Terug naar activiteitenoverzicht
16 november 2024

Cursus religieus humanisme

Baarn

In deze vierdelige cursus zullen Hans Alma en Jos de Wit aan de hand van de boeken, 'Het verlangen naar zin' en 'Bosbeekje of brede rivier,' ingaan op de geschiedenis, betekenis en ontwikkeling van religieus humanisme. Er wordt vanuit gegaan dat beide boeken worden aangeschaft.

In ‘Bosbeekje of brede rivier’ onderscheidt Jos de Wit drie kenmerken aan religieus humanisme: persoonlijke geloofsbeleving, maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef en kosmisch besef/ervaring van transcendentie. Langs die drie lijnen is de cursus opgezet: elk van de kenmerken wordt door Jos de Wit vanuit de geschiedenis van het religieus humanisme toegelicht, waarna Hans Alma het betreffende kenmerk zal relateren aan de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap. Presentatie door de cursusleiders wordt afgewisseld met interactie in de hele groep, in kleine groepjes of tweetallen.

Alle cursusdagen zijn van 10.00 uur - 15.00 uur (kan in overleg met cursisten iets variëren i.v.m. locatie en reistijd)

Aanmelden

Eerste bijeenkomst – 16 november 2024
Wederzijds kennismaken en uitleg over de opzet van de cursus. Presentatie van persoonlijke geloofsbeleving als kenmerk van religieus humanisme. In de eerste plaats komt hierbij de historische lijn aan de orde, die vervolgens aan de hand van uitleg over het verlangen naar zin gerelateerd wordt aan apostolisch geloven.

Tweede bijeenkomst – 23 november 2024
Geschiedenis en ontwikkeling van het religieus-humanisme als maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. Hoe komt dit kenmerk van religieus humanisme in de geloofsgrondslag van het Apostolisch Genootschap tot uitdrukking? Praktische oefeningen geven zicht op de dilemma’s die hier liggen.

Derde bijeenkomst – 7 december 2024
Hoe spelen kosmisch besef en transcendente ervaring een rol in religieus humanisme? Opnieuw belichten we dit eerst vanuit de geschiedenis om van daaruit tot een eigen verbeelding van het kosmisch geheel te komen. Op basis daarvan wordt de voorstelling van transcendentie in de geloofsgrondslag nader verkend.

Vierde bijeenkomst – 14 december 2024
Aan de hand van de ‘verbeeldingscyclus’ die Hans Alma heeft ontwikkeld en die in ‘Het verlangen naar zin’ wordt uitgelegd, kom je tot een persoonlijke invulling van religieus humanisme die je kan helpen om met anderen te delen wat dit voor jou betekent.

Meld je aan

Inschrijven cursus Religieus-Humanisme

Waar en wanneer?

Datum
zaterdag 16 november 2024
Tijd
10:00 - 15:00 uur
Locatie
Villa Berg en Dal, Jacob van Lenneplaan 12 in Baarn