organiseren.
Inhoudelijke vragen
- Wat is religieus-humanisme?
-
Religieus-humanisme is een levensbeschouwelijke stroming met wortels in het 16e-eeuwse bijbels humanisme van Erasmus. In zijn historisch overzicht Bosbeekje of brede rivier: Van humanistisch christendom naar religieus humanisme omschrijft Jos de Wit deze stroming als volgt:
"Religieus humanisme is een levenshouding waarbij de mens wordt ervaren als (relatief) vrij in zijn denken en handelen, als verbonden met en betrokken op de wereld en de kosmos om zich heen, en als strevend naar een zinvol persoonlijk leven en een humane samenleving."
Hierbij wordt inspiratie gevonden in verschillende levensbeschouwelijke bronnen en tradities. In de apostolische invulling van religieus humanisme staat liefdevol handelen centraal. Uitgangspunt is dat we een menselijke kwaliteit als liefdevol handelen kunnen ervaren als geschenk, dat zin aan ons leven geeft. Als deel van een oneindig, ondeelbaar geheel kunnen we onze kwaliteiten inzetten om voorstellingen van goed leven en samenleven te realiseren. Humanistische kernwaarden als compassie, duurzaamheid en solidariteit maken deze voorstellingen concreet.
- Waarom dit Centrum?
-
Er zijn (gelukkig) zo veel mensen die de wereld een beetje mooier willen maken, ieder op hun eigen plek en hun eigen manier. En met dit centrum willen we die mensen met elkaar verbinden. Dan kunnen we met elkaar werken aan een brede, krachtige beweging van mensen die van goede wil zijn in een verhardende maatschappij.
Daarnaast is het Centrum ook bedoeld om het religieus-humanisme verder te onderzoeken, en het een brede maatschappelijke bekendheid te geven.
- Wat heb ik eraan?
-
Dat je middels trainingen, lezingen, tentoonstellingen en workshops je (professionele) kennis over het religieus-humanisme kunt verdiepen en uitbreiden. Je leert hoe je betekenisvol kunt leven in verbinding met alle leven dat jou omringt, of hoe je anderen daarbij kunt begeleiden.
Sommige trainingen zijn bovendien door de SKGV (beroepsvereniging voor professioneel geestelijk verzorgers) geaccrediteerd. Dat betekent dat je als professioneel geestelijk verzorger met deze training bijscholingspunten kunt halen.
Programmering
- Wat is er te doen?
-
Het Centrum biedt een divers programma aan activiteiten. Het volledige overzicht vind je hier.
Daarnaast wil het Centrum ook een fysiek plek bieden aan studenten en academici om onderzoek te doen op het gebied van religieus-humanisme.
- Hoe blijf ik op de hoogte?
-
Je kunt je inschrijven voor de CRH Nieuwsbrief die maximaal vier keer per jaar wordt verstuurd.
Ook kun je de socials van Apostolisch Genootschap volgen, waar alle events op worden aangekondigd.
Samenwerking
- Hoe ziet de samenwerking met de Vrije Universiteit eruit?
-
De samenwerking tussen de VU en het Apostolisch Genootschap is enerzijds gericht op de versterking van het vrijzinnige profiel zoals dat binnen de Faculteit Religie en Theologie (FRT) vorm heeft gekregen. De samenwerking in een centrum voor religieus humanisme, met name met de Remonstrantse en Doopsgezinde seminaria, geeft aan deze levensbeschouwelijke stroming aan de VU meer zichtbaarheid. De samenwerkingsmogelijkheden versterken het onderzoek en onderwijs op het gebied van religieus-humanisme zoals het Apostolisch Genootschap dat wil uitbouwen.
Hierbij staat een ecologisch perspectief op religieus-humanisme – aansluitend bij de kernwaarden compassie, duurzaamheid en solidariteit van het Apostolisch Genootschap – centraal. Deze focus sluit nauw aan bij de inzet van de VU op de Sustainable Development Goals en op planetaire gezondheid, en zal in samenwerking met het Centre for Religion and Sustainable Development aan FRT verder ontwikkeld worden. De leerstoel Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving krijgt zo een stevige verankering in universiteit en faculteit.
Meer over Hans Alma en de leerstoel Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving lees je op de pagina Leerstoel Hans Alma.
- Wat houdt de leerstoel van Hans Alma in?
-
De leerstoel is door het Apostolisch Genootschap in 2020 ingesteld. De doelstelling is een op academisch onderzoek gebaseerde bijdrage te leveren aan een bij het Apostolisch Genootschap passende invulling van religieus humanisme en activiteiten die daaruit voortvloeien. De volledige leeropdracht van Hans Alma luidt ‘geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving’. Het is een leerstoel aan de Vrije Universiteit die deels bekostigd wordt door het Apostolisch Genootschap. Hans Alma is verantwoordelijk voor de academische beroepsopleiding tot geestelijk verzorger in bijvoorbeeld zorginstellingen, defensie en het leger. Daarnaast verzorgt zij onderwijs en onderzoek op het gebied van religieus humanisme, en draagt zij bij aan de scholing van vrijwilligers binnen het Apostolisch Genootschap. Binnen de VU werkt zij in relatie tot het Centrum voor Religieus Humanisme samen met collega-hoogleraren van andere vrijzinnige genootschappen, met name het Remonstrants Seminarium en Doopsgezind Seminarium.
Onlangs heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) het onderzoek van Hans Alma een grote subsidie toegekend. In een interview legt zij uit wat dit voor haar en voor het religieus humanisme betekent. Het interview kun je hier lezen.
- Hoe kan ik partner worden?
-
<Wordt nog aangevuld>
- Hoe kan ik zelf iets organiseren voor het CRH?
-
<Wordt nog aangevuld>