Buidel
Voor elke apostolische zal dit een bekend voorwerp zijn. Tijdens elke rondgang in een eredienst op zondagmorgen wordt er minstens een vastgehouden: de buidel met een ‘L’ erop geborduurd, wat voor liefdesaanbieding staat. Buidels zonder letter worden gebruikt voor extra aanbiedingen, die bijvoorbeeld met kerst of Pasen gegeven kunnen worden. Aan het einde van de eredienst wordt de buidel meegenomen naar de bijzaal, waar de inhoud door de voorganger en andere verzorgers wordt geteld.
Het was apostel Van Oosbree die in 1912 de verandering doorvoerde dat de aanbieding niet meer bij broeders en zusters in de bank werd opgehaald, zoals in de katholieke kerk nog steeds gebruikelijk, maar dat ze het voortaan zouden komen brengen. Bovendien werd het vanaf dat moment in een papiertje geacht te worden verpakt. Bij de oprichting van het Apostolisch Genootschap in 1951 riep apostel L. Slok op om samen bergen te verzetten. In de decennia erna is er een ongelooflijk groot bedrag aan liefdesaanbieding geschonken door de leden. De Bijbelse norm van een tiende deel van het inkomen werd in 1997 losgelaten, toen apostel J.L. Slok dit in de statuten van het genootschap liet opnemen.
Om met de tijd mee te gaan werd het in 2014 mogelijk gemaakt om ook per giro geld over te maken naar het genootschap, al dan niet als periodieke overschrijving. Inmiddels kunnen jongeren op een jongerenconferentie zelfs eenvoudigweg een QR-code scannen waarmee ze een zelfgekozen bedrag overmaken. Toch zal menig lid met plezier terugdenken aan de keren dat je als eerstekringer vol trots de buidel mocht dragen, uiteraard ondersteund door een kringgenoot.
Tot voor kort werden de buidels in eigen beheer gemaakt, en ook gerepareerd. Waarschijnlijk is de laatste stof, altijd donkergroen of donkerblauw, inmiddels verbruikt.
Delen
Heb je een herinnering die op een bepaalde manier te maken heeft met dit voorwerp?
Deel hier je verhaal »