Terug naar activiteitenoverzicht
8 december 2023

Lezing Frits de Lange

Bussum

In je element. Leven zonder fundament. 

Vrijdagmiddag 8 december spreekt prof. Frits de Lange over leven wat je niet in de hand hebt. Hij wordt daarbij muzikaal begeleid door de zangeres Eesa Freeman. Deze muzikale lezing, zoals hij het zelf noemt, is in het kader van het seminar Religieus Humanisme, en toegankelijk voor een breder publiek dan gebruikelijk.

In de traditie van dit seminar zal prof. Hans Alma reageren op de lezing en daarna is mogelijk nog gelegenheid tot gedachtenuitwisseling.

Aanmelden kan via Rob Tijdeman (contactpersoon): tijdeman@ziggo.nl 

Samenvatting

De oorlog in Oekraïne, de coronapandemie, de klimaatcrisis, het conflict in het Midden-Oosten – het besef dat de wereld niet maakbaar is dringt zich onontkoombaar aan ons op. We hebben het leven niet in de hand. Dat maakt ons soms onzeker, bezorgd en bang. Hoe kun je nu nog voluit 'ja' blijven zeggen tegen het leven?

Ooit moesten we alles nemen zoals het kwam. De Voorzienigheid of het lot bedeelde ons iets toe. De laatste twee eeuwen benadrukten we onze eigen autonomie en dachten we dat wijzelf als westerse samenleving de wereld naar onze hand konden zetten. Nu leven we met een permanent crisisgevoel waarbij we de regie dreigen te verliezen. Het gevaar is dat we ons opsluiten in het isolement van ons eigen gelijk, ons terugtrekken in onze eigen bubbel.

Onze tijd vraagt daarentegen dat we in relatie blijven met de wereld om ons heen, met andere culturen, met de planeet waarop we wonen. Mijn lezing is een pleidooi voor hernieuwde afstemming, voor resonantie met het leven dat we niet in de hand hebben. Dansers doen dat – laten we aan hen een voorbeeld nemen.

Over de spreker

Frits de Lange is emeritus hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen). Regelmatig schrijft hij voor Trouw en op zijn naam staan verschillende boeken, zoals ‘Overweldigend leven met wat je niet in de hand hebt’,

Waar en wanneer?

Datum
vrijdag 8 december 2023
Tijd
14:00 - 16:00 uur
Locatie
Apostolische Genootschap, Meulenwiekelaan 49, 1402 TC Bussum
Contactpersoon
Rob Tijdeman