Terug naar activiteitenoverzicht
10 oktober 2023

Inspirerende lezing van Margot Brouwer over wetenschap, filosofie en zingeving

Bussum

Margot Brouwer over Spinoza’s Multiversum
Een verhaal over wetenschap, filosofie en zingeving

Kun je als sterrenkundige nog in God geloven, en zo ja, hoe? Dr. Margot Brouwer groeide op in een gelovig gezin, maar werd aan de universiteit geconfronteerd met een heel ander wereldbeeld: een leeg, onbarmhartig universum waarin voor God geen plaats lijkt. Nu neemt Margot ons mee in de levenslange worsteling met existentiële vragen. Wat betekent de kennis dat wij uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal?

Margot was niet de eerste die hierover diep heeft nagedacht. De filosoof Baruch de Spinoza, werkte vierhonderd jaar geleden al uit hoe wij verbinding, zin, en zelfs geluk kunnen vinden in onze eenheid met een eindeloos multiversum dat hij ‘God’ durfde te noemen. Vooral in onze tijd kan deze driehoeksverhouding tussen wetenschap, filosofie en zingeving onze blik verwijden van de waanzin van alledag naar de peilloze diepten van ruimte en tijd, en uiteindelijk naar wie wij werkelijk zijn.

Graag vooraf aanmelden op www.cciv.nl 
Toegang kost €10.-

ZINSPIRATIE is een initiatief van acht samenwerkende geloofsgemeenschappen in Naarden en Bussum, waarin de gemeenschap Bussum van het Apostolisch Genootschap actief participeert. Het jaarprogramma kunt U vinden op www.cciv.nl.

ZINSPIRATIE organiseert in Bussum en Naarden een serie inspirerende lezingen op het gebied van zingeving, wetenschap, maatschappij en cultuur.

 

Waar en wanneer?

Datum
dinsdag 10 oktober 2023
Tijd
20:00 - 22:00 uur
Locatie
Meulenwiekenlaan 49, 1402 TC Bussum
Contactpersoon
Dirk Siersma, siersmamail@telfort.nl