Terug naar activiteitenoverzicht
14 november 2024

Berg en Dal-lezing door Abdelkader Benali

Baarn

Op donderdag 14 november geeft Abdelkader Benali, bekend als schrijver en tv-presentator, een lezing voor het Centrum voor Religieus Humanisme. De lezing gaat over thuis-zijn in thuisloosheid.

In zijn lezing ‘Wie nu geen huist heeft …’ neemt Benali een gedicht van Rainer Maria Rilke als uitgangspunt. Hij noemt het gedicht een oldtimer, maar tegelijkertijd een evergreen: zo oud als Mozes, zo jong als Taylor Swift. Waarom resoneert dit bij Benali als schrijver en als mens?

Rilke roept in het gedicht een tussenruimte op van 'thuis-zijn in thuisloosheid'. En het gedicht roept diepe vragen op over ontheemding. Vragen waar we ons aan kunnen warmen, maar ook vragen waar we nog geen antwoord op hebben.

Rilke is Rumi, beweert Benali: hij legt een lijn tussen de in de negentiende eeuw geboren dichter en de dertiende-eeuwse mysticus. Wat hebben zij ons vandaag te vertellen over hoe we de aarde bewonen? Samen met het publiek leest Benali het gedicht, en probeert hij er de juiste interpretatie aan te geven. Rilke roept een tussenruimte op van thuis-zijn in thuisloosheid. Waarom resoneert dit bij Benali als schrijver en mens? Rilke is Rumi, beweert Benali: hij legt een lijn tussen de in de negentiende eeuw geboren dichter en de dertiende-eeuwse mysticus. Wat hebben zij ons vandaag te vertellen over hoe we de aarde bewonen?

Aanmelden kan binnenkort op deze pagina.

Programma

19.00 uur Ontvangst met koffie, thee, water en een versnapering.
19.30 uur Opening door Hans Alma en Manuela Kalsky.
19.45 uur Lezing door Abdelkader Benali.
20.30 uur Korte pauze met koffie, thee, water en een versnapering.
20.45 uur Gesprek van deelnemers en spreker o.l.v. Manuela Kalsky en Hans Alma.
21.30 uur Afsluiting en ontmoeting onder het genot van een drankje en knabbeltje.

Waar en wanneer?

Datum
donderdag 14 november 2024
Tijd
19:30 - 22:00 uur
Locatie
Villa Berg en Dal - Jacob van Lenneplaan 12, Baarn