Terug naar activiteitenoverzicht
12 september 2024

Opening villa Berg en Dal als Centrum voor Religieus Humanisme

Baarn

Op donderdagavond 12 september is de opening van villa Berg en Dal als Centrum voor Religieus Humanisme: een werkplaats voor ieder die meer wil weten over religieus-humanistische zingeving.

Het centrum op Berg en Dal organiseert activiteiten om religieus-humanisme vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken. Zoals met lezingen, cursussen, tentoonstellingen, concerten en theater. Ook kunnen onderzoekers, studenten en geïnteresseerden (leden en niet-leden van het Apostolisch Genootschap) hier vraagstukken bestuderen en onderwijs krijgen op het gebied van religieus-humanisme.

Programma

19.00 uur Ontvangst met koffie en thee.
19.30 uur Officiële opening van villa Berg en Dal als Centrum voor Religieus Humanisme door Annemieke Floor-Schreudering, bestuursvoorzitter van het Apostolisch Genootschap.

Rondleiding langs de tentoonstelling Connecting Scents: Hoe geuren ons verbinden met elkaar en met de aarde door kunstenaar Claudia de Vos.
20.15 uur Eerste Berg en Dal-lezing: Levengevende spiritualiteit. Religieus humanisme voor vandaag en morgen door Manuela Kalsky, hoogleraar op de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties aan de Universiteit voor Humanistiek.
apgen-activiteiten-manuela-kalsky.jpgManuela Kalsky, foto: Universiteit voor Humanistiek

Wat kan religieus humanisme betekenen in het hier en nu? Waar vinden we in de geschiedenis inspirerende voorbeelden die ons een weg kunnen wijzen als het gaat om geleefde spiritualiteit, die persoonlijk en maatschappelijk het verschil kan maken?

In haar lezing verkent Manuela Kalsky deze weg met behulp van bijzondere mensen uit verschillende levensbeschouwelijke tradities. Martin Luther King, Joshua Heschel en Karen Armstrong komen langs en de veranderingen die ze tot stand brachten. Hoe deden ze dat en wat zijn de lessen voor ons vandaag?
21.00 uur In gesprek over de lezing onder leiding van Hans Alma.
21.30 uur Napraten en elkaar ontmoeten met iets lekkers erbij.

Voorzitter van de openingsavond is Hans Alma, hoogleraar Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Volgeboekt en livestream

Deze lezing zit helaas al vol vanwege een beperkt aantal plaatsen en een groot aantal genodigden. Ben je uitgenodigd? Meld je dan aan via de link in de uitnodiging.

Niet genodigden kunnen we dus helaas geen plek meer bieden. Het is wel mogelijk om mee te kijken via een livestream:

https://youtube.com/live/24gf2XLRCEU

Meer weten?

Het Centrum voor Religieus Humanisme is een nieuw initiatief van het Apostolisch Genootschap. Het genootschap werkt hierin samen met de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. In het herfstnummer van De Stroom, dat begin september verschijnt, vind je meer informatie over dit nieuwe initiatief.

Ben je lid van het genootschap? Lees De Stroom dan online (wel even inloggen).

Waar en wanneer?

Datum
donderdag 12 september 2024
Tijd
19:00 - 22:00 uur
Locatie
Villa Berg en Dal - Jacob van Lenneplaan 12, Baarn
Contactpersoon
Voor praktische zaken Thijs Veltman: tveltman@apgen.nl, voor inhoud Hans Alma: h.a.alma@vu.nl