Terug naar activiteitenoverzicht
25 oktober 2024

Religieus humanisme en de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap

Baarn

Een lezing van Hans Alma* in het kader van het seminar Religieus Humanisme, over het verband tussen religieus humanisme en de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap. De lezing wordt gevolgd door een reflectie op de lezing en een gedachte-uitwisseling met de aanwezigen. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

In zijn historisch overzicht Bosbeekje of brede rivier: Van humanistisch christendom naar religieus humanisme omschrijft Jos de Wit (2023) religieus humanisme als 'een levenshouding waarbij de mens wordt ervaren als (relatief) vrij in zijn denken en handelen, als verbonden met en betrokken op de wereld en de kosmos om zich heen, en als strevend naar een zinvol persoonlijk leven en een humane samenleving.'

In deze omschrijving liggen drie dimensies van religieus humanisme besloten:

  1. Persoonlijke geloofsbeleving
  2. Maatschappelijke verantwoordelijkheid
  3. Ingeweven zijn in een groter geheel (transcendentie)

Hoe verhouden deze dimensies zich tot de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap? Zijn ze daarin te herkennen en hoe kleurt dat de apostolische invulling van religieus humanisme? We gaan dat met elkaar verkennen aan de hand van een presentatie van Hans Alma en vooral ook met elkaar bespreken vanuit de eigen ervaring van de deelnemers.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rob Tijdeman: tijdeman@ziggo.nl.

* Hans Alma is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, deels betaald door het Apostolisch Genootschap. Binnen het genootschap geeft ze cursussen en lezingen.

Waar en wanneer?

Datum
vrijdag 25 oktober 2024
Tijd
14:00 - 16:00 uur
Locatie
Villa Berg en Dal - Jacob van Lenneplaan 12, Baarn